Tio år sedan mitt första blogginlägg

Hösten 2007 började jag på webbutvärderingsföretaget E-space Communication. Blondinbella hade nyss startat företag och att blogga var supertrendigt. Min dåvarande chef Nikki Schei tyckte att vi skulle starta en företagsblogg för att bättre kunna marknadsföra våra produkter och tjänster, men det dröjde till februari 2008 innan bloggen var uppe.

Företagsblogg på Blogspot

För att få upp bloggen någorlunda snabbt så valde vi Blogspot som plattform. Det här var innan WordPress hade slagit igenom som bloggplattform och att utveckla en bloggfunktion på den befintliga sajten skulle ta för lång tid. Vi tänkte att Blogspot som var en Google-plattform skulle vara bra för SEO och ge oss mycket trafik (så här i efterhand har jag lärt mig att Googles egna plattformar inte alltid är det bästa valet). Blogspot hade många begränsningar, men med lite sökande efter HTML-koder så lyckades jag tillslut göra några anpassningar och få upp loggan och text. Efter att plattformen har uppdaterats, och bloggen legat inaktiv sedan jag slutade, ser jag att texten nu ligger ovanpå loggan men så såg det inte ut när bloggen var igång.

Förbereda företagsblogg

Att blogga tar tid. Det är inte bara att slänga ihop en text utan först måste man göra research på ämnen som är intressanta för målgruppen. Bloggar man för ett företag kanske blogginläggen måste godkännas av en chef innan de publiceras, vilket kan ta lite extra tid. För att kunna hålla uppe tempot skrev jag därför tio inlägg som jag fick godkända innan jag publicerade det första blogginlägget. Jag tror att det är bra att skriva flera innan man börjar publicera. Dels för att se hur lätt eller svårt det är att hitta ämnen att skriva om, dels för att göra tidsuppskattningar så att man kan sätta upp en plan och en bloggkalender.

Räkna inte med att spontanblogga

Har man inte satt upp en plan och en rutin för bloggandet så är det lätt att det får stå åt sidan för andra arbetsuppgifter. Att skriva ett blogginlägg kan ta 1-3 timmar med research, letande av bilder och redigering av bilder. Därför är det viktigt att avsätta tid för bloggandet. Avsätt gärna en halvdag och skriv ett par blogginlägg efter varandra. Skriv upp bloggidéer löpande och spara intressanta bilder i en mapp så att du lätt kommer åt dem när det är dags.

En av Sveriges första företagsbloggar

E-space Communications blogg var en av Sveriges första företagsbloggar och hamnade på Disruptives lista över svenska företagsbloggar. Mitt första blogginlägg handlade om vårt årliga seminarium som jag hade arrangerat. Varje år bjöds alla kunder in till en heldag där vi berättade om nya tjänster och produkter, och där Designonline, Hemmet och Telia berättade om hur de använt våra produkter. Tomas de Souza som varit med och startat bloggen Manolo berättade om sina framtidsspaningar. Jag har bloggat från och till under åren, mest med företagsfokus. Den här bloggen är den mest personliga bloggen jag haft.