pengar tillbaka på köp

Olika vertikaler inom affiliatemarknadsföring

Inom affiliatemarknadsföring brukar vi dela upp olika sorters publicister i vertikaler. När man säger publicist tänker de flesta på tidningar, men publicister inom affiliatemarknadsföring är så mycket mer än tidningssajter. Nu blir det svengelska för vi använder engelska ord på mitt jobb och de flesta jag träffar i branschen gör det också, så det blir lite branschjargong med svengelska men jag kommer ge utförligare förklaringar på svenska.

Editorial sites

Editorials är det som de flesta kopplar ihop med publicister. Editorials är vanliga nyhetssajter, onlinemagazin och andra digitala tidningar med redaktionellt innehåll. I Sverige arbetar de flesta med bannerannonsering som betalas per tusen visningar (CPM) och inte prestationsbaserad marknadsföring, men i exempelvis Storbritannien är det vanligt att nyhetssajter jobbar med prestationsbaserad marknadsföring och vårt systerbolag Affiliate Window samarbetar med nyhetssajter som The Sun och i Norge är Nettavisen en av våra större publicister.

Blogs & Blog networks

Bloggare kan välja att ansluta sig direkt till affiliatenätverk, men det vanligaste är att bloggare är med i bloggnätverk som i sin tur förhandlar om provisioner med affiliatenätverken. Bloggare är viktiga för annonsörerna, framförallt för att de kan stärka ett varumärke hos målgruppen. Det är ett fåtal bloggare som kan generera rejäla försäljningssiffror, men tillsammans med andra bloggare i ett nätverk kan volymerna bli större och då finns också ett bättre förhandlingsutrymme. Det förs en del diskussioner om affiliatelänkar ska räknas som reklam eller inte, vissa bloggare väljer att märka upp blogginlägg med affiliatelänkar som reklam för att vara på den säkra sidan.

Price Comparison sites

De flesta känner till prisjämförelsesajter som PriceRunner och Prisjakt, men det är få som kopplar dem till affiliatemarknadsföring. Prisjämförelsesajter kan jobba i direktsamarbete med annonsörer, eller via affiliatenätverk. Vanligtvis tar de betalt för försäljningar som skett via deras sajter, men det finns också jämförelsesajter som Compriser som har en klickbaserad betalningsmodell (CPC). Prisjämförelsesajter kan ha avancerade algoritmer som väger in populäritet, konverteringsgrad, provision och flera andra parametrar för att vara både relevanta och få bra intäkter.

Shopping Directories

Till skillnad från jämförelsesajter så är ”Shopping Directories” mer som kataloger som listar produkter utan möjlighet att jämföra pris. Deras algoritmer är något enklare, men även de väger in flera parametrar som bestämmer vilka produkter som ska visas.

Voucher publishers

rabattkodssajter i Sverige och DanmarkPublicister som erbjuder rabattkoder till sina besökare. En del annonsörer är rädda för att hur deras varumärke ska upplevas om de erbjuder rabattkoder. Idag finns dock många exklusiva annonsörer som ger ut rabattkoder för att nå ut till en målgrupp som vill känna att de har gjort ett bra köp. Flera rabattkodsajter har blivit så stora att de själva blivit kända varumärken som exempelvis CupoNation. Andra växer snabbt genom samarbete med större tidningar eller mediahus så som Kickback/Aftonbladet, Kampanjjakt/ Expressen och Shopsaver/AllerMedia. De annonsörer som inte är med på rabattkodssajter går miste om en växande målgrupp.

Loyalty sites & apps

Lojalitetssajter och appar blir allt vanligare. Några exempel är Studentkortet.se och Mecenat som samlar erbjudanden för studenter som använder deras kort både offline och online. Personalkortet för anställda och SAS Eurobonus för de som flyger ofta. I Norge har Trumf vuxit sig till en stor lojalitetspublicist.

Cashback publisherspengar tillbaka på köp

Cashback är gammal hederlig återbäring, som Victor Dahlborg co-funder & CMO på Refunder sa på ett av våra seminarier. Cashback är pengar tillbaka när man handlar på samma sätt Konsum-medlemmar tidigare kunde få 2% tillbaka på allt de handlat under året. Numera har Coop ett lojalitetsprogram där medlemmarna får poäng som de kan handla för, men på nätet växer Cashback-sajterna där man får pengar på kontot framförallt hos en yngre målgrupp som gärna får pengar tillbaka på sina köp.

3rd party publishers & tech partners

Som jag skrivit om tidigare så kallar vi på zanox också tredjepartslösningar och tekniska partners för publicister, även om det inte är helt korrekt eftersom de till skillnad från ovanstående vertikaler inte publicerar annonser. Jag kommer att återkomma till tredjepartslösningar och tekniska partner, det finns en hel del att fördjupa sig i här.

Detta är inlägg 27, dag 29 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2016. Detta är inlägg 29 av 100.