Category Archives: Personligt

Maryem Nasri - fikar och bloggar om onlinemarknadsföring, e-handel och projektledningHär kommer jag att ta upp ämnen som berör mig personligen. Det kan vara utvecklingen av min blogg, upplevelser i arbetslivet eller personliga intressen som inte hör hemma någon annanstans bland kategorier och taggar.

Marcus Oscarsson försöker osynliggöra den strukturella rasismen

Marcus Oscarsson, politisk analytiker på TV4, gick ut på Facebook för att försvara Malou von Sivers. Har du inte hängt med i debatten så har jag skrivit en inlägg om Malou von Sivers, vitt privilegium och strukturell rasism. Ta en titt på videon, i inlägget, som Berivan Beauvoir Arslan har gjort för att visa på skillnaderna mellan de två intervjuerna som Malou gjorde med Einár och Greekazo.

Osynliggörande av strukturell rasism

Med sitt Facebook-inlägg vill Marcus Oscarsson osynliggöra den strukturella rasismen. Han försöker vilseleda oss genom att fokusera på Greekazos texter istället för upplägget med intervjuerna. Enligt honom så handlade intervjun med Greekazo inte om något annat än att ställa en rappare till svars för de fruktansvärda texterna han skrivit. Han menar att debatten måste föras över till Greekazos texter och inte till det faktum att han inte mottogs på samma sätt som Einár.

Sedan räknar han upp exempel på texter för att understryka sin poäng. Han fortsätter sedan och säger bland annat att:

”Ja, artister har rätt att uttrycka sig fritt och det är bra. Men de bör också ifrågasättas när de sprider så här gräsliga texter som påverkar våra unga negativt.”

I slutet av sitt Facebook-inlägg bemöter Marcus Oscarsson kort kritiken av skillnaden mellan de två intervjuerna:

”Och angående kritiken att rapparen Einar inte fick lika tuffa frågor – svaret är inte att båda ska slippa tuffa frågor utan tvärtom att båda ska ha tuffa frågor, och behandlas likvärdigt.”

 

Dela och kommentera om Malou von Sivers intervju: GRÄSLIGA TEXTER SOM FÖRHÄRLIGAR KNARKHANDEL, SKJUTNINGAR, DÖDANDE OCH GROV SEXISM – DETTA BÖR SAMHÄLLET REAGERA EMOT Media rapporterar om att Malou von Sivers får kritik efter sin fredagsintervju med rapparen Greekazo, 18 år, som fått 40 miljoner lyssningar på Spotify. Malou tog upp att rapparen förhärligar kriminalitet och frågade hur han får inspiration kring sina texter: – Hur det är i förorterna just nu. Det är mycket våld, mycket som inte är bra. Jag omformulerar ofta till punchlines och gör det till ett lite roligare sätt. Det ska alltid finnas nån mening bakom vad man säger, svarade rapparen. Media rapporterar nu att Malous intervju kritiseras för att ”vara nedlåtande och onödigt attackerande”, att andra rappare anser att Malou ”borde skämmas” och om en namninsamling som uppmanar Malou att be om ursäkt. ANALYS Den bild som ges är att rapparen har behandlats dåligt och att Malou bör skämmas. Och Malou uppger i efterhand att det blivit obalans i intervjun. Anders Öfvergård medverkade också och de båda vuxna ställde en ungdom mot väggen på ett sätt som ifrågasatts.

 

 Men Malou lyfte en jätteviktig fråga och det hade varit bra med en mer nyanserad bild som även berättade vad rapparens texter faktiskt utgörs av. Det är förhärligande av knarkhandel, skjutningar, dödande och grov sexism. Gräsliga texter! Här är texter från hans tre låtar som rankas högst på YouTube. En del ord är översatta från engelska: 🔸Låten Sprayad: Vi siktar högt och skjuter i huvudet. Vi åker pengafilen och har allt i väskan som blivit en butik. Bär Gucci. https://bit.ly/36inOpx 🔸Låten Hotspot: Vill du bli klippt. Jag är barber. Vill du ha ladd. Jag är charger. Skjuter, huvudskott. Jag försvann, lämna folket i en chock. Klädtema italienskt. https://bit.ly/38kcUB8 🔸 Låten Apoteket: Apoteket har fått konkurrens då han säljer knark vilket gjort honom rik. Narkotikan gör honom vig. Han var fattig men är nu rik. Han tjänar pengar för han skolkar från skolan. https://bit.ly/38ry0Om I alla tre låtar nämns även kvinnor: ◾Låt 1: Om hon har no ass, ner på knä och ge mig av avsugning. ◾Låt 2: Kommer i din mun som en TicTac. Bitchen droppar till mitt ben. ◾Låt 3: Hon är söt och hon är blöt, trots att det inte regnat. Dessa förfärliga texter är alltså jättepopulära bland många av Sveriges unga just nu. Samtidigt är Sveriges mest uppmärksammade samhällsproblem gängbrottsligheten, knarkhandeln bakom, våldet i förorterna och även hur hemskt unga "män" behandlar kvinnor/tjejer. Ja, artister har rätt att uttrycka sig fritt och det är bra. Men de bör också ifrågasättas när de sprider så här gräsliga texter som påverkar våra unga negativt. Till Malou sa rapparen att han gör texterna till ”ett lite roligare sätt och ”det ska alltid finnas nån mening bakom vad man säger”.

 

 ✅ Men texterna är inte det minsta roliga och fyller ingen mening på ett positivt sätt. ✅ De förhärligar skolk från skolan, knarkförsäljning, skjutningar, mördande, grov sexism. Det är gräsliga texter som riskerar att bidra till en farlig utveckling i Sverige. Media borde inte bara rapportera om kritik mot Malou utan vad dessa hemska texter handlar om. Att texterna gör succé bland ungdomen måste samhället reagera kraftigt emot. Skjutningar, dödande och grov sexism kan få grogrund redan i ung ålder och det bör hela Sverige motverka.

Marcus Oscarsson är oärlig

Ja, du läste rätt. Jag anser att Marcus Oscarsson är oärlig och att han eldar på rasismen i sitt flöde. Hade han uppriktigt ansett att båda rapparna borde behandlas likvärdigt så hade han själv behandlat dem likvärdigt. Till att börja med så hade han själv kritiserat Einár. Han hade tagit upp båda rapparnas texter och kritiserat dem båda. Istället valde han att endast citera och länka till Greekazos texter.

En annan sak som får mig att anse att Marcus Oscarsson är oärlig är en genomgång av hans kommentarsfält och hur han hanterar det. Han väljer att elda på genom att hävda att de som kritiserar Malous intervju är emot att samhället reagerar på våldsförhärligande texter.

