Category Archives: Onlinemarknadsföring

onlinemarknadsförings bild med orden digital marketing, e-commerce, social media, video, mobile technology och många fler onlinemarknadsföringsbegreppOnlinemarknadsföring kallas också ibland för internetmarknadsföring, eller digital marknadsföring och är ett paraplybegrepp för marknadsföring i olika internetkanaler. Jag har jobbat med Google Adwords, LinkedIn-annonsering, Facebook-annonsering och mycket mer. Idag jobbar jag mest med affiliatemarknadsföring, men håller internutbildningar om sökmotorsoptimering och Google-annonsering. Jag tycker alla kanaler är roliga att jobba med och framförallt är det spännande att se hur onlinemarknadsföring ständigt utvecklas.

Vad är Clubhouse?

Clubhouse min nya favoritplattform

Nyligen bjöds jag in till Clubhouse. Jag hade aldrig hört talas om appen Clubhouse, men tyckte det var spännande att prova något nytt. Clubhouse är en sociala medie-plattform där samtalet står i fokus. Det går inte att chatta eller kommunicera på något annat sätt än via samtal. Allt sker i realtid (nästan i varje fall, återkommer till det).

Grundprinciper för Clubhouse

Clubhouse skapades för att ge rum åt autentiska samtal och uttryck – ett ställe där folk kan ha kul, lära sig, ha meningsfulla kontakter och dela värdefulla erfarenheter med andra runtom i världen. Några grundläggande principer som Clubhouse står för:

  • Var dig själv. Clubhouse autencitet börjar med människorna.
  • Var respektfull. Det gäller alla människor, hela tiden.
  • Var inkluderande. Tolerera, välkomna och ta hänsyn till olika personer och perspektiv.
  • Bygg empati och förståelse. Engagera dig i debatter i god tro.
  • Utveckla meningsfulla och genuina kontakter. Det är vad Clubhouse handlar om.

Samtal spelas in och behålls i två veckor för att kunna gå tillbaka och kontrollera om någon har anmält att reglerna brutits.

Vad andra säger om Clubhouse

För många handlar Clubhouse om att komma nära deras favoritkändisar eftersom många kändisar inom IT, film och musik är på plattformen och deltar i olika samtal. Rätt som det är kan du sitta i samma rum som Oprah, Mark Cuban, och Chris Rock.

Jag var i ett rum där de pratade om en händelse dagen innan där personer hade ifrågasatt listor för att marknadsföra svarta företag. Daymond John, en amerikansk affärsman och investerare som är med på amerikanska Shark Tank, kom in i rummet och ombads ge sitt perspektiv. Han förklarade på ett lugnt sätt hur svarta företagare diskrimineras på olika sätt och att det därför är viktigt att ge dem ett sätt att synas.

Vad jag älskar med Clubhouse

För mig handlar Clubhouse om att upptäckta nya samtalsämnen och perspektiv. 2020 handlade för mig mycket om pandemins effekter och kampen mot rasism. Det är fortfarande viktiga ämnen att prata om och det hålls samtal om både pandemins effekter och kampen mot rasism på Clubhouse, men det förs också många andra samtal och icke-samtal.

Rummen på Clubhouse

I rummen på Clubhouse hålls samtal om allt mellan himmel och jord. Det går att spela in samtal, men det är väldigt få som gör det. Om ett rum har inspelningsfunktionen på så syns det innan du går in i rumme och när du är i rummet. Sen finns det så klart de som spelar in själva men det strider mot reglerna och kan leda till att man förlorar medlemsskapet på Clubhouse.

Jag lade in lite olika rumsbokningar i min kalender för att få en översikt över de samtal jag är intresserad av. Det är ett litet axplock av allt som finns.

Clubhouse exempel på schema. 10 things to guarantee your Linkedin success in 2021. Make money with your Instagram account. 1 hr Fitness Walk & Talk. Major Trends. Clubhouse (net)working. R&B Sundays (Live DJ Set). Welcome to Clubhouse. Let's chat: sustainability.

Entreprenörer och miljonärer på Clubhouse

I december började många kända entreprenörer gå med i Clubhouse. De skapade kedjor med inbjudningar för att få med så många av sina följare från andra sociala medier som möjligt. I entreprenörernas rum är temat ofta relaterat till att tjäna pengar ”The Power of Social Media”, ”Make Money with your Instagram Account” eller ”Breakfast w/Champions The Million Dollar Breakfast Club”.

Konsulter på Clubhouse

Det finns också många konsulter som ger gratis rådgivning 2-5 min per person. Ämnet kan tex vara en genomgång av ditt Instagram-konto eller din Instagram bio, din Linkedin-profil eller din sammanfattning på Linkedin. Genom att lyssna på vad andra får för tips och råd kan du lära dig ännu mer än de 2-5 min då du får personlig feedback.

Tysta arbetsrum på Clubhouse

Allt är inte bara prat och sälj. I vissa rum hålls sessioner där alla jobbar under tystnad i 50 min och sedan avslutar med att prata med varandra i 10 min.

Musik på Clubhouse

Allt fler träffas också och lyssnar på musik tillsammans. Ibland har de sina mikrofoner på så alla kan ge feedback på musiken som spelas. Det brukar också vara lite samtal om musiken, tips på låtar och artister. De här rummen är en möjlighet för artister att spela sin musik och få snabb respons.

Clubhouse Walk & Talk är min favoritgrupp

Jag behöver röra mig mer och genom att gå med i en grupp som går och pratar tillsammans en timme om dagen har jag nu kommit igång med dagliga promenader. Gruppen startades av Dominique för att hon ville ha sällskap när hon tränar. Dominique, DeShelle och jag träffas varje dag, sen varierar det vilka andra som är med.

Oftast är de andra från olika städer i USA så för dem är det morgonpromenad, medan det blir eftermiddagspromenader för mig. Jag längtar till våren då det är ljust ute när vi promenerar. Just nu är det becksvart på vår helgtid, men det är så härligt att prata med de Dominique, DeShelle att jag gärna går i mörkret.

På vardagarna ses vi lite tidigare så då är det ljust ute. Jag har börjat ta bilder som jag postar på Instagram så att Dominque och DeShelle kan se hur det ser ut där jag promenerar.

Är du nyfiken på Clubhouse? Vad vill du att jag skriver mer om?

Dolda maktstrukturer hindrar digitalisering av marknadsföring

Som strateg inom onlinemarknadsföring har jag ofta blivit frustrerad över företagsstrukturer som sätter hinder för effektiv onlinemarknadsföring. Det är förvånande hur många företag som inte har koll på sina marginaler, och hur många e-handlare som upphandlat system som inte stöder effektiv marknadsföring. Jag har ofta frågat mig hur dessa upphandlingar har gått till och vilka kravspecifikationer som togs fram inför upphandlingarna. Lika ofta har jag förvånats över marknadschefer som hellre pratar månadsbudget än vilka produkter som ger högst marginal.

Digital marknadsföring

Utgår inte från budget, utan från marginaler på kategori- och produktnivå. Det kräver att organisationen har gjort sin hemläxa och räknat på marginaler. Organisationen måste också ha satt upp strukturer för  att följa upp ROI (return on investment). För att kunna göra det behöver analytiker kunna dra ut rapporter som visar hur stor andel av köp som returneras, vilka kategorier eller produkter som ger högst marginal och vilka målgrupper som är mest lönsamma. Analysverktyg som Google Analytics måste integreras med e-handelssystemen, och webbansvariga måste säkerställa att Google Analytics alltid finns på plats. Det kan tyckas som självklarheter, men jag har varit med om verksamheter där det inte gått att integrera e-handelssystemen med Google Analytics.

