Category Archives: Lite av varje

Här kommer lite av varje hamna, mestadels sådant som inte passar under någon av de befintliga kategorierna. Åtminstone tills det finns tillräckligt många inlägg för att skapa en ny kategori.

Google Doodle visar handtvätt för att undvika nya Corona

 

Google använder ofta sin startsida för att uppmärksamma forskare. Idag är det vårdagjämning och jag har tidigare skrivit om hur Google vanligtvis uppmärksammar vårdagsjämningen med en Google Doodle.

Idag när nya Corona-viruset Cov-19 (SARS CoV-2) sprids världen över använder Google sin plattform för att nå ut till fler personer med information om hur man bäst tvättar händerna för att undvika spridning av virus. I dagens Google Doodle lyfter Google fram Ignaz Semmelweis som införde hygien i den västerländska läkekonsten.

Ignaz Semmelweis

Ignaz Semmelweis var en ungersk läkare som 1847 visade att smittspridningen av barnsängsfeber minskade om barnmorskorna tvättade händerna med klorkalklösning. Hans samtid var avvisande då de gick emot dåtidens vetenskapliga inställning i väst att sjukdomar berodde på obalans mellan de ”fyra grundläggande kroppssvätskorna”.

När vi diskuterar upptäckter är det dock viktigt att vara medveten om att det Eurocentriska perspektivet inte är det enda perspektivet. Redan under Medeltiden var hygien en viktig faktor inom den muslimska läkekonsten, trots att även den muslimska läkekonsten vid tidpunkten baserades på ”de fyra grundläggande kroppsvätskorna”.

Med stor sannolikhet har hygien också varit en viktig faktor i många andra delar av världen långt innan Ignaz Semmelweis påvisade samband mellan hygien och spridning av sjukdomar.

Google Doodle om att tvätta händerna

Så här ser det ut på startsidan innan man har slagit in sin sökning.

 

Skärmbild från Googles startsida som visar Google Doodle video som uppmärksammar Ignaz Semmelweis handtvättningsråd nu i Corona-tider.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google Doodle – Ignaz Semmelweis

Om du vill se videon så ligger den på YouTube

Därför minskar handtvätt virusspridning

Virus omges av membran som håller viruset vid liv. Dessa membran förstörs av tvål. Det tar 20 sekunder innan tvålen har omringat membranen och brutit ner dem så att viruset blir inaktivt.

Genom att tvätta händerna ofta undviker vi att föra virus vidare via kontakt med andra människor eller kontaktytor som handtag, hissknappar och annat.

Smittar nya Corona-viruset Cov-19 (SARS CoV-2) via ytor?

Vi vet med säkerhet att nya Corona-viruset är en dropp-smitta som sprids via hostningar. Om det verkligen smittar via ytor eller inte är osäkert. Laboratorietest visar att viruset överlever upp till tre dagar på plast- och stålytor. Än finns inga säkra bevis på att det också är smittförande via ytor. Jag tycker dock att det är bäst att ta det säkra före det osäkra och tvätta händerna samt ytor som många personer tar i. Själv tvättar jag nu bland annat mobiltelefon, dator och handtag oftare än vanligt. Kanske en god vana som sitter kvar efter att nya Corona har ebbat ut?

Tvätta händerna

Tvätta händerna ofta, även när det inte är influensatider. Rena händer gör att både du och din omgivning undviker flera sjukdomar.

Några tillfällen då det är bra att komma ihåg att tvätta händerna

 • alltid när du kommer in (hemma, på kontor, på restaurang)
 • innan du äter (särskilt mellanmål och snacks som du äter med händerna)
 • före- och under matlagning
 • när du har rensat smutsig tvätt
 • efter toalettbesök

Självklart finns det många fler tillfällen då det är bra att tvätta händerna. Det här var bara några kom-ihåg.

 

 

zoom – ett av mina favoritverktyg för onlinemöten

 

Jag har använt zoom sedan drygt två år nu och det har verkligen blivit ett av mina favoritverktyg för onlinemöten. Ibland använder jag Office 365 Teams och ibland deltar jag på möten med GoToMeeting vilket också fungerar bra.