 NEJ – Samhället bör inte reagera när skjutningar, dödande, knarkförsäljning och grov sexism förhärligas i sångtexter som är storsäljare bland unga i Sverige. Vuxna ska inte lägga sig i och berätta att det är fel. Anser du det så rösta genom att klicka/gilla här.JA – Samhället bör reagera när skjutningar, dödande, knarkförsäljning och grov sexism förhärligas i sångtexter som är storsäljare bland unga i Sverige som kan påverkas negativt. Det är oroväckande. Anser du det så rösta genom att klicka/gilla här.

 

 

 

 

Den sista meningen i hans Facebook-inlägg om att båda ska ha tuffa frågor och behandlas likvärdigt är bara till för att kunna luta sig mot när någon kritiserar honom. Så att han ska kunna säga att han har varit tydlig att båda ska få kritiska frågor. Om Marcus Oscarsson verkligen anser att det är upprörande att Einár inte fick kritiska frågor varför sa han då inget efter intervjun med Einár? Varför väljer han att fokusera all sin energi på att leta upp Greekazos texter och inte en enda av Einárs texter?

Svaret är att Marcus Oscarsson inte anser att de båda bör behandlas lika. Marcus Oscarsson vill få oss att glömma den strukturella rasismen som vi såg i intervjuerna Malou von Sivers gjorde med Einár och Greekazo.

Marcus Oscarsson skrämmer mig

Nu tycker du säkert att jag överdriver igen, men Marcus Oscarsson skrämmer mig verkligen. Han är oerhört slipad. Marcus Oscarsson är ingen dumbom som råkar ha ett rasistiskt drev i sina kommentarsfält. Han väger varje ord på guldvåg och vet exakt hur han ska balansera orden för att å ena sidan hetsa upp rasisterna och å andra sidan kunna avsäga sig allt ansvar för vad som skrivs i kommentarerna. Det som är ännu farligare är att han använder en retorik som gör att många förleds att tro att han är saklig. När jag ser personer, som är mig närstående, dela Marcus Oscarssons inlägg på Facebook så ilar det i hela kroppen. Det får mig att fråga mig själv hur länge jag kommer kunna vara kvar i Sverige. Hur lång tid det är kvar innan fascisterna tar över riksdag och regering.

Överdriver jag?

När jag under hösten 2015 ansvarade för Refugee Welcome Stockholms sociala medier hanterade mitt team och jag mängder med rasistiska kommentarer. Vi lärde oss snabbt att känna igen det som ofta startade som en oskyldig fråga från en ”nyfiken” men som sedan visade sig vara ett sätt för rasister och fascister att komma in i flödet och så frön av misstänksamhet.

Infiltratörer som påverkar det offentliga samtalet

Det låter som galna konspirationsteorier, men det finns ett helt maskineri av infiltratörer som påverkar det offentliga samtalet. I bakgrunden finns oerhört förfinade strategier. I dessa ingår bland annat att en person ställer en fråga för att starta en konversation. Falsk information används som underlag. Sedan dras maskineriet igång med antingen falska konton eller en tajt grupp av personer som går in för att stötta och heja på de falska påståendena. Den som försöker gå i svaromål framstår ofta som aggressiv, särskilt som många skriver svar i affekt medan rasisterna och fascisterna har en utarbetad strategi bakom allt de skriver.

En av de mest kända desinformatörerna är ”Egor Putilov” som lyckades dupera Aftonbladet. Egor Putilov, eller Alexander Fridback som han egentligen heter, skrev debattartiklar i Aftonbladet under pseudonymerna Egor Putilov och Tobias Lagerfeldt. Medan Tobias Lagerfeldt försvarade papperslösa människor på flykt så argumenterade Egor Putilov emot invandring. Debattartiklar måste besvaras snabbt. Jag har varit med om att det tagit så lång tid att få fram underlag, korrekturläsning och underskrifter att svaret blivit inaktuellt. Att debattera mot sig själv är därför en briljant strategi, då båda artiklarna kan förberedas innan den första går till print. Debattören kan se till att det första inlägget är svagt och sedan krossa det fullständigt. En annan fördel är att det blir svårare för andra att komma in och debattera med fakta och starka argument. Platsen har redan tagits. Oärligt, men effektivt för den som vill styra det offentliga samtalet i en viss riktning.

Konspirationsteorier

Förflyttningen av det offentliga samtalet till följd av infiltratörer är inga konspirationsteorier. Vi vet att det händer. Vi vet att det finns falska profiler som skapats på sociala medier för att förflytta samtalet. Vi vet att botar används för att automatisera delningar av inlägg så att de får snabb spridning och därmed också rankar högre i algoritmer som gör att inläggen sprids till ännu fler.

Granska dina källor

Granska dina källor och ifrågasätt vilka bakomliggande motiv de har.

 1. Gå in på personens profil
 2. Ta en titt på kommentarsfältet
 3. Ta reda på vem utgivaren är
 4. Kolla upp författaren
 5. Läs alltid hela artikeln innan du delar

 1. Gå in på personens profil

Några frågor att ställa till sig själv: Hur ser profilen ut? Har den funnits länge? Vad har profilen delat tidigare? Hur många vänner har profilen? Verkar vännerna vara äkta profiler? Är profilbilden äkta?

2. Ta en titt på kommentarsfältet

Vilka är det som kommenterar? Är det en balans mellan för- och emot? Hur hanterar den som skrivit inlägget kommentarerna?

3. Ta reda på vem utgivaren är

Om en länk har delats kan du ta reda på om det är en fascistisk sajt, en satirsajt eller någon annan otrovärdig källa genom att ta reda på vem utgivaren är. Under ”Om” på Aftonbladet kan du tex läsa vem som är tjänsgörande redaktör, chefsredaktör osv. Du kan också läsa att Aftonbladet ägs till 91% av Schibsted och till 9% av LO. Förutom det hittar du Aftonbladets policy och massor av annan information. Hittar du inte information under ”Om” så är det troligtvis inte en trovärdig källa. Du kan göra några sökningar på Google samt se om du hittar information på Wikipedia för att lära dig mer om källan.

4. Kolla upp författaren

Kolla upp den som skrivit inlägget eller artiklen som delas. Har personen skrivit på forum som Reddit eller Flashback? Finns det andra artiklar som personen skrivit? Sök!

5. Läs alltid hela artiklen innan du delar

Ofta är rubriker skapade för att generera klick. Läs alltid hela artikeln för att få ett sammanhang. Ibland finns andra relaterade artiklar på samma sajt. Läs dem också, särskilt om det är en debattartikel.

Här har jag skrivit mer om källkritik, dela gärna med familj, vänner och bekanta.

Var inte fascisternas nyttiga idiot

Jag vet att det är jobbigt att hålla på att göra research. En vill ju gärna vara snabb att dela, vara med när det händer. Var inte snabb att dela. Var inte fascisternas nyttiga idiot som hjälper till att dölja den strukturella rasismen och flyttar det offentliga samtalet.

