Maryem Nasri sittandes på Stureplan. Illustrerar en reflektion över vitt privilegium och strukturell rasism på svensk TV.

Vitt privilegium och strukturell rasism på svensk TV

Vitt privilegium innebär att personer som rasifieras som vita har fördelar som inte andra har. Deras handlingar mäts med en annan måttstock än personer som rasifieras som icke-vita. Den strukturella rasismen är osynlig för den som inte utsätts. Ibland är den även osynlig för den som utsätts. Osynlig, men kännbar. Vad jag menar är att det oftast är svårt att sätta fingret på diskrimineringen som följer av strukturell rasism.

Vitas privilegium och strukturell rasism hos Malou von Sivers på TV4

Därför är jag glad att Malou von Sivers gav oss ett glasklart exempel på strukturell rasism. Om du inte utsätts för rasism själv så tänker du säkert att Malou von Sivers inte kan vara rasist. Hon bjuder ju in gäster av alla möjliga ursprung och hon intervjuar alla grupper i sitt program. Inslaget med Greekazo var rättfärdigat eftersom han skriver våldsförhärligande, drogromantiserande och sexistiska texter tänker du kanske.

Läs den här texten

Du å’ jag kan slösa tid

Du å’ jag kan röka weed

Folk dom hatar på mig för att benim kan förstöra beats

Tro mig kan förstöra liv

Kommer med min mördarbil

Brr brr, mannen kom om du vill köpa k’s

Ordlista

Weed – marijuana eller hasch

Benim – (turkiska) min älskling

K’s – kulsprutor

När man läser texten så förstår man att Malou von Sivers satte fokus på rap-texterna och ifrågasatte rapparens omdöme. Eller hur? Alla som ondgjort sig på Greekazo’s texter skulle självklart bli lika upprörda om han hade varit vit. För det handlar inte om hudfärg. Det handlar om att göra en stark markering mot våldsförhärligande, drogromantiserande och sexistiska texter. Kritiken hade varit samma om rapparen hade varit vit.

Greekazo och Einár

Två rappare som är lika gamla. Den ena blev inbjuden till Malou von Sivers tillsammans med sin mamma under ”mamma-veckan”. Den andre blev inbjuden under veckan om droger. Båda är minderåriga. Den ena satt med sin målsman och myste i soffan. Den andra satt själv med två vuxna som avkrävde svar på hur problematiken med våld och droger i samhället ska lösas. Läs texten ovan igen. Den är inte skriven av Greekazo. Den skrevs av Einár. Rapparen som hyllades av Malou von Sivers medan hans mamma satt bredvid och myste. Så hur var det nu igen med likabehandlingen?

Skillnad i intervjuer

Det var inte bara vem som satt bredvid som skilde sig mellan de två intervjuerna. Berivan Beauvoir Arslan har gjort en riktigt bra ihopklippning av de två intervjuerna. Teamet bakom Malou har förberett två vitt skilda intervjuer med två rappare i samma ålder som sjunger om samma saker. Se videoklippet nedan där båda intervjuerna visas omvartannat.

Malou von Sivers ursäkt

Du som följt debatten har förmodligen läst att Malou von Sivers bett om ursäkt. Så varför älta i det här? Varför inte bara gå vidare?

Malou von Sivers säger i en intervju med Aftonbladet att hon var ”nyfiken”, men att hon håller med om att ”i det här fallet blev det obalans och att Greekazo kunde fått större utrymme att prata om sin musik”. Hon säger också att hon hoppas att Greekazo vill komma tillbaka och prata om sin musik. Det är en typisk PR-pudel för att tysta kritiker utan att behöva förändra sitt beteende.

Det hon skulle sagt var: ”Med facit i hand har vi inte behandlat Greekazo på samma sätt som vi behandlat andra rappare. Vi behöver rannsaka oss själva och se över våra rutiner. Kanske ta in en konsult som kan hjälpa oss på vägen för så här får det inte bli igen.”

Inte bara Malou von Sivers utan ett helt team

Jag tror inte att Malou von Sivers eller hennes team som förberedde de båda intervjuerna har tagit åt sig av kritiken. Jag tror inte att de har satt sig ner och funderat över vad som gick fel i förberedelserna och under själva intervjuerna. Helt ärligt så tror jag att de skakar av sig kritiken eftersom de inte upplever sig som rasister. Följden blir att de fortsätter att upprätthålla rasistiska strukturer och att visa upp rasistiska stereotyper. Om Malou von Sivers vill göra något för att förbättra situationen för ungdomar i utsatta förorter så borde hon rannsaka sig själv och vilka rasistiska stereotyper hon upprätthåller i sitt program.

Förra veckan såg jag Malou von Sivers och jag ville så oerhört gärna stoppa henne och fråga om hon tagit till sig av kritiken som riktats mot henne de senaste dagarna. Jag tittade snabbt på klockan och insåg att jag skulle komma försent om jag stannade till för att prata. Väl på bussen frågade jag mig själv om det hade gjort någon skillnad om jag hade pratat med henne. Vad hade jag fått för svar?

De priviligierade håller varandra om ryggen

Flera profiler har gått ut och försvarat Malou von Sivers, bland annat hennes TV4-kollega Marcus Samuelsson. Rapparen Einár balanserar mellan kritik och försvar. Det verkar som om han varken vill stöta sig med sin målgrupp (som också lyssnar på Greekazo) eller med etablissemanget som Malou von Sivers tillhör. Så han kritiserar, men säger också att Greekazo hade kunnat stå på sig. Till skillnad från Petter som alltid påpekat att hans framgångar bygger på föregångare som Latin Kings och andra som rasifieras som icke-vita så vill inte Einár ta till sig att han är priviligierad och behandlas annorlunda än rappare med en mörkare hudfärg.

Vad kan du göra?

Börja med att se de två intervjuerna. Inte bara en gång. Se dem ett par gånger. Fundera över hur de två rapparna blir presenterade, vilken miljö de sitter i, vilka frågor de får. Känner du igen liknande situationer?

Maryem Nasri sittandes på Stureplan. Illustrerar en reflektion över vitt privilegium och strukturell rasism på svensk TV.
Fotograf: Caroline Frankesjö www.carolinefrankesjo.se

Det är just i det slentrianmässiga som den strukturella rasismen gror. Det är när vi inte ifrågasätter vårt beteende som vi gör skillnad utan att märka det. Ofta intalar vi oss själva att vi har en god anledning, precis som Malou von Sivers och hennes team intalade sig att det handlade om Greekazos texter. Ta en titt på Malou von Sivers kroppsspråk och mimik när hon pratar med de två rapparna. Fundera på om det finns situationer när du dömer någon på förhand och det visar sig i ditt kroppsspråk. Börja där, så har du kommit en lång väg.