seo skrivet med bokstäver från alphapet

När sajten är byggd är det för sent för SEO!

När sajten är byggd är det för sent för sökmotorsoptimering (SEO), nästan i varje fall. För sannolikheten att stora delar av sajten behöver göras om är stor. Otaliga är de SEO-konsulter som klagar på forum och i sociala medier över kunder som anlitar dem först när de byggt färdigt sin sajt. Ofta har kunderna fått höra från sin webbyrå att sajten är SEO-optimerad, vilket för väldigt många webbyråer innebär att det finns fält för titel, rubrik och beskrivning. Det här är ett problem för e-handlare som inte vet vem de ska lyssna på, vem de ska vända sig till och hur de ska budgetera för sajt och marknadsföring (SEO hamnar tyvärr ofta i marknadsföringsbudgeten och inte i sajtuvecklingsbudgeten). Vissa webbyråer hävdar fortfarande att sökord i koden har påverkan på SEO, vilket är fullständigt fel då sökord inte längre påverkar en sajts rank på Google. SEO handlar inte om att optimera för sökord, sökmotoroptimering är långt mer komplext än att sökordsoptimera för enskilda fraser.

SEO handlar om flera olika delar

E-handlare måste förstå att SEO är mer än bara sökord och länkar. Grundstenen i allt SEO-arbete är sajtens kod och struktur. Nu kanske du tillhör den skara e-handlare som förstått det här och inte alls känner igen dig i min beskrivning. Självklart finns massor med e-handlare som förstår, men troligtvis har fler publicister inom affiliate koll på SEO. Nyligen hörde jag om en stor annonsör som ville stoppa samarbetspartners från att ranka i SERP:en (Search Engine Result Page) på varumärkesorden. Annonsören blandade ihop Adwords (som är betald annonsering i SERP) och SEO.

Teknik

Det finns olika kodspråk, precis som det finns olika språk som talas i världen. Kodspråken fyller ofta olika funktion, ibland överlappar de med varandra och ibland kan samma sak göras med två olika kodspråk. HTML används ofta för att strukturera upp texter, med HTML kan man göra en text fetstilad, kursiv, stor eller liten samt skapa listor, länkar och mycket mer. CSS används för att sätta färg och form på en sajt, medan den som vill skapa olika funktioner på en sajt kan använda PHP eller Flash och en mängd andra kodspråk beroende på vilka funktioner som vill uppnås. Google har svårt att läsa Flash, vilket gör att sajter som till stor del byggs med dessa koder har svårare att ranka. Jag har sett sajter som endast rankar på sajtnamnet och inte på någon annan fras. För att hitta dessa sajter var besökaren tvungen att kunna det exakta namnet på sajten, vilket självklart blir ohållbart för den som har mer än fem potentiella kunder (ett av företagen hade inte fler potentiella kunder då de vände sig mot centraliserade inköpsavdelningar på en begränsad marknad).

Sajtstruktur

Sajtens struktur kan stärka signalerna till Google om vilka sidor och därmed också ord och begrepp som är viktiga på en sajt. Sidor som ligger i huvudmenyn uppfattas som extra viktiga av Google, av dessa är den sidan som ligger längst till vänster allra viktigast. De som lägger ”hem” som första val i en meny gör sig därför en otjänst. Bättre då att använda loggan som en väg tillbaka till hemsidan (även kallad startsidan).

Innan strukturen tas fram bör en noggrann sökordsanalys göras för att kartlägga målgruppens ord och begrepp. Utifrån sökordsanalysen kan sedan sidor prioriteras och struktureras för att skapa användarvänlighet och tydlighet för Google när det gäller vad som är viktigast på sajten. Att klustra sidor med hjälp av kategorier och etiketter (taggar) samt andra interna länkar är otroligt viktigt för att få en bra SEO-grund. Här behövs strateger som förstår sökmotorsoptimering, användarvänlig webb och affärsstrategier.

SEO plus användarvänlighet (UX) är lika med kärlek i skrift på svarta tavlan

Innehåll

Sökordsanalysen ligger också till grund för texter på sajten. Google blir allt bättre på att tyda synonymer, särskilt inom områden med hög söktrafik. Många gånger är dock en exakt matchning bättre än en synonym och därför är det viktigt för sajtägare att ta reda på vilka ord begrepp målgruppen använder. Det gäller att få en bra avvägning mellan företagets interna språk och användarnas språk.

Länkar

Utan länkar är det nästintill omöjligt att ranka på Google. I Googles ekosystem fungerar länkar som röster på en sajt eller en sida. Därför är det lika viktigt att få externa länkar som det är att länka mellan olika sidor på en sajt. På sajten fungerar menyraden, kategorier och etiketter (taggar) som länkar mellan olika sidor men det är också bra om webbredaktören lägger länkar mellan olika sidor i texten. Genom att länka ut från en sajt delar man med sig av länkkraft till andra sajter. En del frestas därför att snåla med länkar till andra, men det är ingen bra strategi eftersom ekosystemet bygger på att sajter länkar till varandra. Däremot är det bra att fundera över vart länkar till andra sajter placeras, för att inte tappa kraft.

Köp inte länkar för att bättra på dina positioner! Det kan straffa sig hårt om det upptäcks. Att en SEO-byrå har stora kända varumärken som inte straffats säger mer om historik än om framtid (om ens det, för det är inte många företag som vill erkänna att de straffats). Ett stort känt varumärke som fick känna av Googles straff var Expedia, de förlorade 25% av synligheten på Google pga länkar som misstänktes vara köpta.

Kuriosa för dig som vill lära dig mer om SEO!

Den här forumtråden om sökmotorsoptimering och sajter gjorda i ramar (iframes) är ganska rolig att läsa. Den är nästan 10 år gammal, men mycket stämmer fortfarande (även om CMS:et de pratar om utvecklats otroligt mycket sedan dess). Vill du veta mer om hur några av branschens bästa ställer sig till olika SEO-tekniker? Då ska du definitivt läsa diskussionerna på SEO-forum.se!