Jag kommer ihåg en gång när det tog mig 20 min att göra research. Jag såg en delning på Facebook som fick det att krypa i skinnet. Det var något som bara kändes. Inget som gick att sätta fingret på. Jag bara kände att det osade rasism.

Personen som delade är vit och jag vet att vita inte brukar ha lika starka känselspröt även om de vill göra rätt. Kan låta som att jag har fördomar, men har du sett intervjuerna som Malou von Sivers gjorde och sett vad jag skrivit om det så förstår du vad jag menar.

Jag gjorde min research och mycket riktigt så var det en fascistisk sajt som låg bakom. Jag pratade med personen som hade delat inlägget. Hen blev alldeles förfärad. ”Det här delades av min vän xx som absolut inte är rasist, så jag tänkte inte på att kontrollera. Nu måste jag prata med xx också så hen också låter bli att dela i fortsättningen”. Ja, jag vet att du inte gjorde det med flit svarade jag. Mina känselspröt är starkare än dina och det tog mig 20 min att hitta bevisen. Jag förstår att du missade det den här gången, men var mer försiktig i framtiden!

Så nu säger jag det till dig också: Var inte fascisternas nyttiga idiot!

 

Vitt privilegium och strukturell rasism på svensk TV

Vitt privilegium innebär att personer som rasifieras som vita har fördelar som inte andra har. Deras handlingar mäts med en annan måttstock än personer som rasifieras som icke-vita. Den strukturella rasismen är osynlig för den som inte utsätts. Ibland är den även osynlig för den som utsätts. Osynlig, men kännbar. Vad jag menar är att det oftast är svårt att sätta fingret på diskrimineringen som följer av strukturell rasism.

Vitas privilegium och strukturell rasism hos Malou von Sivers på TV4

Därför är jag glad att Malou von Sivers gav oss ett glasklart exempel på strukturell rasism. Om du inte utsätts för rasism själv så tänker du säkert att Malou von Sivers inte kan vara rasist. Hon bjuder ju in gäster av alla möjliga ursprung och hon intervjuar alla grupper i sitt program. Inslaget med Greekazo var rättfärdigat eftersom han skriver våldsförhärligande, drogromantiserande och sexistiska texter tänker du kanske.

Läs den här texten

Du å’ jag kan slösa tid

Du å’ jag kan röka weed

Folk dom hatar på mig för att benim kan förstöra beats

Tro mig kan förstöra liv

Kommer med min mördarbil

Brr brr, mannen kom om du vill köpa k’s

Ordlista

Weed – marijuana eller hasch

Benim – (turkiska) min älskling

K’s – kulsprutor

När man läser texten så förstår man att Malou von Sivers satte fokus på rap-texterna och ifrågasatte rapparens omdöme. Eller hur? Alla som ondgjort sig på Greekazo’s texter skulle självklart bli lika upprörda om han hade varit vit. För det handlar inte om hudfärg. Det handlar om att göra en stark markering mot våldsförhärligande, drogromantiserande och sexistiska texter. Kritiken hade varit samma om rapparen hade varit vit.

Greekazo och Einár

Två rappare som är lika gamla. Den ena blev inbjuden till Malou von Sivers tillsammans med sin mamma under ”mamma-veckan”. Den andre blev inbjuden under veckan om droger. Båda är minderåriga. Den ena satt med sin målsman och myste i soffan. Den andra satt själv med två vuxna som avkrävde svar på hur problematiken med våld och droger i samhället ska lösas. Läs texten ovan igen. Den är inte skriven av Greekazo. Den skrevs av Einár. Rapparen som hyllades av Malou von Sivers medan hans mamma satt bredvid och myste. Så hur var det nu igen med likabehandlingen?

Skillnad i intervjuer

Det var inte bara vem som satt bredvid som skilde sig mellan de två intervjuerna. Berivan Beauvoir Arslan har gjort en riktigt bra ihopklippning av de två intervjuerna. Teamet bakom Malou har förberett två vitt skilda intervjuer med två rappare i samma ålder som sjunger om samma saker. Se videoklippet nedan där båda intervjuerna visas omvartannat.

Malou von Sivers ursäkt

Du som följt debatten har förmodligen läst att Malou von Sivers bett om ursäkt. Så varför älta i det här? Varför inte bara gå vidare?

Malou von Sivers säger i en intervju med Aftonbladet att hon var ”nyfiken”, men att hon håller med om att ”i det här fallet blev det obalans och att Greekazo kunde fått större utrymme att prata om sin musik”. Hon säger också att hon hoppas att Greekazo vill komma tillbaka och prata om sin musik. Det är en typisk PR-pudel för att tysta kritiker utan att behöva förändra sitt beteende.

Det hon skulle sagt var: ”Med facit i hand har vi inte behandlat Greekazo på samma sätt som vi behandlat andra rappare. Vi behöver rannsaka oss själva och se över våra rutiner. Kanske ta in en konsult som kan hjälpa oss på vägen för så här får det inte bli igen.”

Inte bara Malou von Sivers utan ett helt team

Jag tror inte att Malou von Sivers eller hennes team som förberedde de båda intervjuerna har tagit åt sig av kritiken. Jag tror inte att de har satt sig ner och funderat över vad som gick fel i förberedelserna och under själva intervjuerna. Helt ärligt så tror jag att de skakar av sig kritiken eftersom de inte upplever sig som rasister. Följden blir att de fortsätter att upprätthålla rasistiska strukturer och att visa upp rasistiska stereotyper. Om Malou von Sivers vill göra något för att förbättra situationen för ungdomar i utsatta förorter så borde hon rannsaka sig själv och vilka rasistiska stereotyper hon upprätthåller i sitt program.

Förra veckan såg jag Malou von Sivers och jag ville så oerhört gärna stoppa henne och fråga om hon tagit till sig av kritiken som riktats mot henne de senaste dagarna. Jag tittade snabbt på klockan och insåg att jag skulle komma försent om jag stannade till för att prata. Väl på bussen frågade jag mig själv om det hade gjort någon skillnad om jag hade pratat med henne. Vad hade jag fått för svar?

De priviligierade håller varandra om ryggen

Flera profiler har gått ut och försvarat Malou von Sivers, bland annat hennes TV4-kollega Marcus Samuelsson. Rapparen Einár balanserar mellan kritik och försvar. Det verkar som om han varken vill stöta sig med sin målgrupp (som också lyssnar på Greekazo) eller med etablissemanget som Malou von Sivers tillhör. Så han kritiserar, men säger också att Greekazo hade kunnat stå på sig. Till skillnad från Petter som alltid påpekat att hans framgångar bygger på föregångare som Latin Kings och andra som rasifieras som icke-vita så vill inte Einár ta till sig att han är priviligierad och behandlas annorlunda än rappare med en mörkare hudfärg.

Vad kan du göra?