Räkna på marginaler

Räkna på marginaler lär sig gymnasieekonomer. Att räkna ut täckningsbidrag (TB) på olika sätt ingår också i företagsekonomiska grundkurser på gymnasiet, högskola och universitet. Det är med andra ord grundläggande kunskaper för alla som har läst företagsekonomi, oavsett inriktning. Ändå har förvånansvärt få företag kontroll över hur marginaler ser ut för olika produkter och produktgrupper. Självklart är det min egen uppfattning, men genom åren har jag jobbar på och stora, små och mellanstora företag i olika branscher. Få av de företagen har jobbat fullt ut med marknadsföring som bygger på hur stora marginalerna är.

Med onlinemarknadsföring kan företag marknadsföra enskilda produkter. För att veta vilken mix av produkter och kanaler man ska satsa på måste företaget ha koll på marginaler per produkt och kanal. En produkt kan gå bättre via Google-annonsering än via Instagram-annonsering medan en annan produkt som säljs av samma företag kan gå bättre på Instagram. Det finns inga självklara svar.

En stor risk är att företag ökar försäljningen av lågmarginalprodukter vilket kan leda till minskad vinst istället för ökad vinst. Ett företag jag jobbade med sade att de hade produkter med 12% marginal och produkter med 40% marginal. Vi bestämde att vi skulle hitta strategier för att pusha mer för produkterna med 40% marginal då kostnaden för marknadsföringen låg på 12,5-20%. När företaget skulle ta fram en lista över högmarginalsprodukterna så kom det fram att de inte hade räknat in alla kostnader för dessa produkter. Det visade sig att marginalen inte alls var högre på dessa produkter och så småningom var de tvungna att stänga av marknadsföringen.

Om du inte har koll på marginalerna kan du hamna i samma sits och bli tvungen att stänga av all marknadsföring.

Varför har företag inte koll på vinstmarginalerna?

Min erfarenhet är att brist på kunskap och transparens gör att olika avdelningar inte delar tillräckligt med information mellan varandra. Ofta är det ”vattentäta skott” mellan avdelningar. De rapporterar uppåt men inte till varandra.  Avdelningar beställer in de system som behövs för det dagliga arbetet, utan att koordinera med övriga avdelningar och säkerställa att systemen är kompatibla. Sedan står man där med ett lapptäcke av system som inte går att koppla samman. Det blir då svårt att få fram tillräknelig information. Medarbetare får exportera rapporter från olika system och försöka ställa samman analyser på egen hand. Då riskerar viktig information att ”falla mellan stolarna”.

Ledningen måste ha ett helikopterperspektiv

Ledningen måste ha ett helikopterperspektiv och inse att de behöver ta in digitala strateger som kan göra en genomgång av samtliga system från CRM och lagersystem till analysverktyg för sajt och sociala medier. Allt måste hänga ihop.

Ledningen måste också ta in kunskap från konsulter. Jag var i kontakt med ett företag som sa sig behöva hjälp inom ett visst område för ”vår marknadsansvariga har pratat med sin pojkvän som sagt att vi behöver marknadsföra oss via den här kanalen”. Företagets marknadsansvariga hade ingen utbildning inom marknadsföring. Pojkvännen jobbar på ett företag som dragit ner på personal (100-tals om inte över 1000 har fått sluta). Ett företag som gjort en totalt havererad investering i ett marknadsföringsverktyg som de fick lägga ner. Jag tog fram massor med argument för en strategi som skulle få dem att växa via andra kanaler både i Sverige och internationellt. Jag berättade att jag skulle kunna hjälpa dem med rekrytering av kompetent personal för att säkra en internationell tillväxt.

Trots att de sa att jag ”hade gjort en bättre sammanfattning och hade bättre kunskap om företaget efter 2 timmars möte än vad vår VD hade efter en månad hos oss” så valde de att inte samarbeta då jag inte var tillräckligt nischad. De ville ha en specialist som endast hade jobbat med en sak, inte en generalist med bred erfarenhet och helikopterperspektiv.

Dolda maktstrukturer sätter hinder för digitalisering.

 

Hur viktiga är sökord för att ranka på Google?

Jag får ofta frågan hur viktiga sökord är för att ranka på Google. För att kunna svara på det måste jag först reda ut vad som menas med sökord. Nyligen fick jag också frågan vad skillnaden mellan sökord och taggar (etiketter) är och jag vet sedan tidigare att många har svårt att skilja på taggar och kategorier. Jag har märkt att det råder viss förvirring kring begreppen och kring hur funktionerna ska användas för att få god effekt. Därför tänkte jag gå igenom begreppen och reda ut vad de betyder vad som skiljer dem åt så att du vet vilka sökord som är viktiga för att ranka på Google och vilka som inte är det.

Sökord

Sökord används ofta som begrepp även när det är hela eller halva meningar. Det beror på att tidiga sökmotorer som AltaVista inte kunde sätta ihop sökfraser. Istället fick webbesökarna sätta ihop meningar med hjälp av så kallad boelisk sök där man använder ”AND”, ”OR” samt plus- och minustecken och andra hjälpord för att söka. Google har finslipat tekniken och idag är det vanligt att ställa långa sökfrågor som ”var finns bästa midsommarfirandet i Stockholm?” eller ”vilka är de bästa restaurangerna i Barcelona?”.

Ett annat problem med sökmotorer som AltaVista var att det var lätt att ranka högt genom att fylla sina webbsidor med sökord. Många lade in vit text på vit bakgrund så att webbesökarna inte kunde se sökorden. Så småningom kom en funktion för att lägga sökord i sidans kod (meta tag). Google använde sökord i meta tag som underlag i sin algoritm tillsammans med flera andra parametrar som tex länkar in till en sida, länkar mellan olika sidor, text på sidan och mycket mer. Utvecklarna och analytikerna på Google visste att sökord i koden kunde användas för att ranka högt utan att ha bra innehåll för användarna. Google utvecklar kontinuerligt sin algoritm och en del i det arbetet var att bli bättre på att läsa av sökord i text som användarna kan se. Projektet kallades ”Hummingbird” (Google gillar att ha djurnamn på sina projekt).

Hummingbird, sökord och textanalys

Google byggde en tjänst som påminner om Wikipedia på så sätt att användarna kan påverka genom att lägga upp egna förslag eller genom att välja bland förslag som ligger inne. Tjänsten heter Google Translate och används idag flitigt. Google byggde ett community med användare som fyllde på med innehåll i Google Translate. Dessutom kan alla användare ladda upp en egen översättning om de har en version som de tycker är bättre än den som Google Translate har föreslagit. Informationen från Google Translate har använts av Google för att kunna tolka texter på webbsidor. Google har även använt text i länkar för att tolka sökord. När du länkar någonstans och ändrar den text som användaren ser så pusslar Google ihop att din nya text hör ihop med sidan du länkar från och sidan du länkar till. Genom olika textanalysprojekt har Google nu möjlighet att tolka översättningar och kunna avgöra om en text är ordagrant översatt eller inte. Google kan också känna igen synonymer. Testa att söka på ”dagis i valfri stad” så ser du vilken tolkning Google gör på ordet ”dagis”.

Hur viktiga är sökord för att ranka på Google?

Sökord i text är oerhört viktiga för att ranka högt på Google. Den sida du vill optimera bör ha en sökfras där ett av orden är ditt valda nyckelord som du vill ranka på. Sökfrasen bör upprepas i texten såväl i vanlig brödtext som i en eller flera rubriker. Optimerar du flera sidor för exakt samma sökord (sökfras) så kommer de att konkurrera med varandra. Därför är det bra att inte ha för korta sökfraser.

Däremot är det inte längre viktigt att lägga in sökord som meta tag. Google publicerade en video 2009 där de gick ut offentligt och berättade att meta tag sökord inte längre ingår i deras algoritm.

Vissa publiceringsverktyg har fortfarande fältet för meta tag sökord som obligatoriskt fält, och då har utvecklarna helt enkelt inte följt med de senaste åren. Byt publiceringsverktyg för då har de förmodligen inte gjort andra nödvändiga anpassningar heller. Använder du SEO-verktyg som Yoast så lägger du inte in ett meta tag sökord, utan ett nyckelord som hjälper dig att analysera din text. Yoast är inte lika finslipade som Google. Google uppfattar ”restaurang Örnsköldsvik” och ”restaurang i Örnsköldsvik” som samma sökord,  och skulle du vända på orden och skriva ”Örnsköldsvik restaurang” är det också samma sökord för Google. För Yoast är det tre olika nyckelfokusord. Därför brukar jag säga att man ska använda Yoast som en rekommendation, med en nypa salt.