Nackdelar med andra verktyg för onlinemöten

Tidigare har jag använt Skype och Google Hangouts, men då har jag behövt ”bli vän” med alla deltagare först. Det har varit lite krångligt. Några gånger har det hänt att en deltagare är inloggad på fel Google-konto och inte kommer åt mötet, eller att inte alla deltagare har fått en inbjudan. Vänförfrågningar på Skype har ibland tagit några timmar innan de har gått fram, vilket inneburit att vi har behövt ha bra framförhållning för att säkerställa att alla har tillgång till mötet. Nu var det några år sedan jag använde Skype och Google Hangouts så det kan mycket väl ha skett förbättringar. Jag får göra en djupdykning en annan dag.

Främsta fördelen med zoom

En av de främsta fördelarna med zoom (ja, det är ett typiskt onlineföretag som skriver företagsnamnet med små bokstäver) är att deltagarna kan komma in på mötet med en länk. Inga vänförfrågningar behövs. Som mötesvärdinna kan jag skapa en unik länk för varje möte eller ha en länk som jag använder till alla mina möten. För att öppna upp ett möte måste jag vara inloggad som administratör för just den möteslänken, så ingen annan kan öppna mina möten när jag är borta.

Vad behöver deltagarna?

Som deltagare behöver du ha zoom i din webbläsare eller på din mobil samt en länk till det mötet du ska delta på. Du behöver inte ha ett eget konto på zoom!

Delta på zoom-möten på dator

För att ladda ner zoom på dator går du till zooms nedladdningssida. Länken går till deras officiella sida för att ladda ner zoom. Informationen är på engelska, förhoppningsvis kommer svenska instruktioner så småningom. Du klickar på ”Zoom Client for Meetings” och så laddas ett program ner till din webbläsare. Det spelar ingen roll om du har PC eller Mac.

Däremot behöver du ha en uppdaterad version av din webbläsare för att programmet ska fungera. Exempel på webbläsare är Internet Explorer, Chrome, Safari och Firefox Mozilla. Själv använder jag oftast Firefox Mozilla för mina zoom-möten, men så länge webbläsaren är uppdaterad går de andra också bra att använda.

Bild från zooms download center. Visar en ikon för att ladda ner zoom till webbläsare för användning på dator (PC eller annan laptop som Mac).

 

 

 

Delta på zoom-möten på mobilen

Om du hellre vill delta på mötet via mobilen så går du till App Store om du har en iPhone och till Google Play om du har en Android-mobil som tex Samsung, Huawei eller Motorola. Ladda ner programmet till mobilen.

Bild från zooms nedladdningssida. Visar ikonerna för AppStore och Google Play för att illustrera nedladdning av zoom till mobiler.

 

 

 

När du har laddat ner appen så väljer du ”Join a meeting”

Bild som visar "knappen" för att gå med i ett möte via zoom

 

 

 

 

 

 

 

 

Därefter Bild som visar fält för att gå med i ett onlinemöte. Det finns också fält för att lägga in sitt namn samt för att välja om man vill ha ljudet på eller av och om man vill visa sig själv via video eller inte.lägger du in mötets ID-nummer.

I länken du fått av mötesarrangören finns en nio (9) siffror på slutet. Det är mötets ID-nummer. Här kan du också välja vilket namn du vill att de andra deltagarna ska se när du kommer in på mötet samt reglera dina inställningar för mötet.

 

 

 

 

 

Några tips för bra onlinemöten via zoom

Säg vad du heter

Eller rättare sagt, skriv vad du heter. Använd förnamn eller ett smeknamn när du registrerar dig för mötet, då blir det lättare för den som håller i mötet att moderera kommentarer och frågor. Jag håller ofta möten med arbetsgrupper och då använder vi för- och efternamn eftersom några ibland har samma förnamn. Ibland har det hänt att deltagare glömt att lägga in sitt namn, särskilt när de använder mobilen. Då har det istället synts siffror eller oläsliga bokstavskombinationer vilket gjort det svårt för mig och de andra deltagarna att veta vem som skriver i chatten. Så skriv gärna ditt namn när du loggar in på mötet!

