SEO skrivet på svarta tavlan, en förkortning av sökmotorsoptimering

Stödjer ditt WordPress-tema text på tagg-sidor?

För att få riktig skjuts i SEO-arbetet bör man arbeta med texter på kategori- och taggsidorna. En god sajtstruktur ligger till grund för att Googles spindel ska kunna läsa av vilka delar av en sajt som är viktigast. Google tolkar sidor i menyraden som extra viktiga, och därför får kategorisidor en extra tyngd i Googles rankning.

Marknadsavdelning utan marknadschef

Menyraden innehåller länkar, dessa interna länkar ger länkkraft till de viktigaste sidorna på sajten. Åtminstone är det så Googles algoritm tolkar länkarna från menyn. Ibland när jag klickar på sidor i sajters menyrad så kommer det upp en sida med ”ipsum lorem”-text. Om jag däremot klickar på någon av de sidor i rullistan som syns när jag för muspekaren över menyraden så får jag fram sidor med text. Den som ansvarar för innehållet på sajten har då missat att lägga in text på sidan som ligger högst upp i menyhierarkin och har endast fyllt på text på de underliggande sidorna. Googles spindel läser av sajtkartan på samma sätt som du och jag läser ett organisationsschema. Sidor utan text är som vakanta positioner i ett organisationsschema, det är som att ha en marknadsavdelning utan marknadschef. Därför är det viktigt att säkerställa att alla sidor har textinnehåll.

Sajtkartan bör fungera som en matrisorganisation

Tidigare byggdes sajter som hierarkier där varje sida ingick i en egen avdelning, på samma sätt som många organisationer. Om besökarna behövde kunna nå information från flera olika menyval så lades samma information på flera olika ställen. Ungefär som en organisation där varje enhet ute i landet har sin egen marknadsavdelning.

SEO-struktur, till vänster en traditionell organisationsstruktur och till höger en matrisorganisation med taggar

I Googles algoritm räknas dessa sidor som kopior (duplicerat innehåll) och rankas ner i betydelse då det är svårt att avgöra vilken som är den viktigaste sidan. För att komma runt detta måste man bygga sajtstrukturen på samma sätt som en matrisorganisation där sidan, på samma sätt som olika marknadsansvariga, har en hierarkisk tillhörighet men också är delar av andra avdelningar. Detta görs genom att först placera sidan i en kategori (endast en!) och sedan koppla ihop sidan med liknande sidor med hjälp av taggar. För att ge ytterligare styrka till taggarna så behöver dessa ha egen text. Det kan jämföras med team från olika delar av en organisation som behöver en projektledare för att samarbetet ska flyta på.

Stödjer ditt WordPress-tema text på taggsidor?

Alla WordPress-teman fungerar inte på samma sätt. WordPress är open source, vilket innebär att utvecklare själva tar del av kärnan i WordPress och därefter utvecklar egna teman med olika utseende och funktionalitet. Du kan testa om ditt WordPress-tema stödjer text på kategori- och taggsidor genom att lägga in text i fältet ”Archive intro text” och uppdatera. Syns det inte någon text på sidan så stödjer inte ditt tema text på kategori- och/eller taggsidor. Då är det dags att byta till ett annat tema!

Tyvärr finns det så otroligt många olika WordPress-teman att jag inte kan redogöra för vilka som har stöd för kategori- och taggsidor och vilka som inte har det. Utvecklingen sker i rasande fart och det som stämmer idag kanske inte gör det imorgon. Några som länge har haft stöd för text på kategori- och taggsidor är Studiopress som bland annat tagit fram det tema jag använder, Genesis. Deras teman kostar några hundralappar, men är väl värda pengarna för den som vill ha trafik via Google. Samtliga Studiopress WordPress-teman är bra SEO-optimerade och därför rekommenderas de ofta av SEO-experter.