The influencer convention - 31/3-1/4 Grand Hôtel Saltsjöbaden

Snart dags för årets andra Unconference!

Idag kommer jag posta två blogginlägg, pga jobbresor missade jag att publicera ett blogginlägg häromdagen men jag ger inte upp #blogg100 ännu! I början av januari var jag på Influencers of Swedens WinterWorkation. Det var en kombinerad jobb och semesterresa, med fyra dagars unconference. Jag älskar konceptet unconference, som ibland kallas open space.

Vad är en unconference?

Jag brukar kalla det för konferensernas knytkalas. Alla deltagare har möjlighet att bidra till konferensens genomförande. Vid registrering vet inte deltagarna vilka som kommer att föreläsa. Det är inte de stora kändisarna som är dragplåster, utan möjligheten att lära sig av varandra. Alla deltagare har möjlighet att föreläsa eller hjälpa till att organisera.

Delta på en unconference

Den som endast vill delta, utan att föreläsa eller vara med i planering och genomförande av en unconference kan självklart göra det. Alla är med på egna villkor, alla har inte samma förutsättningar. Ibland har man helt enkelt inte tid att göra allt, och det är helt okej.

Unconference ger dock deltagarna möjlighet att utvecklas på olika sätt. Den som inte har hållit i en föreläsning har möjlighet att göra det. Den som vill prova på att projektleda eller sälja kan göra det. Alla är välkomna att hjälpa till, även de som inte har erfarenhet. Det viktiga är viljan att hjälpa till, oavsett om det är genom att dra in sponsorer, koordinera föreläsningsschema eller ställa upp som funktionär så har alla möjlighet att bidra. Därigenom kan deltagarna utveckla olika färdigheter, testa på olika yrkesroller och få referenser för framtida karriärval. Självklart brukar det också finnas erfarna deltagare, som gärna delar med sig av sina erfarenheter till de nyare!

Vad är det som gör unconference så bra?

Det som gör en unconference så bra är just samarbetet mellan erfarna och oerfarna, utbytet av kunskap, tankar och idéer. Det skapar en helt annan atmosfär än på större konferenser där föreläsarna får rejält betalt för att hålla 30-60 min föreläsning och sedan snabbt skyndar vidare. På en unconference stannar föreläsarna och lyssnar på andra föredrag. De deltar i samtal och finns tillgängliga under pauser, så att andra kan ställa frågor och utbyta erfarenheter. Jag lär mig oftast otroligt mycket mer på en unconference än på vanliga konferenser/mässor. Föreläsarna är minst lika kompetenta, om inte mer, på en unconference. Skillnaden är att vissa av dem inte har förstått sitt värde, att de behöver en push för att förstå hur mycket kunskap de besitter. Att deras kunskap är otroligt värdefull för oss andra.

The Influencer Convention

I slutet av mars hålls The Influencer Convention, en perfekt mix av traditionell konferens och unconference. Första dagen hålls en konferens. Där kommer företag delta och visa upp sina tjänster och produkter som på många andra konferenser och mässor. Det är viktigt det också, föreläsare ska ha betalt för att dela med sig av sina erfarenheter. Kunskap och kompetens kostar att förvärva. Jag tror, och hoppas, att även konferensdelen på The Influencer Convention kommer att präglas av unconference-formatets öppenhet. Att föreläsarna stannar kvar och pratar med deltagarna, och att deltagarna delar med sig av sina erfarenheter. Det finns otroligt mycket kunskap och erfarenhet bland Influencer of Swedens medlemmar!

The influencer convention - 31/3-1/4 Grand Hôtel Saltsjöbaden

 

Detta är inlägg 9, dag 12 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2016. Detta är inlägg 10 av 100.