Ha video påslagen om du kan

Många tycker att onlinemöten är anonyma och inte är som riktiga möten. Under mitt första zoom-möte hade en av deltagarna stängt av sin videokamera. Mötesvärdinnan bad deltagaren att sätta på videon så vi alla kunde se varandra. ”Nej, jag är förkyld och sitter hemma så jag vill inte sätta på den” protesterade deltagaren. Mötesvärdinnan insisterade på att det var ett tryggt rum där vi kunde vara oss själva, så deltagaren satte på sin video. Hon satt inlindad i en tjock filt med en kopp te i handen. Jag glömmer det aldrig! För mig kändes mötet genast så mycket mer naturligt, och jag kände mig nära de övriga i arbetsgruppen trots att vi fysiskt befann oss i fyra olika länder.

Stäng av ditt ljud när du inte pratar

En del ljud slår igenom kraftigare via datorn eller mobiltelefonen. Därför är det bra att stänga av ljudet när du inte själv pratar. Det har hänt att mötesdeltagare har hört bilarna utanför mitt fönster, trots att jag själv knappt märkt av dem.

Hålla i zoom-möten

Det här blogginlägget har mest fokuserat på hur du kan delta i zoom-möten. Jag tänkte skriva ett annat blogginlägg om att hålla i zoom-möten. Vad skulle du vilja veta mer om när det gäller zoom som verktyg för onlinemöten?

 

Maryem Nasri sitter med dator och hörlurar i poddstudion på Underverket under ett telefonmöteDela gärna med dig av frågor och även erfarenheter i kommentarsfältet.

 

Hur gör jag konferensen digital? – Tips för att hålla konferens online

Går det att gå från konferens med hundratals eller tusentals deltagare digital? Många arrangörer överväger att ställa in konferenser efter att regeringen infört ett stopp för sammankomster med mer än 500 personer. Det är inte bara stora konferenser med över 500 deltagare som funderar på att ställa in, även mindre evenemang ställs in eftersom det finns en allmän rädsla att vistas bland mycket folk.

Måste vi ställa in konferensen på grund av det nya Corona-viruset?

Du behöver inte ställa in konferensen på grund av viruset sars-cov-2 (det nya Corona-viruset), men du behöver ändra en del i planeringen för att konferensen ska fungera online.

Förbered deltagarna på att konferensen blir digital

En av de viktigaste orsakerna att gå på konferens är utbyte med andra deltagare. Många drar sig därför från att hålla konferenser online. Problemet är ofta att man inte tänkt igenom alla aspekter av konferensen när den görs digital. En bra metod är att göra en så kallad negativ brainstorming. Samla arbetsgruppen och kom på så många anledningar som möjligt till varför ni INTE ska hålla en konferens digitalt. Det är viktigt att inte hålla tillbaka, alla anledningar ska med. Hur löjliga och små de än tycks vara.

Gå sedan igenom alla anledningar och hitta lösningar på dem.

Det går att skapa en känsla av samhörighet och trygghet som gör att deltagarna känner sig bekväma med att ställa frågor och dela med sig av erfarenheter med varandra.

Negativ brainstorming

 1. deltagarna är inte vana vid videomöten
 2. möjligheter att mingla och småprata saknas
 3. att äta tillsammans är en viktig aspekt på konferenser

Nu till några lösningar

 1. deltagarna är inte vana vid videomöten
  • skapa manualer med bilder för att underlätta nedladdning av programvara samt inloggning
  • skicka välkomstmejl med en videohälsning
  • håll en livesändning på Facebook eller Linkedin med tips inför konferensen
  • ta fram ”husregler” eller en FAQ (hur ställer jag frågor under konferensen, ska jag ha video och/eller ljud på eller av? osv)
 2. möjligheter att minga och småprata saknas
  • öppna konferensrummet en kvart tidigare och välkomna tidiga deltagare
  • ha mindre rum tillgängliga där deltagare kan träffas och prata
 3. att äta tillsammans är en viktig aspekt på konferenser
  • håll rummen öppna i pauserna så att deltagare kan äta lunch/fika ”tillsammans” om de vill.

