Maryem Nasri - frilans digital konsult och projektledare

Intensiv start på frilanslivet!

Min första dag som frilans trodde jag skulle bli lugn, men det blev en otroligt intensiv dag. Tiden därefter har också varit intensiv, så det är först nu jag fått tid att sätta mig ner och skriva lite. Jag hade bokat in mig på en besöksdag på ett kontorshotell som kallas The Castle. Själv sitter jag just nu på WorkAround, men de kommer stänga kontoret jag sitter på i april och jag tycker det är spännande att se hur olika kontorshotell fungerar. Kontorshotell är kontor där små företag kan hyra in sig. Det brukar gå att hyra eget rum, en egen plats i ett gemensamt rum eller tillgång till skrivbord utan någon bestämd plats. Om inte WorkAround öppnar någon annanstans kanske jag hamnar på The Castle, eller något annat kontorshotell med frilansare som jag kan samarbeta med.

Första dagen som frilans

vatten vid slottet utanför The Castle

The Castle hade ordnat en ”prova-på-dag” vilket jag tyckte lät spännande. Namnet ”The Castle” kommer av att de ligger granne med slottet, i Slottsbacken. Egentligen är ”The Castle” mer än bara ett kontorshotell, det är också ett ställe för kreativa människor att hitta samarbetspartners och få inspiration. Stämningen var helt fantastisk!

Dagen började med frukost på The Castle. I porten togs jag emot av en av Johan Hedén som gav mig agenda för dagen, inloggningsuppgifter till wifi och några vänliga ord. I köket satt Mirjam McBride tillsammans med några andra av The Castles medlemmar. Det kändes så härligt att kliva in genom köksdörren och mötas av Mirjams vänliga blick, så när jag hade hämtat min frukost slog jag med ner intill henne. Strax kom Terri Herrera, som liksom jag var på besök under dagen, och satte sig mittemot mig. Stämningen på The Castle var verkligen varm och jag fick känslan av att medlemmarna samarbetar mycket med varandra.

Möte kl.10

Det hade varit härligt att stanna hela dagen på The Castle, men ibland händer andra spännande saker. Redan första dagen som frilans hade jag två möten inbokade. Det första handlade om en specifik tjänst, men när vi pratade med varandra så kom det snabbt fram att det inte var en tillräcklig utmaning för mig. Vi bollade lite idéer och kanske blir det någon sorts samarbete i annan form i framtiden.

Arbetsförmedlingen

Den som inte skriver in sig på Arbetsförmedligen den första arbetslösa dagen kan gå miste om den sjukpenninggrundande inkomsten. Eftersom jag ännu inte hade hunnit få igenom registreringen av mitt företag, och heller inte börjat offerera så räknades jag som arbetslös och då måste jag skriva in mig på Arbetsförmedlingen. Som tur var så ligger ett av Arbetsförmedlingens kontor mellan mina två förmiddagsmöten, så jag kilade in där och såg till att jag blev inskriven. Det går snabbt att skriva in sig, all information behöver inte vara med på en gång. Jag fick snabb hjälp av informatörerna, hamnade i en kort kö och blev inskriven på några minuter. Det viktigaste är att grundinformationen finns, sedan kan CV och annat fyllas på senare. Jag hade förmodligen kunnat göra det själv online också, men jag hade ju ändå vägarna förbi och då kändes det bra att prata med någon för att vara säker på att det blev rätt.

Lunch på Head Agent om konsultprofil

Därefter bar det av till Head Agent som är både rekryterar och förmedlar interimstjänster. Jag hade ett lunchmöte inbokat med Leo Sjökvist för att prata om min konsultprofil. Leo hade hittat mig via LinkedIn tidigare under hösten och vi hade då diskuterat ett uppdrag. Då hade jag upplevt Leo som lite stressad, men när vi nu träffades så var han väldigt närvarande. Det kändes toppen att prata med honom om min bakgrund och vad jag vill göra framöver. Han tittade på mig och så ritade han en triangel där han skrev IT, Marknad & Projektledning i de tre hörnen och så sa han: ”Om jag förstår rätt så är du här i mitten där IT, Marknad och Projektledning möts?”. Så otroligt skönt med en rekryterare som greppar mig, som förstår värdet i att vara generalist och att ha jobbat på kundsidan och på byrå, i hierarkiska organisationer och i platta organisationer samt i massor av olika branscher. Han ringade snabbt in vem jag är och vad jag kan bidra med. Nu när Leo har koll på min konsultprofil hoppas jag att han får in förfrågningar på uppdrag som matchar min profil.