Börja med att se de två intervjuerna. Inte bara en gång. Se dem ett par gånger. Fundera över hur de två rapparna blir presenterade, vilken miljö de sitter i, vilka frågor de får. Känner du igen liknande situationer?

Maryem Nasri sittandes på Stureplan. Illustrerar en reflektion över vitt privilegium och strukturell rasism på svensk TV.
Fotograf: Caroline Frankesjö www.carolinefrankesjo.se

Det är just i det slentrianmässiga som den strukturella rasismen gror. Det är när vi inte ifrågasätter vårt beteende som vi gör skillnad utan att märka det. Ofta intalar vi oss själva att vi har en god anledning, precis som Malou von Sivers och hennes team intalade sig att det handlade om Greekazos texter. Ta en titt på Malou von Sivers kroppsspråk och mimik när hon pratar med de två rapparna. Fundera på om det finns situationer när du dömer någon på förhand och det visar sig i ditt kroppsspråk. Börja där, så har du kommit en lång väg.

Säg WOW istället för varför – det är svårt att ändra vanor

Brukar du fråga ”varför?” när någon berättar att den vill bryta en vana eller göra en förändring i sitt liv? Det är i varje fall vad jag får höra från min omgivning. På senaste tiden har jag varit fokuserad på att göra förändringar i mitt liv. För att må bra och bli mer effektiv har jag identifierat ett antal saker som jag behöver förändra. Jag har gjort en lista, prioriterat och omprioriterat. I slutet av förra året var jag på föreläsning med handelsprofessorn Micael Dahlen som pratade om att förändra vanor. Jag har också läst på om vilka steg jag bör ta för att kunna förändra mina vanor. När jag får höra WOW är det som att hela jag fylls av energi.

Säg WOW!

Jag ska börja säga ”WOW!” när någon berättar om en förändring de har gjort, eller vill göra. WOW för att jag blir inspirerad. WOW för att jag förmodligen inte kommer klara att göra det själv. WOW för att det är häftigt att någon tar steget till förändring. WOW!

Sluta fråga varför

2010 startade jag eget företag. Jag gick på rådgivning och på en kurs om hur man får sitt företag att växa. Ett av de råden som hamrades in var att omge sig med människor som stöttar, som inte ifrågasätter. Nyligen var jag på en föreläsning om att starta-eget och även där betonade föreläsarna vikten av att inte lyssna på de som ifrågasätter och är negativa. Oftast är det personer som själva inte har drivit eget företag som är mest kritiska. De överför sin egen oro för det okända på personen de pratar med. Vi har alla olika behov av trygghet, men också olika bild av vad trygghet är. När jag startade företag 2010 så hade jag varit på tre företag som antingen drog ner kraftigt på personal, eller lade ner verksamheten helt. Jag var trött på att sitta i baksätet och inte veta om min tillsvidareanställning verkligen var tillsvidare eller om den var tillfällig. Jag tänkte att som egen företagare skulle jag i varje fall sitta i förarsätet och se åt vilket håll det gick, samt ha möjlighet att påverka. Efter några år som egenföretagare tog jag anställning hos en av mina samarbetspartners.

Att fråga varför är inte att stötta

2017 startade jag eget igen, och då möttes jag inte av lika många varför som första gången. De flesta runtomkring mig visste att jag hade drivit eget tidigare. Visst fanns det fortfarande de som tyckte att jag borde ta anställning på ett storföretag eller någon myndighet, men med min bakgrund är det inte alltid så lätt. Jag har varit på flera storföretag, men då som konsult. Mitt CV ser hattigt ut för den som är van med anställningar på tre till tio år. I min bransch är det vanligare att stanna ett till tre år. Själv har jag varit drygt sju år på Olsen/Adecco (de hann byta namn tre gånger), men då var jag konsult och hoppade runt på olika företag. På Marikas Dans & Modestudio har jag hjälpt till periodvis under de senaste 25 åren.

Många tror att de stöttar när de frågar varför, att det är en hjälp till att utvärdera sitt val. Det är det inte.

Att fråga varför är att ifrågasätta

Att fråga någon som fattat ett beslut varför de tagit det beslutet är att ifrågasätta. Om personen inte har anlitat dig som rådgivare så är det inte din roll att guida dem i deras process. Din roll som vän, bekant, familj eller kollega är att stötta och uppmuntra. Börja med att säga WOW! Sedan kan personen själv berätta varför, och kanske också berätta om sina rädslor och tvivel om hon eller han vill.

Säg WOW istället för varför

Varför säger vi varför istället för WOW?

När jag lyssnar på de som frågar mig varför så märker jag att många ger uttryck för sina egna rädslor. De säger saker som ”jag skulle aldrig kunna”, ”det är överdrivet svårt” och ”jag skulle aldrig ha tid”. Ibland formulerar de om sina rädslor till frågor som: ”hur ska du ha tid?”. De glömmer då att våra liv inte ser likadana ut. De utgår oftast ifrån sig själva och inte ifrån mig. Det händer också att någon ifrågasätter baserat på hur jag lyckats tidigare, men att jag misslyckats förut betyder inte att jag ska låta bli att försöka igen.

Nyårslöften

Nu är det nytt år och många har avgett nyårslöften om att ändra vanor. Vanliga nyårslöften är att: äta mer hälsosamt, börja träna, stressa mindre, läsa fler böcker och att få koll på ekonomin.

Nyårslöftens nio i topp enligt tidningen metro:

 1. Äta mer hälsosamt 48 procent
 2. Börja träna 42 procent
 3. Stressa mindre 19 procent
 4. Läsa fler böcker 12 procent
 5. Få koll på min ekonomi 10 procent
 6. Dricka mindre alkohol 9 procent
 7. Spendera mer tid med familj och vänner 9 procent
 8. Sluta röka/snusa 8 procent
 9. Tänka mer på miljön 5 procent

I snitt avger var åttonde man och var femte kvinna i Sverige minst ett nyårslöfte. I en studio av Sifo höll 45% sina nyårslöften, 29% höll delvis sina löften. 3% visste inte om de hade lyckats eller inte. Endast 23% hade inte hållit sina nyårslöften. 74% hade helt eller delvis hållit sina nyårslöften!

Ändå hör jag ofta att nyårslöften inte hålls. Jag tror att det beror på att många är besvikna på sig själva för att de inte lyckats hålla sina nyårslöften tidigare. Jag tycker inte att vi ska vara så hårda mot oss själva. Visst händer det att vi inte lyckas hålla nyårslöftena, men ett försök är bättre än ingenting. Ett försök kan vara ett första steg som så småningom leder till förändring.