Er arbetsgrupp kan säkert komma på ännu fler saker att göra för att skapa en trevlig stämning som att spela musik, ha olika aktiviteter för deltagarna och så vidare.

Mötesrum 🗓

 • använd befintlig agenda med länkar i mötesrummens namn
  Genom att behålla de ursprungliga namnen på mötesrummen var det lätt för deltagarna att hitta. Tex när vi alla skulle samlas så visste vi att ”Carpet room” var det största rummet. Det blev enkelt och smidigt att ”gå” från workshop i mindre grupp till samling med samtliga deltagare. Genom att länka direkt i agendan är det lätt att hitta rätt tid, ämne och ”rum”
 • undvik väntrum
  I zoom kan man ha väntrum. Det blir ett extra moment att hantera och gör det krångligt för deltagarna att komma tillbaka om tekniken strular. En del förstår heller inte vad väntrum är. Jag har haft deltagare som trott att det varit fel på deras dator. Funktionen med väntrum kan vara bra om man har flera möten efter varandra där det kan vara känsligt om en deltagare kommer in på fel möte.

Under mötet 💡

 • använd er av ”husregler” (se exempel på mina husregler nedan)
 • se till att det finns en moderator på plats som kan hantera kommentarer. Som föreläsare är det svårt att att prata, läsa och svara på frågor utan att tappa tråden.
 • inled med frågor för att ”kicka-igång” deltagarna

Ett par gånger per kvartal deltar jag i större onlinekonferenser. Därutöver håller jag själv i onlinemöten några gånger i månaden. Oftast är det upp till 15 deltagare och då klarar jag att moderera själv eftersom vi har tydliga husregler på mötena.

Mina husregler för onlinemöten

 • kom 3-5 min före utsatt tid, vi startar på pricken
 • ha video på så vi ser varandra
 • stäng av ljudet när du inte pratar
 • använd chatten till att ställa frågor om det ämne jag pratar om
 • har du en fråga om ett ämne jag inte pratar om just nu, skriv ner det på en lapp
  • antingen är ditt ämne senare på agendan eller så kan du ta upp det under frågestunden i slutet
 • muntliga frågor och diskussioner är varmt välkomna när jag öppnar upp för det (efter olika ämnen samt i slutet)
 • var konstruktiv när du ger kritik
 • dela med sig av kunskaper och erfarenheter, vi kan alla lära av varandra!
Maryem Nasri sitter med dator och hörlurar i poddstudion på Underverket under ett telefonmöte
Fotograf: Max Nikhil Thimmayya

För mig som föredragande är det lättare att fånga upp om någon inte hänger med när alla har sin video aktiverad. Ofta är det deltagare som inte träffats ”IRL” utan de digitala mötena är det enda tillfället de har att prata med varandra. Att ha video på är viktigt för sammanhållningen och för att deltagarna ska våga ställa frågor. För vem vill ställa frågor ut i ett mörker?

Verktyg 🧰 🛠

Mina favoritverktyg för onlinekonferenser

Videokonferens

zoom är fantastiskt, tänk bara på att alla har ljudet avstängt när de inte pratar. Att ha videon påslagen ökar interaktionen under mötet. Det är lättare för föreläsaren att se om någon ser frågande ut, om någon börjar prata utan att sätta på ljudet osv.

Samarbetsverktyg

Miro är ett supersmidigt samarbetsverktyg. På den senaste digitala konferensen jag var på använde vi Miro. Det är en post-it funktion där vi kunde flytta runt post-its precis som vi brukar göra när vi ses.

Aktivera deltagare genom frågor

Mentimeter är perfekt för att göra snabba avstämningar och få in stora mängder feedback. Genom att ställa frågor före, under och vid konferensens avslutning får deltagarna möjlighet att kort reflektera och dela med sig.