Hur viktiga är taggar (etiketter) för att ranka på Google?

Taggar, eller etiketter, som de egentligen heter på svenska är som ”mini-kategorier”. De samlar ihop olika blogginlägg som handlar om samma sak. Till skillnad från sökorden där jag tycker det är bäst att använda meningar, så kan du använda ett enskilt ord som tagg. Sedan taggar du alla blogginlägg vars sökfraser innehåller tagg-ordet så att de samlas i en lista. För att det ska funka som en rankningsfaktor måste du också skriva lite text på själva tagg-sidan. Det räcker inte att bara skapa taggar. För många taggar på en sajt är inte heller bra, särskilt om de saknar text. Då tolkar Google det som att det finns många sökresultatssidor på sajten, och då blir sajten en konkurrent till Google istället för en sajt med mycket bra innehåll. En tumregel är att skapa en sajt när det finns 3-5 blogginlägg om samma ämne.

Taggar får inte heta exakt samma som en kategori. Då blir de konkurrenter till kategorin. Rensa bland kategorierna och försök att inte ha mer än fem kategorier (om mig och kontakt räknas inte in).

Vill du veta mer om taggar och kategorier?

Jag skrev ett inlägg riktat till bloggare i organisationen Influencers of Sweden där jag gick igenom hur man kan stärka sina tagg-sidor. Vill du ge länkkärlek via en stark länk bör du länka från en tagg- eller kategorisida. Vill du inte ge bort för mycket länkkraft bör du istället lägga länken längst ner i ett blogginlägg. Blogginläggen tappar kraft snabbare än en väloptimerade tagg-sida och därför tappar du inte lika mycket om du lägger länken där.

Yoast SEO – plug-in för WordPress-sajter

Jag får ofta frågor om vilket SEO-plugin som är bäst för WordPress-sajter. Länge använde jag All-in-One SEO-pack, men nu har jag gått över till Yoast SEO. Jag tyckte All-in-One SEO-pack var bra för att de visade antal tecken så som Google läser dem. Google räknar å, ä, ö som mer än ett tecken och därför håller jag mig helst till några färre än de amerikanska rekommendationerna. Tyvärr finns det inte stöd för den funktionen i Yoast SEO plugin, men det finns många andra funktioner vilket väger upp för min del.

Plug-in eller inte?

Yoast SEO-plugin illustreras av en bild på en grå folder med två kablar som "pluggar in" i varandraMånga wordpressutvecklare jag pratar med undviker helst plug-ins. De programmerar hellre de funktioner som användaren behöver. För en bloggare eller ett mindre företag med små resurser kan det bli dyrt att skräddarsy alla funktioner som behövs. Därför tycker jag att plug-ins är bra, även om det finns vissa nackdelar. Sajten kan bli tyngre och långsammare med plug-ins. De måste också uppdateras regelbundet för att inte utgöra en säkerhetsrisk. Gamla plug-ins har inte de senaste skydden.

SEO-funktioner i WordPress

Numera finns de mest basala SEO-funktionerna i WordPress utan att något plug-in används. Det går att lägga in en anpassad titel på varje sida, så att den titel som visas på Google inte är samma som en sidas huvudrubrik. Även SEO-beskrivning av sidan går att lägga in utan något plug-in. Så varför använda ett plug-in om det kan göra sajten tyngre och dessutom kan utgöra en säkerhetsrisk?

Yoast SEO-plugin uppdateras ofta

Gänget på Yoast är erfarna SEO-experter som jobbar med olika SEO-projekt i vardagen. De följer kontinuerligt Googles nyheter och är snabba att utveckla sitt plug-in. Därmed kan jag som användare känna mig trygg i att de ger mig god feedback. För den som vill lära sig mer om SEO har de en egen nyhetsblogg, onlineutbildningar och seminarier. Yoast-teamet är specialiserade på SEO-plugin för WordPress.

Yoast SEO-pack är användarvänligt

Yoast är användarvänligt för den som skriver mycket. Med Yoast SEO-pack får användaren en utförlig textanalys med tips på förbättringar för varje text som skrivs. Det finns tydliga ”trafikljus” som visar om en text är SEO-vänlig eller inte. Grönt ljus om texten är SEO-vänlig. Gult om det behövs några små justeringar för att göra texten SEO-vänlig. Rött ljus om det är mycket kvar att jobba med innan texten är SEO-vänlig.

SEO skrivet på svarta tavlan, en förkortning av sökmotorsoptimering

Yoast SEO-analys av text

Yoast gör en SEO-analys av din text, ger dig statistik och delar upp analysen så att du lätt kan agera på det viktigaste först. Högst upp i listan får du de största problemen, därefter kommer förbättringsförslag och sist kommer saker som du har gjort bra. Det gör att du kan prioritera vad du vill lägga din tid på att korrigera, men du lär dig också vad som är bra så att du kan fortsätta skriva bra SEO-texter.

Här kommer ett exempel på SEO-analys som jag fick av Yoast på ett inlägg jag nyss skrivit:

Problem

  • Fokusnyckelordet visas inte i det första stycket av texten. Se till att ämnet är tydligt snabbt.
  • Nyckelordsdensiteten är 0%, vilket är för lågt. Fokusnyckelordet hittades 0 gånger.
  • Ingen metabeskrivning har angetts. Sökmotorer visar en kopia av sidan istället.
  • Det finns inga interna länkar på denna sida. Du kanske borde lägga till några lämpliga?

Förbättringar

  • Du har inte använt fokusnyckelordet i någon underrubrik (till exempel H2) i din text.
  • Bilderna på denna sida har alt-attribut men innehåller inte nyckelordet.
  • Fokusnyckelordet visas inte i den här sidans URL. Om du vill byta namn på URL-adressen, var noga med att kontrollera att den gamla URL-301 omdirigeringar till den nya!
  • Urlen för denna sida är rätt så lång. Överväg att förkorta den.

Bra

  • Texten innehåller 891 ord. Detta är fler eller lika med det rekommenderade minimum-antalet 300 ord.
  • Denna sida har 0 utgående länk(ar) med parametern nofollow och 4 normal(a) utgående länk(ar).
  • SEO-titeln har en bra längd.
  • Du har aldrig använt detta fokusnyckelord tidigare, mycket bra.

Följ inte Yoast SEO slaviskt!

Yoast är inte lika finkänsligt som Google när det gäller att tolka texter, utan det blir lite grövre generaliseringar. Google kan tolka att följande fokusnyckelord hör ihop:

  • dagis i Stockholm
  • dagis. Stockholm
  • förskola i Stockholm
  • förskolor i Stockholm

Söker du på dagis i Stockholm får du troligtvis upp en lista med förskolor i Stockholm. Google känner igen vanliga synonymer. Google kan också ”hoppa över” ord som i, men, på och andra korta ord som ofta utesluts i sökningar. Därför är dagis i Stockholm för Google samma som en mening som slutar med ordet dagis för att därefter följas av en mening som börjar med ordet Stockholm. Även singular och plural är för Google ofta likvärdigt. Yoast tolkar däremot de här varianterna som helt skilda fokusnyckelord.

När det gäller branscher med hård konkurrens och hög andel SEO-experter så kan det vara viktigare att få till exakta matchningar. För de allra flesta är det en fördel att inte matcha exakt utan skriva lite friare, då det är mer användarvänligt och Google ändå kan ranka upp sidan på fokusnyckelordet.

SEO-städa bloggen

Förra året tog jag hjälp av Yoast för att gå igenom vilka texter på min blogg som behövde lite extra SEO-kärlek. Jag gick igenom bilder och brutna länkar också. Det är en hel del kvar att göra, bland annat behöver jag komprimera mina bilder för att de inte ska dra ner hastigheten på sajten. Jag vill ju att alla som läser ska ha en bra upplevelse, oavsett om det är via dator eller mobil.