Det är svårt att ändra vanor

Jag har inte avgett något nyårslöfte, men jag har satt upp målsättningar att göra stegvis förändringar. Jag utgår ifrån min lista med nya vanor som jag vill få in i mitt liv. Jag är tillåtande mot mig själv de dagar jag inte lyckas. Dagen efter är en ny dag, och då tar jag nya tag. Att förändra tar tid, och framförallt är det viktigt att byta ut ett beteende mot ett annat. Jag fokuserar inte på att sluta göra saker. Jag fokuserar på vad jag vill fylla min tid med. Då kommer vissa saker falla bort, för att ge plats till det nya. Vill du börja äta mer hälsosamt så kanske du kan börja med att köpa hem mer grönsaker. Vill du börja träna så kanske första steget är att ta en kvällspromenad. Vill du stressa mindre kanske du kan börja med att skriva ned vad som stressar dig. Då blir det lättare att ta nästa steg i förändringen.

Öva på att säga WOW!

En sak jag ska göra är att öva på att säga WOW! För det är superhäftigt att höra om andras förändringar. Runtomkring mig ser jag många som gjort förändringar i sina liv: börjat träna regelbundet, bytt jobb, startat eget och mycket annat. Jag har själv ofta frågat varför, men nu ska jag öva på att säga WOW!

Bild på Maryem Nasri i jeansjacka. Bilden är tagen av Fotograf: Caroline Frankesjö www.carolinefrankesjo.se
Fotograf: Caroline Frankesjö www.carolinefrankesjo.se

Återigen dags att uppmärksamma internationella kvinnodagen

Idag träffade jag några fina killar som undrade om det var okej att gratta kvinnor på internationella kvinnodagen. Några tjejer hade blivit arga när de sa grattis. Jag tycker tanken är fin, de menar väl och vill uppmärksamma kvinnor de träffar. Samtidigt kan jag förstå tjejerna. Internationella kvinnodagen uppmärksammar orättvisor gentemot kvinnor, och det är inte en dag att ”fira” så som vi firar födelsedagar eller olika helgdagar.

Män tjänar 13% mer än kvinnor i Sverige

Det kan tyckas som en liten skillnad, men varför ska män tjäna mer än kvinnor? Visst finns det män som tjänar mindre än kvinnor, men generellt sett tjänar kvinnor mindre än män för samma jobb. Samma sak gäller för arbeten som kräver liknande utbildning och där kvinnor och män har likvärdigt ansvar. Det är dags att se över lönesättningen i Sverige och utjämna skillnaderna.

5% av börsbolagen har en kvinnlig VD

Endast 17 av 306 börbolagens VD:ar är kvinnor, 289 är män. På lägre ledningspositioner finns en hög andel kvinnor, men när det gäller de högre ledningspositionerna drar männen ifrån. Det beror inte bara på att kvinnor är hemma med barn. Studier visar att mäns och kvinnors kompetens bedöms olika. Dessutom finns föreställningar om att män kan förbättra sina svagheter medan förväntningarna på kvinnor är högre att redan från börja vara bra ledare. Därför satsas mer på mäns kompetensutveckling än på kvinnors. Börsbolag med kvinnliga vd:ar har en högre andel kvinnor i ledningsgruppen än bolag som styrs av män. Den nya generationen kvinnor försöker bryta igenom glastaket. En högre andel kvinnor i ledningsgruppen ger en bättre spridning av kompetens. Fler kvinnor i styrelse och ledningsgrupp minskar också diskriminering på alla nivåer i företag och underlättar rekrytering och behållande av medarbetare. En studie av 22000 företag världen över visar att företag som ökar andelen kvinnor i ledningsgruppen till en andel på 30% ökar lönsamheten med 15%.

Representation är viktigt

Kvinnor kan vara förebilder, även om jag som kvinna inte håller med dem i sak. Att se kvinnor på ledande positioner på företag och i generellt i samhället inspirerar. Det ger mig en känsla av att ”kan de kan jag”. Kompetens är viktigt, men vi får inte gömma oss bakom ordet kompetens för att hålla kvinnor utanför. Går det inte att hitta kompetenta kvinnor så kanske det är vad vi laddar ordet kompetens med som behöver förändras? Eller så kanske det finns strukturer som motarbetar kvinnor så att de inte utvecklar den eftersökta kompetensen.

Nyligen blev en bild på en tvååring viral. Hon tittar på ett porträtt av Michelle Obama och vill inte slita blicken från porträttet. Michelle Obama fick höra om det och träffade tvååringen. Här dansar de tillsammans. Den här underbara lilla tvååringen växer upp med vetskapen om att hon kan inta höga positioner i samhället.

Mina förebilder under uppväxten

När jag växte upp var det viktigt för mig att ha kvinnliga förebilder som jag kunde identifiera mig med. Jag är ingen musiker, men det var inom musiken jag såg kvinnor som liknade mig. Kvinnor som Neneh Cherry, Gigi Hamilton och Leila K inspirerade mig. Stora lockiga hår, vilda frisyrer och tuffa personligheter. Camilla Henemark var också en pionjär som startade modellagenturen ZOO – People and models, en modellagentur där inte bara blonda pinnsmala tjejer kunde bli modeller.

Inte så länge sedan

Sverige har kommit långt när det gäller jämställdhet, ibland är det lätt att glömma hur det sett ut. Fram till 1982 ansågs det vara en privat angelägenhet om en man misshandlade sin hustru. På riktigt. Det låg inte under allmänt åtal, så endast om kvinnan själv anmälde misshandeln kunde den gå till åtal. 1982 ändrades lagstiftningen, men fortfarande anser många att det är en privat angelägenhet. Kvinnojourer drivs till största del som ideell verksamhet, med engagerade medlemmar som hjälper till på sin fritid.

Så sent som 1991 kom lagstiftning som förbjöd sexuella trakasserier på arbetsplatser.

#meetoo

Under hösten tog den drygt tioåriga #metoo-rörelsen fart och fick en viral spridning som blottade att ”vanliga män” utsätter kvinnor för trakasserier i världens alla länder. Jag har tidigare skrivit om #metoo som startades av aktivisten Tarana Burke 2016. Syftet var att kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier skulle kunna stötta varandra, utan att behöva berätta i detalj vad som hänt. Genom att skådespelerskan Alyssa Milano använde hashtagen för att uppmärksamma sexuella trakasserier inom filmbranschen spreds den världen över. Den kom då att användas som ett sätt att uppmärksamma sexuella trakasserier på jobbplatser. I Sverige har även hashtagen #bortabrahemmavärst använts för att uppmärksamma alla kvinnor som utsätts för trakasserier, våld och sexuellt våld i hemmet.