Några andra verktyg för konferenser online

Det finns många verktyg för videokonferenser idag, även om många fortfarande säger ”skypa” när det gäller videosamtal. Förutom Skype finns det som jag nämnde tidigare zoom. Små och mellanstora företag använder ofta Skype, zoom eller GoToMeeting. Större organisationer använder ofta Skype eller Office 365 Teams för videokonferenser. Det går också bra att hålla livesändningar på Facebook, YouTube och LinkedIn.

Glöm inte

Se till att kommunicera ut ”husregler”, länkar och nummer (tex till Mentimeter) i god tid före konferensen samt på lättillgängliga platser. Se också till att alla (så små många som möjligt) har verktygen/programmen på sina datorer innan ni börjar.

Avslutningsvis vill jag bara tipsa om att

Det kan vara bra att ha en introsession tex på Facebook, YouTube eller Linkedin där ni går igenom vilka verktyg/program som kommer användas samt ger instruktioner om hur de används.

Maryem Nasri - om att våga ha åsikter som konsult

Vad har du för erfarenheter av digitala konferenser och onlinemöten?

Dela gärna med dig av positiva och mindre roliga minnen eller dina bästa tips för att ordna en bra konferens online.

Är det Cultural Appropriation att utöva Yoga?

 

Jag utövar inte yoga regelbundet, men genom yoga har jag lärt mig att påverka min stressnivå genom andningen. Jag gör ibland yoga-övningar, men har också funderat mycket på om det är Cultural Appropriation av mig. Det senaste året har jag varit med i några Facebook-grupper där Cultural Appropriation, eller kulturell appropriering som det heter på svenska, diskuteras.

Utsikt från hotell i Chennai
Bild från min resa till Indien

Jag tycker själv om att upptäcka andra kulturer, få intryck och lära mig nya saker. Samtidigt har jag också upplevt kulturell appropriering, utan att jag vid tidpunkten kunde sätta ord på det.  Begreppet är relativt nytt i Sverige, det var först 2015 som ordet infördes i Språkrådets nyordslista,. Därför har jag sökt information från USA där diskussionen pågått längre.

Vem kan berätta om yoga-utövning är kulturell appropriering?

Maisha Z. Johnson är en prisbelönt författare, redaktör och digital strateg som bland annat skriver på everydayfeminism.com Tillsammans med Nisha Ahuja, som är facilitator och utbildar inom rättvisefrågor samt inriktad på frågor om kulturell appropriering av traditionell healing, har hon listat åtta tecken på att din yoga-träning är kulturell appropriering och varför det spelar roll. Maisha Z. Johnson har också tagit hjälp av ett flertal experter, full lista med medhjälpare finns i hennes originalartikel ”8 Signs Your Yoga Practice is Cultural Appropriation – And Why It Matters”.

Nisha klargör i artikeln att det inte handlar om att ta tillbaka yoga till hinduer, som vissa högerextremister vill. Istället vill hon öka förståelsen för komplexiteten i förtrycket i väst i kontexten av din yoga-utövning. Nisha, som kommer från Sydasien, påpekar att det inom yogan har inkorporerats övningar från ursprungsbefolkningar. Dessa ursprungsbefolkningar har exkluderats via kast-systemet och får sällan erkännande för deras inverkan på yoga-övningarna. Därmed, menar Nisha, har yogan alltid varit exkluderande och haft en negativ påverkan på de som är förtryckta.

8 tecken på att din yoga-träning är Cultural Appropriation

Här kommer en (fri) översättning av Miasha och Nishas artikel på de åtta tecknen som visar om din yoga-träning är kulturell appropriering. Diskutera gärna vad du tycker om författarnas syn på kulturell appropriering av yoga i kommentarsfältet. Det är bara en början, och inte heltäckande beskrivning av kulturell appropriering eller kulturell appropriering av yoga.

1. Du ser yoga som enbart fysisk aktivitet

Många ser på yoga som en sorts träning, och inget mer. Om fysisk hälsa är allt du får ut av din yoga-träning, så förtjänar du att kunna ta hand om din kropp. Det är dock viktigt att veta att den fysiska aspekten på yoga inte är allt. I de flesta yoga-inriktningarna är den fysiska komponenten endast en liten del av utövandet.

