På ytan kan det se ut som om länderna i Norden är väldigt lika, och på många sätt är de det men det finns också skillnader. Den synligaste skillnaden är nog storleken på de olika marknaderna.
- Sverige 9,8 miljoner
- Danmark 5,6 miljoner
- Finland 5,4 miljoner
- Norge 5,1 miljoner
- Island 300 000
*Landguiden, befolkning 2014
Jag har jobbat med svenska, danska, finska och norska sajter men inte med isländska. Den isländska marknaden är förhållandevis liten och inte ens större onlineföretag som H&M, Zalando och La Redoute har språkanpassade sajter för isländare. Den finska marknaden är större än den norska, men språkbarriärer gör att många e-handlare undviker den marknaden. Även om det krävs duktiga översättare för företag som är aktiva i Sverige, Norge och Danmark så är det lättare för marknadsförare att jobba med de tre länderna. När jag jobbade med Adwords kunde jag så klart inte se om det fanns stavfel i norska och danska texter, men det var lättare att förstå de texterna och leta efter synonymer eller sätt att förkorta texterna (alla som har skrivit texter för Google-annonser vet hur mycket varje tecken och mellanrum betyder). De finska texterna däremot var mycket svårare och jag behövde många fler korrekturrundor med översättare för att kunna få fram rätt budskap på det lilla utrymmet jag hade.
God infrastruktur & teknikvana användare
Det alla fyra länderna har gemensamt om man jämför med övriga Europa är en god infrastruktur med bredbandsnät och mobilnät samt en stor andel teknikvana användare. ”Jag känner mig inte särskilt van vid teknik” tänker du kanske, men vissa saker uppfattar vi helt enkelt inte som teknik. Ta bara användningen av betal- och kreditkort här i Sverige (som för övrigt är långt mycket högre än i exempelvis Danmark). Att använda bankkort för att betala tuggummi på Pressbyrån, eller betala taxiresan med kort är inte självklart i alla länder. De senaste åren har också användningen av Mobilt BankID ökat närmast explosionsartat och med det har tjänster som Swish tagit fart.
Google Adwords – en jämförelse mellan Norge och Sverige
När jag jobbade med Google Adwords så var det alltid mer kostsamt att köra kampanjer i Norge och Danmark än i Sverige. Det var färre antal sökningar, men de norska användarna utmärkte sig också för de korta sökfraserna. Inom Google Adwords jobbar man ofta med att hitta längre sökfraser som konverterar bra (konvertera är när en webbesökare genomför ett köp, skriver upp sig för ett nyhetsbrev eller något annat som företaget har satt som mål). Det är alltid hårdast konkurrens om de korta sökfraserna, att annonsera med formuleringar som ”jämföra mobiltelefoner” är ofta mycket dyrare än att annonsera på ”jämföra bra mobiltelefoner för barn”. Den senare meningen kan däremot vara en tydligare indikator på köpvilja och kan generera en högre konverteringsgrad vilket kan resultera i en helt okej försäljning trots att det är färre som söker på den meningen. Därför blir det problematiskt för marknadsförare när majoriteten av användarna söker på meningar med färre ord. Då blir konkurrensen om dessa få sökningar ännu högre och priserna för annonserna stiger kraftigt.
Norska portaler & jämförelsesajter
Norrmän har på flera sätt ett annorlunda sökbeteende än svenskar. Sajter som www.startsiden.no har uppemot sex miljoner besök i månaden och www.finn.no har ca 20 miljoner besök i månaden, medan svenska www.spray.se har knappt har en miljon besök i månaden (trots att den svenska marknaden är nästan dubbelt så stor som den norska). Medan många svenskar glömt portaler som Spray så använder norrmän sina portaler flitigt, vilket kan förklara varför norrmän inte har samma sökbeteende på Google som svenskar. Jämförelsesajter har också en starkare ställning i Norge än i Sverige, det märks särskilt tydligt inom Finans där jämförelsesajter för lån och kreditkort är extremt starka i Norge med hög trafik och hög konvertering.
Det finns mycket att säga om de nordiska länderna, skillnader och likheter men det får bli en annan dag!