Därför måste du inte SEO-optimera varje text

Det är viktigt att ta råden med en nypa salt. Alla texter måste inte vara superoptimerade! Det finns faktiskt fördelar med att inte optimera varje enskild text. Om du ofta skriver om liknande saker är det lätt hänt att du har flera sidor som konkurrerar med varandra om rankningar på Google.

Jag kan dock känna att det är svårt ibland att hålla mig från att optimera mina texter. Den röda cirkeln som lyser strax ovanför publiceringsknappen sticker i ögonen.

SEO-pack har avancerade val för canonicals etc för den som är avancerad användare och behöver kunna göra olika val beroende på sidans innehåll.

Fokusnyckelord i Yoast SEO-plugin

Fokusnyckelorden i Yoast fungerar inte på samma sätt som SEO-titel eller meta-beskrivning. Både SEO-titeln och meta-beskrivningen hamnar i sidans kod. De blir en del av html-koden. Fokusnyckelorden däremot används av Yoast som underlag för textanalysen. Det är för att kontrollera att fokusnyckelordet finns med i rubriker och text. Jag har tidigare skrivit om att sökord i koden inte hjälper dig att ranka på Google. Nyligen höll jag två SEO-workshops för journalister. Trots att jag båda gångerna betonade att sökord i koden inte hjälper rankning på Google så var flera övertygade om att sökord i koden är viktigt för SEO.

För nio år sedan gick Matt Cutts, som då var chef över webbspam-teamet på Google, ut offentligt och sa att Google inte använder nyckelord i kod (meta keyword) när deras algoritm rankar sajter på nätet.

Tror du mig inte heller? – Lyssna själv!

Gratis Yoast eller Premium?

Är du ny på SEO så kommer du en lång bit på vägen med gratisversionen av Yoast SEO plug-in. Du får en text-analys baserat på ett nyckelord, och en hel del andra funktioner som möjlighet att indikera för Google vad som är originaltext och vad som är kopia om du har samma text på två sidor (vilket du inte bör ha, men det får vi ta en annan gång).

I Premiumversionen får har du möjlighet att få text-analys av fem nyckelord. Du får också ett verktyg för att hantera borttagna sidor (du ska helst inte ta bort sidor eller bloggposter men gör du det så måste de tomma ”döda” sidorna hanteras). Premiumversionen är lite mer avancerad, men användarna får också support 24/7. Jag har hittills inte använt mig av support, men det känns bra att möjligheten finns. Som med det mesta tycker jag det är bra att börja med gratisversionen, utforska verktyget och sedan gå upp till premiumversionen för att ta del av fler funktioner.

Byta till Yoast SEO-plugin

Har du använt fälten i ditt tema för att lägga in SEO-texter, eller har du använt ett annat SEO-plugin? Om du känner att du vill byta till Yoast så är inte ditt tidigare arbete ogjort. Med ett plugin som heter SEO Data transport kan du föra över all information till Yoast med några klick. SEO Data transport är ett plug-in som kan användas för att för att få med titlar och descriptions som är skrivna direkt i tema eller i ett SEO-plugin.

Jämförelse mellan All in One SEO Pack och Yoast SEO

Som jag berättade i inledningen så hade jag tidigare All in One SEO Pack, men jag träffade många som använde Yoast. Jag hade dock hört att All in One SEO Pack skulle vara bättre, men i SEO-världen går saker snabbt ibland. Efter att jag hade hört mig för med SEO-experter i min omgivning och läst på en del så bestämde jag mig för att byta till Yoast. Visst finns det vissa funktioner jag saknar från All in One SEO Pack, men fördelarna med Yoast överväger de få brister jag sett.

Vill du läsa mer om skillnaderna mellan All in One SEO Pack och Yoast? Här kommer inlägget som fick mig att byta, men pass på SEO-världen är föränderlig och All in One SEO Pack eller något annat plug-in kan mycket väl vara bättre än Yoast i framtiden!

Tio år sedan mitt första blogginlägg

Hösten 2007 började jag på webbutvärderingsföretaget E-space Communication. Blondinbella hade nyss startat företag och att blogga var supertrendigt. Min dåvarande chef Nikki Schei tyckte att vi skulle starta en företagsblogg för att bättre kunna marknadsföra våra produkter och tjänster, men det dröjde till februari 2008 innan bloggen var uppe.

Företagsblogg på Blogspot

För att få upp bloggen någorlunda snabbt så valde vi Blogspot som plattform. Det här var innan WordPress hade slagit igenom som bloggplattform och att utveckla en bloggfunktion på den befintliga sajten skulle ta för lång tid. Vi tänkte att Blogspot som var en Google-plattform skulle vara bra för SEO och ge oss mycket trafik (så här i efterhand har jag lärt mig att Googles egna plattformar inte alltid är det bästa valet). Blogspot hade många begränsningar, men med lite sökande efter HTML-koder så lyckades jag tillslut göra några anpassningar och få upp loggan och text. Efter att plattformen har uppdaterats, och bloggen legat inaktiv sedan jag slutade, ser jag att texten nu ligger ovanpå loggan men så såg det inte ut när bloggen var igång.

Förbereda företagsblogg

Att blogga tar tid. Det är inte bara att slänga ihop en text utan först måste man göra research på ämnen som är intressanta för målgruppen. Bloggar man för ett företag kanske blogginläggen måste godkännas av en chef innan de publiceras, vilket kan ta lite extra tid. För att kunna hålla uppe tempot skrev jag därför tio inlägg som jag fick godkända innan jag publicerade det första blogginlägget. Jag tror att det är bra att skriva flera innan man börjar publicera. Dels för att se hur lätt eller svårt det är att hitta ämnen att skriva om, dels för att göra tidsuppskattningar så att man kan sätta upp en plan och en bloggkalender.

Räkna inte med att spontanblogga

Har man inte satt upp en plan och en rutin för bloggandet så är det lätt att det får stå åt sidan för andra arbetsuppgifter. Att skriva ett blogginlägg kan ta 1-3 timmar med research, letande av bilder och redigering av bilder. Därför är det viktigt att avsätta tid för bloggandet. Avsätt gärna en halvdag och skriv ett par blogginlägg efter varandra. Skriv upp bloggidéer löpande och spara intressanta bilder i en mapp så att du lätt kommer åt dem när det är dags.

En av Sveriges första företagsbloggar

E-space Communications blogg var en av Sveriges första företagsbloggar och hamnade på Disruptives lista över svenska företagsbloggar. Mitt första blogginlägg handlade om vårt årliga seminarium som jag hade arrangerat. Varje år bjöds alla kunder in till en heldag där vi berättade om nya tjänster och produkter, och där Designonline, Hemmet och Telia berättade om hur de använt våra produkter. Tomas de Souza som varit med och startat bloggen Manolo berättade om sina framtidsspaningar. Jag har bloggat från och till under åren, mest med företagsfokus. Den här bloggen är den mest personliga bloggen jag haft.

Släpp tanken på marknadsföringsbudget!

Du tycker säkert att jag är helgalen och överväger kanske att sluta läsa nu. Jag förstår det, men ha tålamod. Jag menar inte att du ska sluta räkna, tvärtom. Du bör lägga mer tid på att räkna ut vad du tjänar mest på att sälja. Om du, som jag, har läst företagsekonomi så är det nu du plockar fram boken om ekonomistyrning och börjar gå igenom bidragskalkylering. Har du inte läst företagsekonomi och inte gillar matematik så bör du ta hjälp av en business controller, för det här är viktigt!

Jag har full förståelse för att det är lättare att i stora drag räkna på hur mycket som finns kvar när kostnader dragits från intäkter och sätta en budget utifrån det. Tyvärr är det inte lönsamt i längden. Du riskerar att betala alldeles för mycket i marknadsföring av produkter som ger dig väldigt lite vinst. I värsta fall kan du gå med förlust på din marknadsföring. Så släpp tanken på marknadsföringsbudget!