Tillbaka till The Castle för seminarium & workshop

An evolutionary perspective on organizational management

Efter mötet med Leo tog jag tunnelbanan tillbaka till Gamla stan’ för att hinna ta del av lite fler saker på The Castle. Christopher Kummelstedt höll ett seminarium och en workshop om ”An evolutionary perspective on organizational management”.

Det var spännande att höra om hans forskning och gruppens framtidsspaningar. Jag tycker själv att jag har jobbat i moderna organisationer som haft nya sätt att organisera sig, men det här var på en annan nivå än jag är van vid. Jag insåg att jag har mycket att lära mig om framtidens organisationer. Förhoppningsvis kommer jag få mer tid att läsa in mig på Christophers forskning och reflektera kring framtidens organisationsstrukturer och ledning framöver.

Hem och göra ändringar i en offert

Under seminariet surrade det till i min mobil. En kund som jag hade en avtalsdiskussion med bad mig göra några ändringar i offerten, och skicka tillbaka dem under dagen. Det var inte många ändringar, men eftersom jag hade flera möten inbokade under dagen hade jag lämnat datorn hemma. Så snart seminariet var över skyndade jag till tunnelbanan för att åka hem och göra ändringarna innan arbetsdagens slut. Jag fick iväg offerten till kunden och återvände till The Castle.

After Work på The Castle

Tillbaka på The Castle hamnade jag med ett nytt gäng i köket. De satt och filosoferade om meningen med livet, och värdet av pengar. Eller rättare sagt, om pengar verkligen betyder något eller om vi skulle klara oss lika bra utan pengar. För mig var det lite ovant med så abstrakta resonemang som de förde, så jag lyssnade mest. Det var skönt att för en stund gå helt utanför min egen komfortzon och höra, för mig, helt nya resonemang.

The Castle känns som en väldigt kreativ plats, som öppnar upp möjligheterna för olika sorters människor att mötas. Jag blev riktigt nyfiken, och hade gärna velat stanna från morgon till kväll för att bättre kunna utforska The Castle. Förhoppningsvis kommer det fler tillfällen att besöka The Castle, för till våren kommer jag ge mig ut på jakt efter nya kontorslokaler. Just det, har inte berättat att jag numera sitter på WorkArounds kontorshotell på Tegelbacken. Byggnaden håller på att renoveras och under våren kommer WorkAround flytta ut, eventuellt till nya lokaler men det är inte helt klart ännu.

Seminarium om sjukvård för äldre i Stockholms landsting

Dagen avslutades med ett kvällsseminarium där Feministiskt Initiativ Storstockholm stod som värd. Till seminariet hade sakkunniga inom ämnet sjukvård för äldre i Stockholms landsting bjudits in. Som jag berättat tidigare sitter jag i styrelsen för Feministiskt Initiativ Storstockholm, jag kom in som suppleant men är nu ledamot sedan två har klivit av sina uppdrag. Vi har som målsättning att komma in i Stockholms landsting 2018. Därför har vår vice ordförande Annelie Nordström organiserat ett flertal seminarier där företrädare för olika intresseorganisationer bjuds in att berätta om hur de ser på landstingets arbete.

Hur är det ställt med sjukvården för äldre i Stockholmsområdet?

Frågan som ställdes på det här seminariet var ”Hur är det ställt med sjukvården för äldre i Stockholmsområdet?”. Medverkande i samtalet var Elisabeth Höglund från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen av för närsjukvård, enheten för allmän medicin och geriatrik, Else-Marie Bjellkvist från PRO, Ingrid Hjalmarsson från Äldrecentrum Stockholm samt Anne-Li Rosengren och Obha Ajam Shucayb från Fackförbundet Kommunal. De samtalade om hur ansvarsfördelningen mellan kommun och landsting påverkar patienterna. Det var intressant att höra olika perspektiv på lösningar som exempelvis äldremottagningar på vårdcentraler. Svårigheter för både de äldre och deras anhöriga att få en överblick över vilka alternativ som finns togs också upp. Annelie Nordström har djupa kunskaper inom området eftersom hon tidigare varit förbundsordförande för Kommunal, men det är alltid bra att höra olika perspektiv och få uppdaterad information. Just nu förbereder Annelie, tillsammans med en arbetsgrupp inom Fi, det landstingspolitiska programmet som Feministiskt Initiativ kommer gå till val med under 2018.

Livet som frilans

Maryem Nasri - frilans digital konsult och projektledareDet blev som sagt en intensiv start, med en lång och innehållsrik första dag! Under månaden som gått har jag haft möten med potentiella kunder, förberett offerter och kommit igång med ett par uppdrag. Jag jobbar också på att ta fram en grafisk profil och ett koncept för min blogg. Jag ser med spänning fram emot 2018!