Twitter logo för inlägg om hur man agerar på Twitter

Vett & etikett på Twitter?

Ibland pratas det om vett och etikett på Twitter. Finns det regler för hur man ska kommunicera på Twitter frågar många. Egentligen är reglerna för kommunikation inte så annorlunda än vanlig vett och etikett, och samtidigt finns det saker som skiljer Twitter-kommunikationen från kommunikation i andra sociala medier eller utanför nätet.

Låter det rörigt? Jag ska försöka reda ut vad jag menar.

Twitter logo för inlägg om hur man agerar på TwitterSjälv har jag inte använt Twitter sedan starten, men jag har hört berättas att några regler upprättades av pionjärerna. Vissa av ”reglerna” var till för att öka interaktionen mellan användarna. Ett sådant exempel är: ”Följ mig så följer jag dig”, kallas ibland att följa tillbaka. Att följa någon på Twitter innebär att man ser vad personen skriver i sitt flöde. Man skulle kunna kalla det för en prenumeration. Att följa tillbaka kan vara ett bra sätt att upptäcka nya personer på Twitter. Det kan också skapa interaktion eftersom båda ser vad den andra skriver och då kan re-tweeta (se förklaring nedan) det man tycker är bra. Dessutom måste båda följa varandra för att kunna skicka direktmeddelanden (DM) ett slags ”hemliga meddelanden” som inte någon annan på Twitter kan se.

Vett och etikett att följa tillbaka alla som följer?

Nja, eftersom det är en slags prenumeration så bör man först titta vad personen brukar skriva om innan man bestämmer sig för att följa eller inte. Många spammare har upptäckt att vissa twitter-användare slentrianmässigt följer tillbaka alla som följer dem och använder detta för att själva få följare. De känns oftast igen på att de inte har tweetat något själva, samtidigt som de följer ett stort antal personer. Går man in och tittar på namnen på de personer spammarna följer så har många ofta samma namn. En annan invändning mot att följa alla som följer dig är att du kanske inte är lika intresserad av vad de har att skriva som de är av det du skriver om. Elakt? Nej, det skulle jag inte säga. Du kanske använder Twitter för att följa kulturdebatter eller diskutera TV-program och för att koppla av från jobbet. Att då få twitter-flödet fyllt med jobbrelaterade tweets är kanske inte så kul. Visst kan man bli lite stött om någon man känner väljer att inte följa tillbaka, men att ta för givet att alla man följer ska följa tillbaka för att det är ”vett och etikett” tycker jag känns som en tråkig inställning.

Vad är en re-tweet (RT) och hur använder man RT?

En re-tweet innebär att jag tar en tweet som någon annan har skrivit och skickar den till alla som ”prenumererar” på mina tweets med de inledande bokstäverna RT och citattecken kring den text som re-tweetas. En re-tweet är med andra ord en text som skickas på nytt så att fler twittrare har möjlighet att läsa texten. Använder du Twitter på dator kan du föra kursen över den tweet som du vill re-tweeta så kommer en meny fram där du kan välja re-tweet. Den här funktionen finns även i olika mobil-appar för att använda Twitter. I Twitters egen app finns dessutom möjlighet att göra en citering. Skillnaden mellan en re-tweet (RT) och en citering eller quote tweet (QT) är att in en re-tweet skickas texten vidare oförvanskad i sin helhet, i en citering kan du också lägga till några egna ord före eller efter citatet. Många av pionjärerna på Twitter använder RT för båda typerna av citat.

Ska man tacka för en re-tweet (RT)?

En del personer tackar för varje re-tweet och anser att det är en del av vett och etikett på Twitter att göra det. Om någon läser en intressant artikel och berättar om det på Twitter. Ska den personen då tacka alla som re-tweetar att en tweet med en länk till en artikel? Själv tycker jag att det känns konstigt att ha det som ett måste. Ibland ser jag en tweet om en intressant artikel, läser artikeln och re-tweetar sedan. När jag sitter på tunnelbanan jag läser många artiklar som jag hittar via andra personers tweets och glömmer ofta vem som skrev tweeten. Att då få en ”Tack för RT” efter någon timme gör mig bara förvirrad eftersom det var länken till artikeln jag ville förmedla vidare, inte att någon skrev att de hade läst artikeln. Så hur man hanterar re-tweets tycker jag är upp till var och en. Här kommer tre alternativa sätt att tacka den som har re-tweetat det du har skrivit. Om du inte vill fylla dina ”prenumeranters” twitterflöden med dina ”tack för RT” vill säga.

  1. Gilla
    Twitter har följt i andra populära sociala medie-plattformars fotspår och infört funktionen ”gilla”, vilket man kan göra genom att klicka på ett hjärta under tweeten.
  2. Följa
    Ett trevligt sätt att tacka för en RT är att titta vem som har skickat re-tweeten, läsa personens bio* och några av de senaste tweetsen och om det verkar intressant: följ personen.
  3. RT:a något
    Om du redan följer personen för att du tycker att hon eller han skriver intressanta saker kan du tacka genom att re-tweeta något som personen har skrivit.

Själv tycker jag att den nya ”hjärta”-funktionen passar många olika tillfällen, som tex när Sara Öhman kallade mig Affiliate-drottning <3

Twitter konversation med "gilla" som ett hjärta

Ett ”Tack för RT” då och då är så klart inte fel. Att tacka är ju vett och etikett även utanför Twitter. Själv kan jag tycka att det är för få RT och QT nu för tiden. Att retweeta något är ett sätt att sprida information och jag tycker vi bör vara generösa med att dela med oss av sådant vi läser på Twitter.

Så, det var några tankar kring vett och etikett på Twitter. Det kommer säkert mer inom kort för medan jag skrev det här kom jag på en massa andra saker. Men det får räcka för idag.

*Bio är en förkortning av biografi och syftar på den korta beskrivning av sig själv som alla twitteranvändare kan göra på sin profilsida.