Feministiskt initiativ

Även om Sverige har kommit långt när det gäller kvinnors rättigheter så finns det en hel del att göra innan vi har ett jämställt samhälle. Självklart ska vi fira framstegen, men vi kan fortfarande inte luta oss tillbaka och tro att allt är bra. Vi måste se de strukturella hinder som stoppar kvinnor från att må bra i hemmet, utvecklas på arbetsplatsen och inta högre positioner. Sedan ett år tillbaka sitter jag i Feministiskt initiativs styrelse för Stockholms län. 2014 fick Feministiskt initiativ 2,6% i landstingsvalet. För att komma in krävs 3%, så förhoppningsvis kommer Fi in 2018. I Stockholms kommun har Fi varit med i den röd-grön-rosa majoriteten sedan 2014. Fi har varit med och tredubblat stödet till stadens kvinnojourer. Skolpersonal och socialtjänst har fått kunskapsinsatser om hedersrelaterat våld och förtryck. Det finns ett program mot hedersrelaterat våld och förtryck och Origa har permanentats som stadens resurscentrum mot hedersvåld. Runt om i Stockholms förorter finns nu också stadsdelsmammor som arbetar för att hjälpa andra kvinnor som står långt från arbetsmarknaden för att komma in i arbete eller studier. Idag var jag ute med två andra Fi:are och delade ut informationsblad om vad Fi har åstadkommit i Stockholms stad.

Tre aktivister från Feministiskt initiativ på internationella kvinnodagen i Skarpnäck, Stockholm

Intensiv dag med träning, jobb & styrelsemiddag!

Idag har varit en riktigt intensiv och härlig dag! Jag vaknade redan vid 4.30, trots att väckarklockan inte hade ringt. Känns riktigt härligt när man känner sig pigg så tidigt på morgonen. Oftast drar jag mig för att gå upp, och så kommer tröttheten när jag legat och dragit mig för länge.

Träning med TrueWorkout i Vasaparken

Jag gjorde mig i ordning och packade en väska med jobbkläder. Sedan åkte jag TrueWorkout som ligger vid Odenplan. 7.30 gick vi till Vasaparken där vi  tränar i grupp, men med individuella mål.

Vi använder inga redskap, men ibland kan vi göra övningar mot en bänk eller liknande. Den här morgonen började vi med olika magövningar, utfall, kräftgång och lite annat för att komma igång. Sedan hoppade vi jämfota upp för en backe. Väl uppe på krönet så gjorde vi ”burpies”, en kombination av en armhävning och ett hopp med klapp över huvudet. Efter en joggtur ner för kullen körde vi om samma sak igen, under 15 minuter (själv tog jag ganska många pauser eftersom jag har dålig kondition och astma). Vi avslutade med situps och andra magövningar. Jag gillar att träna ute i naturen, det är så härligt att träna i grupp och särskilt med det härliga gänget på TrueWorkout. Alla stöttar och peppar varandra <3

När vi kom fram till lokalen för att hämta våra saker började det duggregna. Det kändes riktigt svalt och skönt efter träningspasset!

Maryem Nasri - pigg efter träning med TrueWorkout i Vasaparken

Lunch med dotter

Efter ett ovanligt långt månadsmöte, med workshop, så blev det sen lunch som vid Medelhavet vid 14. Jag slog en signal till min dotter som var i krokarna. Vi gick till en av våra favoritrestauranger, Babel Deli, där vi åt libanesisk meze och pratade sommarplaner.

Babel Deli - lunch - favoritställe i Stockholm

Styrelsemiddag med Q80

Efter jobbet åkte jag till Sjöpaviljongen i Alvik, där vi hann sitta ute på pråmen en stund och njuta av kvällssolen innan vi gick in för att äta middag. Vi hade styrelsemiddag med den avgående styrelsen och den tillträdande. Ett fantastiskt tillfälle att nätverka och lära känna nya härliga kvinnor att dela erfarenheter med. Jag är ny både som medlem och som styrelsemedlem i Q80, så det kommer bli en hel del uppdateringar om vad som händer i nätverket.

Maten var helt fantastisk!

Vit sparris med hollandaise

Kvinligt nätverk Q80 - styrelsemiddag. Bild på sparris med hollandais och grönt

Ångkokt torsk, med räkor, ägghack och smörsås (potatisen fick vi vid sidan om)

Kvinnligt nätverk Q80 - styrelsemiddag, bild på torsk med räkor

Rabarbercoulis med en macaron, en kula mandelglass samt rabarber, jordgubbar, blåbär och björnbär.

Kvinnligt nätverk Q80 - bild på rabarbersoppa med mandelglass, macaron, bär och en blomma

Det blev en kort uppdatering ikväll. Dags att sova efter en lång dag.

Blogg100 – det blev en lång paus

I år försökte jag mig på utmaningen #Blogg100 igen, men efter några veckor fick jag både luftvägsinfektion och bihåleinflammation. Jag kände mig helt matt och orkade inte blogga. När jag mådde bättre igen hade jag fullt upp med att komma ikapp på jobbet, och jag tappade inspirationen att skriva.

#Blogg100

Så här kommer mitt första blogginlägg i samband med utmaningen #Blogg100. Jag tänker att det blir en bra morot för mig att komma igång ordentligt med skrivandet.Nu har jag fått inspirationen tillbaka och har kommit igång med några idéer för nya blogginlägg. Jag hoppas att jag ska få fart på skrivandet, och orka fortsätta tiden ut. Det är en utmaning i sig att ta sig tillbaka efter ett uppehåll. Nu tar jag nya tag och hoppas kunna slutföra #Blogg100 även om det inte blir 100 blogginlägg. Jag behöver få upp rutinen att skriva regelbundet, mitt mål är att kunna ta fram månatliga nyhetsbrev så småningom. Än så länge är det dock långt kvar tills jag kan sätta upp en rutin med månadsbrev. Först måste jag komma igång med regelbundet bloggande, så att det finns tillräckligt med material för att skicka ut nyhetsbrev varje månad. Kom gärna med förslag på ämnen du vill att jag tar upp här på bloggen!

Saker som hänt sedan senast

Sedan jag skrev senast har det hänt en del andra saker också. Jag har varit på konferens, gått på seminarier och blivit invald i två styrelser. Det har tagit lite tid att komma igång, men nu ser jag fram emot att använda dem som nya inspirationskällor till bloggen.

The Influencer Conference

Influencers of Sweden höll sin första stora konferens, The Influencer Conference (TIC). Det var otroligt inspirerande även om jag fortfarande var lite matt efter två veckors luftvägsinfektion. Som tur var fanns det bastu på hotellet, så jag passade på att basta och koppla av lite. Jag ska samla ihop mina anteckningar och skriva lite om konferensen 🙂

Q80 – nätverk för kvinnlig samverkan

Jag var på en spännande föreläsning hos Q80 som handlade om att våga göra livsval. Q80 är ett nätverk för kvinnlig samverkan som varit aktivt sedan 1980. Därmed är nätverket det äldsta aktiva kvinnliga affärsnätverket. Cecilia Rydman, som varit medlem i Q80 när hon bodde i Sverige, berättade om valet att bli invandrare i Portugal. För ungefär fem månader sedan flyttade Cecilia till Lissabon, trots att hon så sent som för två år sedan inte hade en tanke på att flytta utomlands. Cecilia berättade om flytten och vad livet som invandrare för med sig för henne. Vi fick ta del av nya perspektiv och blev inspirerade att se vår egen stad, och våra liv med nya ögon.

