Influencers of Sweden - Sveriges nya branschorganisation för bloggare, vloggare, instagrammare och andra influencers. Bild av Emily Dahl

Starkare länkar till Influencers of Sweden

Vi är många medlemmar i Influencers of Sweden som gärna vill att vår branschorganisation ska ranka högt på sökmotorer, så att de kan göra ett bra jobb med att sprida information till medlemmar, andra i branschen, politiker och övriga intressenter. Här kommer tips på hur du både gör din egen blogg starkare och skapar starka länkar till Influencers of Sweden!

Sajtens länkhierarki

Google söker efter signaler som visar vad som är viktigast på en sajt. Menyn brukar vara viktigast på sajter, eftersom sajtägaren placerar sidor som ska gå att hitta oavsett var på sajten en besökare befinner sig. Därför ser Google sidor som ligger i menyn som en stark signal på vad som är viktigast på sajten. Oftast är detta kategorisidorna (men idag går det att bygga sajtstruktur även på andra sätt). Därför är det viktigt att säkerställa att kategorisidor, eller andra sidor som ligger i menyn, har brödtext samt relevant H1 (rubrik kodad så att Google läser av att det är den viktigaste rubriken), titel och beskrivning. Du kan kontrollera att du har detta genom att högerklicka på en sida och välja ”visa sidakälla”. Därefter kan du ta kommando CTRL + F (PC) eller ⌘ + F (Mac) för att söka efter H1, titel och beskrivning (description).

Testa också att klicka på ett ord i din meny (inte på själva rullisten som kommer upp) och se vilken sida du kommer till. Detta är den viktigaste sidan och den bör ha relevanta sökord i text och rubrik. Jag har märkt att det på många bloggar ligger en ”ipsum lorum text” på sidor i menyn. Så dubbelkolla att du har starka sidor i menyn.

Blogglänkar tappar snabbt kraft

På en ”vanlig” sajt uppdateras sidor som blir inaktuella, medan bloggare ofta skriver ett nytt blogginlägg istället. Därför har blogginlägg ett lite sämre utgångsläge i Googles algoritm. Blogginlägg tappar ofta snabbt i värde, om inte trafik kontinuerligt drivs till dem. Har du ett återkommande inlägg om påskmat, vårkläder eller liknande så är det bra att uppdatera dessa varje år istället för att alltid skriva nya, men det finns ett sätt till att skapa starka sidor för återkommande teman som jag kommer till lite längre ner. Det är också bra att visa förslag på liknande blogginlägg för att hålla äldre blogginlägg levande. Google följer länkar internt på sajten och känner av vilka sidor som har besökts (du hittar informationen om detta i Google Analytics, som visar både landningssidor och sidor som visats därefter).

Google tar även hänsyn till hur länge besökare stannar på sidor, om de ”studsar” direkt tillbaka till Google eller om besökarna bläddrar sig vidare till fler sidor på en sajt. Studier visar att besökare som ”landar” på en sida med en god översyn av många blogginlägg läser fler blogginlägg än besökare som ”landar” på ett enskilt blogginlägg. Detta då besökaren får ett ”smörgåsbord” av intressanta blogginlägg som första intryck (utan att behöva läsa sig igenom ett helt blogginlägg). Jag har själv sett detta för flera kunder när jag jobbade med SEO. Därför är det bra att endast visa utdrag av blogginlägg på kategorisidor och taggsidor, även om det ibland kan kännas som att det är mer användarvänligt att besökarna inte behöver klicka sig in på ett blogginlägg.

Kategori- och taggsidor utan text är resultatsidor

Många bloggare använder ”taggar” (etiketter), men vet inte riktigt vad de är bra för mer än att besökare kan klicka sig vidare till fler inlägg via dem. Det finns dock ett stort problem med att använda många kategorier och taggar på sin blogg om man inte har textblock på sidorna. Kategorier och taggar blir till samlingssidor av blogginlägg. Sidornas sammansättning påminner om Google SERP (Google Search Result Page) den söksida webbesökare får upp vid sökningar på olika sökfraser. Google behandlar därför kategori- och taggsidor som konkurrenter till de egna sökresultaten. De värderas ned av Googles algoritm och har man många kategorier och taggsidor utan egna textblock så försvagas hela sajten.

Genom att ha ett textblock på kategori- och taggsidor kommer man inte bara runt detta, utan skapar dessutom starka sidor som (till skillnad från enskilda blogginlägg) kontinuerligt uppdateras.

Kategori- och taggsidor med textblock är starka av flera olika anledningar:

  • De har fokus på ett ämnesområde
  • De fylls på med relevant information
  • De ger Google indikationer om vilka ämnen som är viktiga på bloggen

Som jag skrev tidigare så visar många studier att besökare vars första landningssida är en kategori- eller taggsida med textblock stannar längre på en sajt då de får en bra översikt över ett intressant ämne som de kan läsa mer om. En besökare som hamnar på en sida med en resultatlista av intressanta infallsvinklar på ett och samma ämne får mersmak. När ett blogginlägg är läst så brukar många backa tillbaka i webbläsaren. Istället för att komma direkt till Google (vilket händer för de som har landat på ett enskilt blogginlägg) kommer besökaren tillbaka till resultatsidan och hittar ofta ett till intressant blogginlägg att läsa. Dessa sidor ger därför fler sidvisningar, längre tid på bloggen och lägre bounce-rate än enskilda blogginlägg. Jämför med att söka efter svarta tröjor och komma till en produktsida eller att komma till en kategorisida med massor av svarta tröjor.

Länka från en taggsida, inte från blogginlägg

Eftersom taggsidor med textblock är starkare än enskilda blogginlägg är det bättre att länka från taggsidor. För dig som vill skapa länkar till Influencers of Sweden som håller över tid finns några saker du kan göra:

  • Skapa en tagg för Influencers of Sweden
  • Se till att taggen har H1, text, titel och beskrivning (gärna en bild med alt-text också)
  • Skriv blogginlägg då och då så att sidan fylls på med ny information

Självklart kan du också länka direkt från blogginlägg, men länken från taggsidan blir starkare. Särskilt om du fyller på med nya blogginlägg till taggen.

För att det ska fungera i mitt WordPress-tema måste jag föra över texten till ”Archive Headline” och ”Archive Intro Text”. Jag brukar först lägga in text och bild under ”description” i läget ”visuell”, sedan går jag över till läget ”text” och kopierar text och kod för att klistra in under ”Archive Intro Text”. Hur det fungerar varierar lite från tema till tema. För vissa fungerar det att lägga texten direkt under ”Namn” och ”Description” och sedan klicka på ”uppdatera”. Testa dig fram och se hur ditt tema fungerar!

hur man redigerar en taggsida för att stötta influencers of sweden

Instruktioner om hur man lägger till bilder till tagg-sidor för att stötta influencers of Swedens sajt
seo-inställningar på taggsida för att länka till influencers of sweden

När du ändå är igång med kategorier och taggar så kan det vara bra att städa upp så att dessa inte överlappar varandra. En kategori och en tagg ska aldrig ha samma namn. Mer om detta kommer jag skriva i ett annat blogginlägg.

Yoast plug-in

Jag vet att många bloggare använder Yoast SEO-plugin. Tyvär har jag det inte, men Yoast har skrivit om betydelsen av kategori och taggsidor för SEO så det ska gå att ställa in plug-inet så att det visas på kategori- och taggsidor.