Bidragskalkylering

För mig var kursen i kalkylering den allra svåraste när jag läste företagsekonomi. Jag gjorde omtenta några gånger, och det var först när jag tog på mig att förklara för en kompis bror och hans klasskompisar som bitarna föll på plats för mig. Ja, konstigt nog så lärde jag mig själv av att lära ut eftersom jag då reflekterade extra mycket över varje steg i kalkylerna. Kalkylering är allt annat än mitt favoritämne, men det är nödvändigt för att företag ska gå med vinst.

Varför behövs bidragskalkylering?

Konsumenter är trötta på reklam. Det har vi hört så länge reklam har funnits. Ändå fungerar reklam, men för att den ska fungera behöver marknadsförare använda allt mer sofistikerade verktyg. För konsumenter handlar om de ser reklam som känns relevant för dem. Google Adwords fångar upp konsumenter när de söker efter produkter, och är därför en effektiv marknadsföringskanal även om den inte är varumärkesbyggande.

Google Adwords

Annonserar du på Google Adwords så behöver du veta vilka sökord du har råd att betala mest för. Alla sökord kostar inte lika mycket, och därför är det viktigt att ha koll på dina marginaler för olika produkter. Då kan du analysera utfallet och optimera så att du får högsta möjliga ROI (avkastning på investerad marknadsföringskrona).

Facebook

Annonserar du på Facebook så kan du välja mellan att optimera för att nå så många som möjligt och att få igenom så många köp som möjligt. Även här gäller det att se över dina kostnader för olika kampanjer, vilka bilder du använder och till vilka sidor du driver trafiken. Genom att ha koll på vilka produkter som ger höga respektive låga marginaler är kan du bättre optimera din Facebook-annonsering.

Affiliatemarknadsföring

Inom affiliatemarknadsföring kan du marknadsföra dina produkter via flera olika sorters samarbeten. Olika samarbetspartners (publicister) har olika målgrupper, genom att analysera vilka produkter du har högst marginaler på kan du med hjälp av publicister styra konsumenterna till att köpa dessa produkter. Det kan du göra genom att exempelvis erbjuda cashback-sajter högre provision för produkter där du har hög marginal, eller ge ut unika koder till rabattkodssajter där du begränsar rabatten till produkter med hög marginal. Har du inte gjort en ordentlig bidragskalkylering är risken att du med en generell provision till alla ökar köp av produkter med låg marginal.

Måtten inom affiliatemarknadsföring är CPS (kostnad per försäljning) och CPO (kostnad per order). Ibland används de parallellt, men oftast står CPS för den provision publicisten får medan CPO inkluderar provision till publicisten, avgift till nätverket och eventuella kostnader i form av rabattkoder, gratisprodukter eller annat.

Är det helt fel med marknadsföringsbudget?

Nej, att budgetera är viktigt men det jag menar är att det också är viktigt att bryta ner marknadsföringsbudgeten i mindre delar. Det får dock inte gå överstyr. Ibland måste man våga för att vinna. En del använder kostnadskalkyler för att göra etimat inför minsta lilla marknadsaktivitetet. Det är inte heller hållbart i längden. Dels för att det tar tid att ta fram estimat (vilket är en kostnad i sig), dels för att allt inte går att estimera på förhand.

När behöver jag ha en budget?

När det gäller varumärkesbyggande aktiviteter är det svårt att räkna hem varje aktivitet, särskilt i början av varumärkesresan. Då gäller det att satsa, och för det behövs en varumärkesbudget.

projektledare och konsult - en av de första bilderna som fotograf Ida Frid tog på mig i kafémiljö när jag hade startat eget företag

Jag tycker att budget är bra för att testa nya saker. När man inte vet om det kommer att ge resultat eller inte. Då är det bra att säga ”så här mycket kan vi satsa och förlora om det inte blir något mätbart resultat”. Vissa saker är svåra att mäta, som till exempel om fler webbesökare har en positiv inställning till ditt varumärke.

Vilket varumärke tänker du på om jag säger läsk?

Kommer du på några fler varumärken?

Det kallas ”top-of-mind” och är svårt att mäta. Det är inte omöjligt, men det är svårt eftersom du behöver ha stor spridning på dina kampanjer för att få tillräckligt stor svarsgrupp som har exponerats för kampanjen. Ett alternativ kan vara att använda sig av en plattform där det finns en programmatisk funktion för att skicka ett formulär till just de webbesökarna som har exponerats för en kampanj, och se om de kommer ihåg ditt varumärke ”top-of-mind”.

Budget behövs men släpp tanken på marknadsföringsbudget, i varje fall en liten stund 😉

Fotograf är väl inget riktigt jobb?

Är fotograf ett riktigt jobb? Jag menar, vem som helst kan väl ta lite bilder? Hur svårt kan det vara? Jag fotar varje dag. Idag kan ju till och med ett barn ta bilder med en mobilkamera. Själv fotar jag allt möjligt: föreläsningsslides, natur, mat, vänner och familj, mig själv och massor av annat. Så du kan väl ändå inte tycka att fotograf är ett riktigt jobb?

Vad är ett riktigt jobb?

Kamera med självutlösare - är fotograf ett riktigt yrke?Känner du igen frågorna? Inte? Prova att byta ut fotograf mot bloggare så kanske frågorna känns mer bekanta. Jag hör ofta folk som ifrågasätter om det är ett riktigt jobb att blogga. Trots att andelen som försörjer sig helt eller delvis på att blogga stadigt ökat det senaste deceniet så fortsätter ifrågasättandet. Bloggande ses som en hobby för unga tjejer, något som de kommer växa ifrån så småningom.

Dagens outfit bara en hobby?

Att ta en bild om dagen med ”dagens outfit” tycks för många vara enkelt och banalt. Det är så lätt att förringa unga tjejers intressen, men också deras driv, kunskap och talang. Att ta en bild om dagen kräver uthållighet. Hur många ungdomar har en hobby som de utövar helt själva varje dag utan en tränare? Hur många ungdomar har en helt egen vision av sitt arbete och lägger själva en planering? Hur många ungdomar söker upp information och kurser för att bli bättre i sin hobby? Allt det här gör bloggare som lägger upp ”dagens outfit”. Det krävs ett driv för att klara av det. Att dessutom behöva utstå elaka kommentarer i bloggens kommentarsfält och av familj, vänner och bekanta kräver styrka.

Dagens outfit kräver planering, men också trendkänslighet utan att följa strömmen. Förutom att skriva texter och lägga upp bilder är bloggarna stylister som tar fram inspirerande outfits. Den som inte kan addera en personlig touch till sin outfit, sina bilder eller sina texter blir inte framgångsrik. Vissa bloggare får hjälp av en fotograf, men många fler än jag trodde använder sig av fotoutlösare. Jag har sett fantastiska bilder tagna med fotoutlösare, där bloggaren är både modell och fotograf på samma gång. Dessutom bearbetar många sina egna bilder för att de ska få rätt ljussättning, ett enhetligt bildspråk och ett intressant fokus.

Är bloggande ett riktigt jobb eller en hobby?

För mig är bloggen en hobby, även om jag skriver om jobbrelaterade saker. För andra är bloggen ett jobb, som de försörjer sig på. Jag hör ibland argumentet att bloggande inte är ett riktigt jobb, för att det inte finns några utbildning i att blogga. Det finns många yrken som inte kräver utbildning, och även om det går att utbilda sig inom konstärliga yrken så krävs det också ett visst mått av naturbegåvning för att exempelvis bli en framgångsrik fotograf eller författare.

Fotografer och författare

Många bloggare jag träffat är både fotografer och författare. De tar bilder på sig själva med fotoutlösare men fotar också mat, natur och massor av annat. En del har utbildning i fotografering, andra är självlärda eller har gått enstaka kurser. Vissa är naturbegåvningar när det gäller att skriva intressanta texter, medan andra är utbildade journalister.