Nyligen blev jag invald i Q80’s styrelse, där min roll främst är sekreterare men jag kommer också jobba en del med föreningens digitala närvaro. Som ett första steg kommer jag hålla en workshop om digital närvaro den 13 juni, vilket jag ser väldigt mycket fram emot!

Feministiskt Initiativ

Hösten 2015 engagerade jag mig i mottagandet av människor på flykt och hjälpte till att bygga upp Refugees Welcome Stockholm där jag ansvarade för kommunikation. Jag upptäckte då hur viktigt det är för mig att känna att jag gör skillnad, att jag är med och påverkar samhällsutvecklingen.

Sedan slutet av mars sitter jag som suppleant i Fi Storstockholms styrelse. Vi arbetar med frågor som rör Stockholms landsting, men också alla kommuner utom Stockholms Stad. I förrgår hade Fi Stockholm sitt första årsmöte. Då valdes en styrelse som kommer att arbeta med frågor som rör Stockholms Stad. Fi har sedan valet 2014 representation i Stockholms Stad. Därför har partiet valt att ha två styrelser som kan arbeta parallellt och gemensamt inför valet 2018. Fi Storstockholm har en arbetande styrelse där samtliga medlemmar, ordinarie och suppleanter, deltar i arbetet. Vi jobbar med att utveckla politik för landsting och kommuner, sätta strategier och leda aktivisters arbete. Troligtvis kommer det bli en del bloggposter om Feministiskt Initiativ och arbetet för ett mer inkluderande samhälle.

Snart dags för årets andra Unconference!

Idag kommer jag posta två blogginlägg, pga jobbresor missade jag att publicera ett blogginlägg häromdagen men jag ger inte upp #blogg100 ännu! I början av januari var jag på Influencers of Swedens WinterWorkation. Det var en kombinerad jobb och semesterresa, med fyra dagars unconference. Jag älskar konceptet unconference, som ibland kallas open space.

Vad är en unconference?

Jag brukar kalla det för konferensernas knytkalas. Alla deltagare har möjlighet att bidra till konferensens genomförande. Vid registrering vet inte deltagarna vilka som kommer att föreläsa. Det är inte de stora kändisarna som är dragplåster, utan möjligheten att lära sig av varandra. Alla deltagare har möjlighet att föreläsa eller hjälpa till att organisera.

Delta på en unconference

Den som endast vill delta, utan att föreläsa eller vara med i planering och genomförande av en unconference kan självklart göra det. Alla är med på egna villkor, alla har inte samma förutsättningar. Ibland har man helt enkelt inte tid att göra allt, och det är helt okej.

Unconference ger dock deltagarna möjlighet att utvecklas på olika sätt. Den som inte har hållit i en föreläsning har möjlighet att göra det. Den som vill prova på att projektleda eller sälja kan göra det. Alla är välkomna att hjälpa till, även de som inte har erfarenhet. Det viktiga är viljan att hjälpa till, oavsett om det är genom att dra in sponsorer, koordinera föreläsningsschema eller ställa upp som funktionär så har alla möjlighet att bidra. Därigenom kan deltagarna utveckla olika färdigheter, testa på olika yrkesroller och få referenser för framtida karriärval. Självklart brukar det också finnas erfarna deltagare, som gärna delar med sig av sina erfarenheter till de nyare!

Vad är det som gör unconference så bra?

Det som gör en unconference så bra är just samarbetet mellan erfarna och oerfarna, utbytet av kunskap, tankar och idéer. Det skapar en helt annan atmosfär än på större konferenser där föreläsarna får rejält betalt för att hålla 30-60 min föreläsning och sedan snabbt skyndar vidare. På en unconference stannar föreläsarna och lyssnar på andra föredrag. De deltar i samtal och finns tillgängliga under pauser, så att andra kan ställa frågor och utbyta erfarenheter. Jag lär mig oftast otroligt mycket mer på en unconference än på vanliga konferenser/mässor. Föreläsarna är minst lika kompetenta, om inte mer, på en unconference. Skillnaden är att vissa av dem inte har förstått sitt värde, att de behöver en push för att förstå hur mycket kunskap de besitter. Att deras kunskap är otroligt värdefull för oss andra.

The Influencer Convention

I slutet av mars hålls The Influencer Convention, en perfekt mix av traditionell konferens och unconference. Första dagen hålls en konferens. Där kommer företag delta och visa upp sina tjänster och produkter som på många andra konferenser och mässor. Det är viktigt det också, föreläsare ska ha betalt för att dela med sig av sina erfarenheter. Kunskap och kompetens kostar att förvärva. Jag tror, och hoppas, att även konferensdelen på The Influencer Convention kommer att präglas av unconference-formatets öppenhet. Att föreläsarna stannar kvar och pratar med deltagarna, och att deltagarna delar med sig av sina erfarenheter. Det finns otroligt mycket kunskap och erfarenhet bland Influencer of Swedens medlemmar!

The influencer convention - 31/3-1/4 Grand Hôtel Saltsjöbaden

 

Det här med att blogga varje dag

Blogg100 kallas inte utmaning utan anledning, det är verkligen inte lätt att hitta både tid och inspiration att blogga varje dag. Många säger att ”det är lättare för dem som visar en outfit per dag, de behöver bara ha många plagg”. Jag tror inte det stämmer.

Jag beundrar bloggare som har kontinuitet

datormus, kaffekopp och dokument för att illustrera arbetsfördelning, processer och rutinerOavsett om man bloggar om marknadsföring som jag, eller om man bloggar om dagens outfit så vill man ge ett värde till sina läsare. Att planera vilken outfit man ska ha tror jag inte är lätt varje dag. Hur ofta är vi inte trötta på vår garderob, men känner inte att vi hittar något i butikerna? Kläderna ska passa humöret, väder och även vara trendiga eller upplevas som unika på något sätt. Det är knappast lätt att känna sig kreativ varje dag. Jag beundrar bloggare som har kontinuitet och en tydlig strategi och plan med sitt bloggande. Jag sätter upp planer, men det kommer ofta något emellan.

Massor med bloggutkast

Jag har massor med utkast till olika blogginlägg, 44 för att vara exakt. De handlar om allt möjligt, näthat mot kvinnor och sociala mediers roll, att projektleda volontärer, gå en shoppingrunda online och spara pengar online. Sedan har jag en massa tankar och idéer om att skriva om mitt jobb, hur min vardag ser ut och vad den som vill jobba inom onlinemarknadsföring bör veta om branschen och olika yrken. Idéerna flödar, nu gäller det bara att hitta tiden att sitta ner och skriva ner allt på ett lättförståeligt sätt. Utan att svamla som jag gör nu.

