Få e-handlare har presentkort på webben, bild på ett presentkort med texten Gift Certificate

Varför erbjuder inte fler e-handlare digitala presentkort?

Jag har många gånger frågat mig varför inte fler e-handlare erbjuder digitala presentkort. Särskilt så här i juletider när många är ute i sista sekund för att köpa julklappar, eller när julklapparna man beställt inte hinner komma fram i tid inför julklappsutdelningen.

När allt rullar snabbare i samhället blir konsumenter vana vid att kunna få saker på ett ögonblick. Konsumenter planerar inte lika mycket längre, om de ens gjort det tidigare. Jag minns att jag i barndomen ibland köpte julklappar redan under sommaren om jag visste att det var något alldeles särskilt som skulle vara riktigt uppskattat. Om det var något mottagaren hade sagt sig vilja ha, men i övrigt var jag för det mesta väldigt sent ute. Oftast med förevändningen att det är bättre att köpa i sista minuten så att den som mottar presenten har längre tid för ett eventuellt byte eller retur. Det finns säkert många fler än jag som handlat julklappar i sista-sekund, av massor av olika anledningar så varför erbjuder inte fler e-handlare presentkort online?

Få e-handlare har presentkort på webben, bild på ett presentkort med texten Gift Certificate

Det är inte så många som beställer presentkort online

Du som är e-handlare kanske tänker att det ändå inte är så många som köper presentkort online, att du inte vill lägga den extra tiden på något som knappt genererar försäljning. Om det är få som söker efter och köper presentkort online så tror jag det beror på att folk struntar i att försöka köpa presentkort online för att det känns lönlöst efter att, som jag och många andra, ha försökt hitta enkel och smidig information om hur presentkort online.

Många e-handlare gömmer presentkorten på sajten

Ofta när jag letar efter presentkort online så får jag gå till undanskymda delar av sajten. Hos IKEA är presentkorten kategoriserade under Kundservice och sedan Köp och villkor, men de ligger inte i den övre menyn utan längst ner i sidfoten. En gång när jag letade efter presentkort på en sajt så fanns de för det första inte på svenska, inte heller fanns det någon marknadsföring av presentkort på svenska och det gick heller inte att söka efter dem i sajtens sök. Jag hittade dock en ledtråd om att presentkort fanns till försäljning, för det stod om dem i köpevillkoren. Jag hittade paragrafen om presentkort genom en sökning på Google (efter att ha letat runt en stund på sajten). Jag gick över till den engelska versionen av sajten, men hittade inte heller där presentkorten i produktkategorierna eller genom att söka på sajten. Återigen fick jag ge mig ut på Google och göra en sökning, det visade sig att Google var bättre att upptäcka synonymer än sajtens sök och jag hade använt ett annat begrepp för presentkort än vad de kallade dem på sajten. Även denna gång var det dock paragrafen i köpevillkoren som dök upp, och inte produktsidan. Nu visste jag dock vilket sökord jag skulle använda, så jag gick in på sajten igen och testade söket med begreppet de själva använde. Tillslut hittade jag produktsidan och det visade sig att de endast sålde presentkorten på den engelskspråkiga sidan (här kunde användaren välja olika valutor för sitt köp) och inte från sidorna med lokalanpassat språk. Att man ska behöva leka detektiv för att kunna köpa ett presentkort online känns väldigt konstigt, som om presentkorten är kvar i en föråldrad tid där webbesökarna förväntas ägna timmar åt att söka information och inte sekunder. Leka detektiv illustreras med fingeravtryck och förstoringsglas

Den krassa verkligheten är att många tittar i menyraden och gör möjligtvis en sökning, men hittar de inte produkten så går webbesökaren vidare till nästa e-handlaren. Dagens konsumenter vill inte leka detektiv för att kunna handla online.

Digitala presentkort en blivande kassako

Jag tror att presentkort online, med möjlighet till digital leverans inte bara till den som köpt utan också till mottagaren är en framtida kassako. Jämfört med många andra produkter är det förhållandevis billigt att ta fram och sälja digitala presentkort. Idag går det att göra snygga saker med .gif och html5, men det går också att få in humor med några rader kod och därigenom skulle företag kunna addera ett extra värde till de digitala presentkorten. Att skicka ett snyggt presentkort via mail eller i ett SMS kostar inte så mycket. Ju fler företag som erbjuder digitala presentkort, desto mer kommer efterfrågan öka eftersom konsumenterna kommer bli vana vid att det är en extra produkt som e-handlarna har. Presentkort är förvisso inte lika personligt som att välja ut en present, men det finns tillfällen då man inte vet vad personen önskar sig, eller inte har råd att köpa det som personen vill ha. Då kan presentkort vara bra. För butiken är presentkort en bra affär eftersom många glömmer att lösa in dem. Så att ta fram digitala presentkort skulle kunna vara en blivande kassako, om fler e-handlare skulle erbjuda dem.