Bloggare måste ofta vara duktiga på många saker för att slå igenom. Förutom att bloggare skriver texter, fotar och bearbetar bilder så måste de vara duktiga på att bygga relationer till sina läsare men också till andra bloggare. De behöver vara duktiga på att sälja in sina tjänster till annonsörer eftersom de, till skillnad från journalister på tidningar, inte har någon säljorganisation som sköter den biten.

Dessutom behöver bloggare ha teknisk kompetens och kunna göra anpassningar av bloggen, eller har tillräckliga kunskaper för att kunna beställa rätt tjänster. Den som startar upp en blogg har ofta begränsade resurser att lägga på webbutveckling, men för att bloggen ska kunna växa krävs kunskaper. Vissa bloggare går kurser online för att lära sig mer, andra läser på tillräckligt för att bli bra beställare.

Bloggare har ofta specialistkunskaper

Det är inte bara modebloggare som försörjer sig på sitt bloggande. Idag finns många olika typer av bloggare som har bloggen som huvudintäkt eller en starkt bidragande källa till inkomster. Resebloggare, inredningsbloggare och teknikbloggare har alla specialistkunskaper inom sina respektive områden. Det finns också tatuerare, fotografer, HR- och ledarskapskonsulter som använder bloggen för att visa sina kunskaper och kompetens för potentiella kunder. kamera med stativ och en fågel att respresentera naturfotografer

Bloggare är inte en enhetlig yrkesgrupp, eftersom det krävs så många olika kompetenser för att driva en blogg. Vissa är starkare på bild än på text, medan andra är duktiga på teknik och design. Själv håller jag på att lära mig fotografering och till den här bloggen använder jag ofta bilder från Pixabay, där det finns bilder som är fria att använda.

Influencer Marketing växer

Allt fler företag använder sig av bloggare och andra influencers i sin marknadsföring. I början handlade det mycket om att hitta bloggare med många följare. Trenden går mot att allt fler företag ett värde i att arbeta med nischade influencers, som är specialister inom sitt område och som har en stark relation till sina läsare. Branschen försöker arbeta fram olika sätt att mäta värdet av influencer marketing, vilket är svårt då inte alla plattformar mäter besök på samma sätt. Dessutom är det svårt att mäta värdet av ”likes” eller kommentarer. Insikten att bloggar är en värdefull marknadsföringskanal för att de leverar kvalitatitvt innehåll till sina läsare växer, samtidigt som allt fler bloggare blir framgångsrika entreprenörer och konsulter.

Bloggare, ett yrke att respektera

Jag hoppas på ökad respekt för bloggare, oavsett om det är ett heltidsjobb, deltidsjobb eller en hobby. Små pikar och kommentarer sårar, och jag hör ofta bloggare som kämpar med orken när de utsatts för elaka kommentarer från läsare eller omgivnigen. Själv har jag klarat mig bra, kanske för att jag skriver om marknadsföring och inte om mode eller skönhet men det ska inte spela någon roll. Det gör mig irriterad när jag hör hur folk klankar ner på bloggare. Jag har svårt att förstå varför det är så viktigt för vissa att sprida negativitet runtomrking sig. Själv har jag otrolig respekt för bloggare, det är inget lätt jobb! <3 <3 <3

Köpa SEO-länkar av bloggare

Länkar är hett eftertraktade av många som arbetar med sökmotoroptimering (SEO). Eftersom länkar av många ses som en central del av SEO (vid sidan av innehåll) så betalar ofta företag för att få länkar till sina sajter. En del SEO-företag har byggt upp egna nätverk av sajter och bloggar från vilka de hyr ut länkar till sina kunder. Andra SEO-företag söker upp bloggare, och andra som har mycket innehåll på sina sajter, och ber att få köpa länkar.

Vad är viktigt i SEO-arbetet?

Det här är något som jag ofta återkommer till eftersom det finns så många missförstånd när det gäller vad som är viktigt för att ranka på Google och andra sökmotorer.

Sökmotorsoptimering bygger på fyra delar

Maryem Nasri håller föreläsning om SEO för bloggare, bild med fyra pelare inom SEO: teknik, struktur, innehåll och länkar

Teknik

Struktur

Innehåll

Länkar

Många fokuserar på de två sista delarna eftersom de inte kräver teknisk kompetens. Det är lite som att fokusera på hur ett hus väggar ser ut, utan att ha grävt en rejäl grund eller ha byggt en ordentlig stomme. Innehåll och länkar blir bara kosmetika i sökmotorsoptimeringsarbetet om det inte finns en ordentlig grund att stå på i form av teknik och en stomme i form av en genomtänkt struktur.

Teknik

Teknik är viktigt redan vid val av plattform, det vill säga redan innan sajten byggs. Sökmotorer läser koden på sajten för att förstå innehållet, men också för att strukturera vilket innehåll som är viktigast på sajten och vilket innehåll som är mindre viktigt. Tyvärr kan sökmotorer inte läsa alla sorters kod. Jag brukar jämföra det med att vi människor inte talar alla språk. En del kan många språk, men ingen kan alla världens språk.

Struktur

Struktur handlar om att genom kategorier, etiketter (taggar) och internlänkar signalera för sökmotorer vilka ord och sidor som är viktigast på sajten och hur de hänger ihop med andra.

Om teknik och struktur inte är sökmotorvänliga så ger arbete med innehåll och länkar marginell påverkan på rankningen på sökmotorer, om ens någon påverkan alls.

Innehåll

Innehåll är texter och bilder på sajten, men också de texter som visas i sökresultat och på den lilla fliken i webbläsaren som skiljer olika sidor åt. Det finns många kurser om hur man skapar bra innehåll för webben, men inte lika många om hur man skapar en sökmotorvänlig struktur eller en sökmotorvänlig teknisk grund.

Länkar

Länkar är viktiga eftersom de signalerar att andra sajter rekommenderar innehåll på sajten. Under tidigt 2000-tal var det vanligt att bygga ”länkfarmar”, sajter som listade massor av länkar men inte hade så mycket textinnehåll. Centralt för Google är att sajter ska vara relevanta för användare och enkla att använda. Därför utvecklade Google olika sätt att upptäcka länkfarmar och straffade sajter som fick en stor andel av sina länkar från länkfarmar. De togs bort från Googles sökresultat.

Är inte länkar viktiga för SEO?

Länkar är absolut viktiga för SEO, men om det inte finns en stark teknisk grund och en tydlig struktur är det bättre att börja där.

seo därför ska du inte hyra länkar symboliserars med en länkkedja

Jag fick en gång frågan om jag kunde ta en titt på en sajt ur ett SEO-perspektiv. Marknadschefen på företaget frågade om jag kunde göra en utvärdering av om de fick valuta för sina pengar. De hade arbetat med en SEO-byrå i ett år, men kände inte att det gav någon merförsäljning. De fick månadsrapporter som visade att de rankade bättre på sina sökord än de hade gjort tidigare. Jag frågade om de hade fått mer trafik till sin sajt. ”Det vet jag inte” – svarade marknadschefen. Då frågade jag om jag kunde ta en titt på deras Google Analytics, men det visste han inte vad det var. Det visade sig att de inte hade Google Analytics, så de kunde inte utvärdera om SEO-arbetet gav mer trafik till sajten.

Jag tog en närmare titt på sajtens struktur

Min nyfikenhet steg, så jag tog en närmare titt på sajten. Vid en första anblick såg det ut som en vanlig sajt med menyrad, text och bilder. När jag klickade runt i menyn och via länkar kom jag till olika sidor. Allt såg normalt ut. Tills jag tog en titt på URL:en (webbadressen). Alla sidor hade samma URL Det hände inget med URL:en när jag klickade runt, utan jag verkade vara kvar på startsidan.

Varför måste en sajt ha unika URL:ar till sidorna?

