Idag var jag på seminarium om Virtual Reality, virtuell verklighet. Det var VR-Sverige som höll öppet hus med temat ”Immersive Storytelling for Film & Journalism”
Nybörjare på Virtual Reality, VR
Jag är helt nybörjare och har fullt upp med att förstå alla begrepp. Dessutom blir jag yr i huvudet när jag testar virtuell verklighet, men det är superintressant och jag vill lära mig mer. Det här varit mitt andra besök på öppet hus hos VR-Sverige. Förra gången var fokus på hur teknologin kan användas inom ut utbildningsväsendet. Tänk kirurgstudenter som deltar på virtuella operationer, där miljön är precis som i en riktig kirurgsal. Ett annat område är mobbning. Ett projekt där elever kunde sitta på en mobbads plats och uppleva hur det känns när andra vänder ryggen till, eller slänger glåpord efter en. Virtuell verklighet kan med fördel användas för att försätta användarna i någon annans ställe. För att framkalla empati, förståelse för andra människor.
Immersive Storytelling for Film & Journalism
Uppslukande berättande för film och journalistik. Förmågan att fånga användarnas intresse, få dem helt uppslukade så att de glömmer tid och rum är utmärkande för virtuell verklighet. Elena Malakhatka, forskare vid KTH och organisatör av VR Scientific Festival berättade om en student som trodde sig ha spenderat 10 minuter i den virtuella verkligheten, när det egentligen var två timmar. Därför har både filmare och journalister intresserat sig för virtuell verklighet.
Virtual Reality, VR & 360 graders film
Det finns många olika tekniker för att förstärka användarupplevelse: Virtual Reality, Augmented Reality och 360-graders film. Det här seminariet handlade om virtuell verklighet och 360-graders film. Det är kostsamt att producera virtuell verksamhet. Elena berättade att teamen kan bestå av ingenjörer, arkitekter, musiker, författare och många fler yrkesgrupper. Alla tillför olika perspektiv, kunskaper och kompetens. För journalistiska projekt är det både dyrt och svårhanterligt att producera virtuell verksamhet. Därför används oftare 360-graders video. Skillnaden är att användaren inte kan uppleva vad som finns ovanför och under, utan bara det som är på samma nivå som kameran. Google maps är ett exempel på 360-graders video. Användaren kan göra skutt fram på gator, men inte klättra upp på byggnader eller hoppa ner i hål i marken.
Det finns otroligt mycket att lära sig om virtuell verklighet, 360-graders video och förhöjd (augmented) verklighet. Jag kommer skriva mer!