Nu är det sent, imorgon ska jag upp tidigt. Det blir en lång dag. Berättar mer om det sen 🙂

Maryem Nasri - fikar och bloggar om onlinemarknadsföring, e-handel och projektledning

Social integration – Näringslivsuppropet

Imorse var jag på ett fantastiskt inspirerande seminarium. Jag känner ofta hopplöshet inför alla utmaningar som finns när det gäller att främja integration: myndigheter som krånglar, organisationer som inte vill samarbeta med varandra och politiker som stiftar inhumana lagar. Därför är det så underbart härligt när man ser en glimta ljus i mörkret. Idag var en sådan dag, en morgon när jag gick med lätta steg till jobbet fylld av inspiration!

Social integration – Näringslivsuppropet

Näringslivsuppropet för integration startades i Skåne i slutet av 2015 och genomfördes i form av regelbundna träffar under 2016 – både i Helsingborg och Malmö samt vid ett tillfälle under Almedalsveckan i Visby. Imorse hölls träffen på The Castle, ett co-workingställe på Slottsbacken i Gamla stan’.

60 miljoner människor befinner sig idag på flykt

Vi kan inte låtsas som att det inte berör oss. Vi måste alla hjälpas åt att skapa en bättre värld, för våra medmänniskor och för våra barn. Navid Modiri sa att ”integration är summan av delarna blir större än helheten”. Integration handlar inte om att ”hjälpa” utan om att mötas och lära av varandra, att skapa nya förutsättningar och traditioner tillsammans. Att ta det bästa av olika världar och skapa något ännu bättre, något unikt.

Navid Modiri inleder seminarium om social integration - Näringslivsuppropet på The Castle i Gamla stan, Stockholm

Viktigt att nätverka

Det som skiljde det här seminariet från många andra jag har varit på var att Navid Modiri som modererade hela tiden höll fokus på två frågor:

 • Vad kan du bidra med?
 • Vilken hjälp vill du ha?

Göteborgskramen – öppnar upp för integration

Seminariet började med att flera deltagare fick tala om varför de kommit och vad de skulle vilja ha hjälp med. Sedan möttes deltagare två och två i ”Göteborgskramen” ett sätt att skapa oväntade möten och kontakt mellan människor som inte känner varandra. Det var oväntat, obekvämt men öppnade upp deltagarna för att prata med varandra på ett sätt som sällan sker på seminarier.

Vad behövs för att öka integrationen?

Varje talare hade tre minuter på sig att berätta vad de gör, vad de kan bidra med och vad de vill ha hjälp med. Myndighetsrepresentanter, politiker, företagsrepresentanter, volontärer och människor som flytt till Sverige av olika anledningar. Alla gick fram på lika villkor, fick samma frågor och lika mycket tid.

Talarna pratade om vikten av att lära sig svenska språket, att komma in i ett sammanhang och träffa människor genom olika aktiviteter. Merhawit berättade att hon var föräldraledig de första åren i Sverige och att det sedan var svårt för henne att hitta jobb inom marknadsföring som hon jobbat med tidigare. Efter att ha jobbat några år som vårdbiträde jobbar hon nu med integrationsfrågor och hjälper nyanlända.

Merhawit berättar om sin erfarenhet och vad hon gör idag för att främja integration
Merhawit, tolk och integrationsfacilitator

Johanna som är Centerpartiets migrationspolitiska talesman, och riksdagsman, underströk vikten av att inte bara tala om vilka problem som finns utan också att ansvara för att ta fram förslag på lösningar. Jag håller med, det är viktigt att vi alla är med och löser de problem vi ser. Vi kan inte skyffla över ansvaret att hitta lösningar på politiker, utan vi måste hjälpas åt att ta fram underlag som politiker kan använda när de fattar beslut. Ofta är det dock svårt att veta var man ska börja. Johanna tipsade om att själv titta på de laghinder som finns för olika åtgärder, och ta fram förslag på lagändringar. Hon sträckte också ut en hand och sa att den som tycker det är svårt att hitta rätt personer inom det offentliga kan vända sig till henne, så försöker hon hjälpa.

Johanna Jönsson från Centerpartiets migrationspolitiska talesman berättar om politikers svårigheter och vad vi kan göra för att hjälpa till med det lagstiftande arbetet
Johanna Jönsson, riksdagsman och Centerpartiets migrationspolitiska talesman

Seminariet avslutades med att alla fick fundera på vad de kunde bidra med till det som talarna tagit upp. Några deltagare delade med sig av sina tankar. Sedan blev det mingel och jag hann prata med Johanna Jönsson om några organisationer som jag tror kan hjälpa henne att ta fram juridiska underlag. Sedan kom Max fram till mig, vilket gjorde mig glad. Vi påbörjade ett projekt tillsammans när han läste till kaospilot. Tyvärr var vi tvungna att lägga projektet åt sidan, men vi hoppas båda på att kunna hitta vägar att förverkliga det. Sedan kom en student från Hyper Island fram, hon kände igen mig från en föreläsning jag höll för några veckor sedan. Vi kom snabbt fram till att vi delar visioner inom integration. Jag hoppas hon kontaktar mig snart, för jag var lite stressad och minns inte hennes namn. Sedan skyndade jag snabbt till jobbet för just nu är det massor på gång på mitt jobb, men mer om det på måndag.

Nu är det helg, så jag avslutar med den här fina sammanställningen av seminariet!

integration är när summan blir större än delarna - en samling citat och anteckningar från de olika talarna

Foto: Naima Amaloiman

Nu är det dags för Blogg100 igen!

Förra året utmanade jag mig själv att blogga i 100 dagar, det började bra men sedan tröt inspirationen och orken. Nu testar jag igen, för det är trots allt ett bra sätt att komma igång med regelbundet bloggande. Dessutom har Fredrik Wass, som först startade utmaningen, i år tagit fram ett viktigt tema för Blogg100: ”För att din röst har betydelse”.

Precis som Fredrik Wass skriver så är det viktigt att vi gör våra röster hörda när trollfabriker försöker ta över samtalet online genom att sprida desinformation men också rena lögner. Vi kan inte tystna, alla röster som lyfter fram fakta och kunskap är viktiga!

Så här kommer mitt första blogginlägg i samband med utmaningen #Blogg100. Jag tänker att det blir en bra morot för mig att komma igång ordentligt med skrivandet.

Jag kommer att fortsätta skriva om e-handel, onlinemarknadsföring och ledarskap men också om nättroll, industrispionage och desinformation. Det kommer att bli spännande dagar. Jag ser fram emot att följa andra bloggare, inspireras och delta i samtal i kommentarsfält men också på Twitter, Facebook och LinkedIn. Därför hoppas jag att du hänger med mig under 100 dagar av intensiv närvaro online, för att min röst precis som din har betydelse!