Unika sidor hjälper sökmotorerna att strukturera informationen på sidorna, och avgöra vad som är viktigast. Sökmotorer läser sidor på samma sätt som vi läser tidningsartiklar. En tidningsartikel består oftast av en ingress som sammanfattar det viktigaste i artikeln. Därefter kommer en rubrik, som också är viktig för artikeln. Sist kommer det som är minst viktigt. Ibland kan sista stycket tas bort i en papperstidning, eftersom utrymmet kan behövas till en notis om något annat. Läsare som har bråttom skummar igenom ingress och första delen av artikeln för att sedan bläddra eller klicka sig vidare.

Informationen hamnar huller om buller

Om all information på en sajt finns på en sida kan sökmotorer inte strukturera informationen i vad som är viktigast och vad som är mindre viktig. I det här fallet såldes olika teknikprodukter. För användare var det tydligt vilka produkter som var viktigast, då det fanns en tydlig struktur i form av meny och sidor. Mycket arbete hade lagts ner i att strukturera produkterna så att de var lätta att hitta för kunderna. När Google och andra sökmotorer läste av sajten låg dock alla produkter samlade på samma sida, tillsammans med kontaktuppgifter, företagets historia och mycket annat.

Går inte att länka till produkter

Ett annat problem är att en användare som ville länka till en specifik produkt inte kunde göra det. Alla länkar gick ju till startsidan. Så om någon hittade en intressant produkt att tipsa om gick det inte. En naturlig länktillväxt med länkar till olika sidor på sajten var inte möjlig.

seo skrivet med bokstäver från alphapetSå vad gjorde SEO-byrån?

SEO-byrån skapade själva länkar från olika sajter. Jag hittade några riktigt konstiga länkar när jag tog en titt på inkommande länkar till företaget. I vissa fall så hade SEO-företaget skrivit en hamburgerkedjas namn i länkarna till produktföretaget (länkar består av två delar, själva länken och ett valfritt namn på länken). Samarbetet med SEO-byrån avbröts och idag har företaget en ny sajt där teknik och struktur legat i fokus.

Köpa SEO-länkar av bloggare

Att be bloggare om länkar för att ranka bättre på Google är ingen bra idé. Bloggar är inte länkfarmar med innehåll. Blogginlägg är oftast färskvara, trafiken till ett inlägg är för det mest som högst i samband med att inlägget publiceras (som till alla regler finns det undantag). Länkkraft kommer av att besökare klickar på länkar. Därför måste en länk som ska ge varaktig kraft till en sajt finnas på en sida med kontinuerliga besökare som anser att länken är värd att klicka på.

Köpa länkar för att ranka bättre

Enligt Googles riktlinjer är det inte tillåtet att köpa länkar för att ranka bättre. Länkar är i Googles värld rekommendationer. Återigen kan vi dra en jämförelse med tidningar där vi exempelvis kan hitta rekommendationer för restauranger, bio och teater. Vi skulle inte lita på dessa om journalisten fick betalt av företagen för att skriva bra rekommendationer. En annan liknelse är forskarvärlden där forskaren anger referenser i uppsatser och artiklar, dessa fungerar som en rekommendation till vidare läsning på samma sätt som en länk. På Wikipedia är detta tydligt genom att referenser till Wikipedia-artiklar oftast anges i form av länk till ursprungskällan.

No-follow på länkar

Vid samarbeten med bloggare och annonsering på bloggar ska länkarna märkas upp med ”no-follow” om man ska följa Googles riktlinjer. En del säger att Googles riktlinjer inte är lag, vilket så klart är rätt. Google bestämmer dock vilka som ska ranka högt på den egna sökmotorn och har möjlighet att få sajter att försvinna ur sökresultaten (det har hänt stora företag som Euroflora och BMW). På svenska marknaden har Google ca 97% marknadsandel. Så för den som vill synas i sökresultaten kan det vara bra att följa Googles riktlinjer för hantering av länkar.

Vad säger lagen?

Betalar ett företag för en länk så är det en annons och inte en oberoende rekommendation. Marknadsföringslagen kräver att annonser online märks ut så att användarna ser att det är en annons.

Köp inte SEO-länkar av bloggare

Länkar i blogginlägg tappar ofta snabbt i kraft, eftersom blogginlägg inte alltid är aktuella lika länge som statiska sidor med ”evergreen texter” (texter skrivna för att vara aktuella länge). Att köpa SEO-länkar av bloggare för att ranka bättre på Google strider mot sökmotorns riktlinjer, och kan straffa sig i form av minskad eller ingen synlighet online. Gömda annonslänkar strider dessutom mot marknadsföringslagen, även om risken för påföljd kanske inte är lika stor som när större bloggsamarbeten inte redovisas tydligt.

Bloggare ogillar att behandlas som länkfarmar

Ett annat argument mot att skicka förfrågningar till bloggare om att få köpa SEO-länkar är att det starkt ogillas av de flesta bloggare. Bloggare har, precis som andra yrkesgrupper, olika branschforum där de delar information. Ryktet sprider sig snabbt när företag skickar ut förfrågningar om att få köpa SEO-länkar av bloggare.

Idag är många bloggare egenföretagare och vana vid olika typer av samarbetsförfrågningar. Annonsering på bloggen är en viktig inkomstkälla, men lika viktigt är att varumärket stämmer överens med bloggarens profil och målgrupp. Bloggare är därför noggranna med val av samarbetspartners, men också med hur samarbetet utformas. Att be en bloggare lägga upp texter för att få den egna sajten att ranka högre, visar brist på respekt för bloggyrket.

Företag som vill arbeta långsiktigt och hållbart med SEO, och inte få dåligt rykte i branschen, bör inte köpa SEO-länkar av bloggare. Om du ändå ser länkköp som en viktig del i SEO-strategin så bör du fråga din SEO-byrå hur de arbetar med att generera länkar. Se också till att du får listor som visar länktillväxten, och att få se kommunikationen mellan SEO-byrån och bloggarna. Utvärdera sedan om det är ett sammanhang du vill att ditt varumärke ska synas i.

Målgruppsanalys på bloggen – när kommer dina besökare?

Jag blir ofta förvånad över frågor som ”när är bästa dagen och tiden att publicera ett blogginlägg”. Visst kan jag svara utifrån min blogg, men det är troligtvis inte samma som för dig. Det beror på vilken målgrupp bloggen har. Vilka som läser bloggen, hur de hittar bloggen och när de läser den.

Gör en målgruppsanalys av din blogg

Alla bloggar handlar inte om samma sak, tvärtom det finns otroligt många olika ämnen att blogga om. Därför är det viktigt att göra en målgruppsanalys av den egna bloggen. Med målgruppsanalys menar jag inte bara vem du som bloggare vill nå ut till, utan de som du faktiskt når ut till. Genom att analysera statistik om dina webbesökares vanor kan du ta reda på när bästa tiden för dig är att publicera.

Implementera Google Analytics

För att göra målgruppsanalys behöver du statistik. Många bloggplattformar har egna statistikverktyg, men jag rekommenderar ändå Google Analytics för en djupare analys. Själv har jag min blogg på egen domän, med WordPress som plattform. Jag tog en titt på YouTube för att säkerställa att jag gjorde rätt när jag installerade Google Analytics och Google Search Console på min blogg. Google Search Console kallades tidigare Google Webmaster Tool och ger insikter i vilka sökfraser. Det har också en del andra bra funktioner.

Skilj mellan besökare från sociala medier och  Google

Besökarna från sociala medier kommer oftast när du har lagt upp något på din Facebook-sida, en Facebook-grupp, delat på Twitter eller något annat sociala nätverk. De är ute på sociala medier och läser sina flöden eller besöker olika grupper för att diskutera och ta del av material. Gemensamt är att besökarna kommer när du pushar ut information om din blogg (eller någon annan gör det åt dig).

Besökarna från Google kommer när de själva är ute och letar efter information. Om Google inte indexerar din blogg ofta kan det dröja månader innan ett blogginlägg du har lagt upp blir synligt på Google.

Lär dig mer om besökarna

Det är inte säkert att besökarna som kommer via sociala medier vill läsa din blogg samma tider som besökarna som kommit via Google. Det kan dock vara en bra utgångspunkt för en hypotes. Genom att titta på vilka dagar, samt när på dygnet besökare kommer till bloggen kan man få information om vilka läsarna är.

analys av marknadsföring, målgrupper och benchmark

Mina bloggläsare hittar ofta till min blogg på vardagar. Den vanligaste dagen är tisdagar, men måndagar ligger tätt efter i statistiken. Tisdagar kl.16, måndagar kl.13 och tisdagar kl.6 är de tider jag fått flest besökare via Google. Förutom vardagar under arbetstid kan jag se att det kommer ganska många besökare 19-21 söndagar till fredagar. Lördagar har jag allra minst trafik. Jag tolkar det som att majoriteten av mina besökare söker efter jobbrelaterad information. Många söker på arbetstid, eller i anslutning till arbetstid.

Tittar jag istället på de bloggläsare som kommer via sociala medier så är, förutom tisdag, söndag en vanlig dag att besöka min blogg. I övrigt är det fortfarande vardagar på arbetstid som jag har flest besökare. Den här statistiken påverkas av vilka tider jag själv postar på sociala medier, och därför är söndag en vanligare dag än bland de som har sökt sig till min blogg.

Testa vad som fungerar för dina besökare

Om du brukar posta i grupper på sociala medier, eller under en hashtag på Twitter så kan det vara bra att ta en titt på vilka dagar och tider det är mest engagemang där du vill posta. Engagemang är antal personer som kommenterar och gillar olika inlägg. Passa på att posta när det är som mest aktivitet, eller strax innan, för bäst genomslag.

Om du, som jag, har besökare som kommer under arbetstid kan det vara bra att fundera på i vilka andra sammanhang de är aktiva online på arbetstid. Själv har jag inte gjort det ännu. Jag vet att jag borde bli mer aktiv på LinkedIn. Då och då lyckas jag pricka in rätt bra på LinkedIn och med några gilla eller kommentarer kan det komma besökare i flera dagar. Samma för Twitter, ibland blir det snurr på en delning men inte alltid.

Man kan inte göra allt samtidigt

Så här kommer mitt första blogginlägg i samband med utmaningen #Blogg100. Jag tänker att det blir en bra morot för mig att komma igång ordentligt med skrivandet.Just nu fokuserar jag på att blogga regelbundet. Genom att blogga varje dag indexeras mina blogginlägg oftare, vilket ger bättre synlighet på Google. Jag delar också nästan alla mina blogginlägg på flera sociala medieplattformar. Jag har märkt att det kommer fler besökare till bloggen nu när jag är igång med bloggandet. Efter #blogg100 hoppas jag ha mer statistik att använda som underlag för framtida strategier.

Hur gör du för att få reda på mer information om din målgrupp?

Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan. Du får också gärna komma med frågor som jag kan utveckla till nya blogginlägg.

I vilka sammanhang syns varumärken?

Många företag vill kunna styra vart deras varumärken visas. Idag finns både transparenta digitala kanaler, och digitala kanaler där det är svårt att ha kontroll över i vilket sammanhang varumärket syns.

Re-targeting

Det blir allt vanligare att e-handlare och andra annonsörer använder sig av re-targeting. Re-targeting innebär att en ”cookie” läggs i besökarens webbläsare när denne är på en sajt. När besökaren sedan går vidare till Facebook, en tidningssajt eller någon annan sajt som säljer annonsutrymme för re-targeting så visas annonsen där.

Tanken med re-targeting är att den som har besökt en sajt utan att slutföra ett köp, skriva upp sig på ett nyhetsbrev eller liknande behöver bli påmind om att komma tillbaka. Genom att se annonserna i olika sammanhang blir användaren påmind och kommer så småningom tillbaka till sajten. Förhoppningsvis för att köpa något, skriva upp sig för ett seminarium eller för att prenumerera på ett nyhetsbrev.

Problemet är att annonsören sällan har kontroll över vilka annonsytor som ingår i re-targeting. Om Facebook är med kan annonserna visas i Facebook-grupper med våldsinnehåll eller annat olämpligt innehåll. Den ovana besökaren kan då koppla samman annonsören med innehållet i gruppen, utan att förstå att kopplingen skett via re-targeting.

Det finns re-targetingleverantörer som tillåter svartlistning av sajter som annonsören inte vill förknippas med. Problemet är då att annonsören inte vet vilka dessa sajter är, förrän de har börjat visa annonser. Först därefter kan de svartlistas. Andra har ett system där annonsören vitlistar de sajter. Då har annonsören större kontroll, men å andra sidan tar det tid att bygga upp ett stort nätverk när alla sajter måste kontrolleras innan de läggs till. För att re-targeting ska fungera optimalt krävs stora volymer så att det finns underlag för dataanalys och styrning.

Google Display Network

Google Adwords är inte bara textannonserna vi ser i sökresultaten på Google. Google har också ett stort annonsnätverk på YouTube, bloggar och andra sajter. Jag har tidigare skrivit om Google Adsense som är bloggarnas sida av Google Adwords. Alla som har en sajt med annonsutrymme kan ansluta sig till Google Display Network. Även om annonsörer kan välja kategorier och välja bort andra kategorier är det svårt att styra vart annonserna hamnar. Kategoriseringen bygger till stor del på information från sajtägarna, och det är inte alltid den stämmer.

Google logoEtt stort antal annonsörer har nu börjat lägga märke till att deras varumärken syns i sammanhang de aldrig hade godkänt, om de hade fått frågan. Enligt branschtidningen Resumé har flera företags varumärken synts tillsammans med hatvideos på YouTube. Resumé skriver om flykt från Google. Min erfarenhet är dock att den största andelen annonspengar i Googles nätverk sker via textannonserna i sökresultaten. Även om allt fler har upptäckt YouTube som annonskanal, är det inte där lejonparten av annonspengarna läggs. Så även om annonsörerna lämnar YouTube och Display-nätverket tror jag inte att det innebär att de lämnar Google helt. Det sätter dock press på Google (förmodligen på Facebook och andra som inte heller vill tappa annonspengar) att ta itu med problemen. Google har meddelat att de ska se över annonsörernas möjligheter att välja vart annonserna visas. Jag hoppas att de även börjar städa YouTube och Google Display Network från hatfull propaganda och sajter som producerar falska nyheter. De ska inte kunna få intäkter av annonspengar, tycker jag.

Affiliatemarknadsföring

Precis som med re-targeting jobbar affiliatenätverk olika. En del affiliatenätverk släpper på samtliga publicister på affiliteprogrammen och så får annonsörerna gå in och svartlista de som inte ska vara kvar. På Awin, där jag jobbar, har vi vitlistning av publicister. Det innebär att varje annonsör kan sätta upp egna regler för vilka publicister som ska accepteras på programmet. Sedan är det antingen annonsören själv, eller någon av oss i annonsörsteamet, som godkänner publicister i enlighet med riktlinjerna. Vi går igenom samtliga publicisters sajter innan de godkänns på affiliateprogrammen.

Självklart finns även allmänna riktlinjer för publicister som skriver upp sig i nätverket. Om de inte följer de etiska reglerna kan de bli avstängda. Vi har ett särskilt team som kallas Network Watch Team, dit vi kan anmäla publicister som inte följer de etiska riktlinjerna. En del annonsörer tillåter alla publisister, oavsett vertikal, så länge de följer nätverkets etiska regler. Andra annonsörer är mer restriktiva och vill själva godkänna varje enskild publicist utifrån egna riktlinjer.

Annonsörer & annonsnätverk måste ta ansvar

Jag hoppas att vi nu går in i en period där annonsörer ställer högre krav på annonsnätverken och där annonsnätverken tar ansvar för de sammanhang där annonser visas. Falska nyheter, våldspropaganda och olagligheter ska inte kunna frodas genom att få annonspengar. Jag vågar nog säga att majoriteten av konsumenterna inte vill betala för att produkter ska visas i dessa sammanhang.