Yoga är också en spirituell väg, och berättelsen om hur det blev en träningsform är ingen vacker berättelse.

Genom kolonialt förtryck av yoga-utövande och spiritualitet under den brittiska Raj, kunde yoga-utövare förföljas och utsättas för våld om de inte konverterade till kristendom eller om de offentligt främjade yoga-kunskaper. Det var katalysatorn till tvång att införa sporter och estetik från väst. Vid sekelskiftet 1800 till 1900-talet började body building och artisteri införlivas i några yoga-stilar som återuppstod i offentligheten. Många stilar behöll det djupa spirituella utövandet, men var tvungna att hålla den delen av läran privat av rädsla för våldsamma bestraffningar.

Yoga with Amit ute i naturen på en flerfärgad matta
CC0 Creative Commons, Pixabay. Fotographer: Yoga with Amit

Genom kolonisationens historia har demoniseringen av ursprungsbefolkningens och färgade människors spirituella utövande varit en del av kolonisatörernas berättigande av att utöva våld mot dem. Det bygger på rasistiskt tänk som legitimerar vad vita och människor från väst gillar med yoga, och ogiltigförklarar dess ursprungliga mening. Många av de yoga-läror som togs till väst kom under ett fortsatt kolonialt tvång, med ett behov av att lugna och tillgodose det uppfattningar i väst. Det gjordes genom att koppla samman yoga med kristendomen och/eller definiera yoga som en fysisk aktivitet.

Så om du vill göra fysiska aktiviteter baserat på yoga, så är det möjligt att göra det utan att bidra till förtryckande idéer. Erkänn att du endast gör de fysiska aktiviteterna. Genom att specificera att det är en aktivitet som kommer från yoga-utövande, och inte ett utövande av yoga, kan du undvika att ge en felaktig bild av vad yoga är.

2. Utövandet innehåller skam och förminskande

Att kämpa hårt och utmana sig själv för att få en rejäl träning passar för vissa, men inte för alla. När ”utmana sig själv” innebär att skämmas över din kropp eller dina färdigheter så kan det tära på din självkänsla.

Skam är inte en del av att utöva yoga, men vissa studios agerar som om att bli ”het”, på gränsen till utmattad, och känna sig förödmjukad är allt yoga handlar om. Så vad innebär det för ditt yoga-utövande? Tja, om det gör dig stressad, så är det inte vad yoga är tänkt att vara.

En central del i yoga-utövande är att det ska finnas barmhärtighet inte förlöjligande, och en känsla av lättnad inombords istället för positioner som utsätter din kropp för stress.

Du kan hedra det genom att ha den takt som är bäst för din kropp, istället för att belasta din kropp mer än den klarar av.

3. Du erkänner inte varifrån läran kommer ifrån

Att inte bry sig om att värdesätta ursprunget av det du använder är ett klassiskt tecken på kulturell appropriering. Du kanske inte tänker på att du då deltar i ett system av vit överhet genom att göra det, men det är en del av hur systemet fungerar. Genom att ta bort alla spår av färgade människor från de positiva saker vi skapar.

Så om du hoppar ombord på ”yoga” som marknadsförs som en het ”New Age”-trend så stöttar du en affärsmodell som baseras på stöld och bristande respekt för en tusenårig historia.

Du kanske undrar: vad har den här långa historian med min yoga-utövning idag att göra?

Tja, underdånlighet och ödmjukhet är grunder för yoga-utövande. Genom sammanlänkande erkänner du att du inte kom på de här övningarna helt själv. Du visar respekt till de lärare som kom före dig, och de människor de lärt sig av. Du kan förhålla dig till ditt eget utövande med ödmjukhet, och hålla utkik efter det hos lärare också.

Om en person som leder en träff sätts på en piedestal utan något som helst erkännande av de människor eller den region som den yoga-inriktningen kommer från, så bidrar de till att förstöra de läror som många folk slåss för att skydda.

Du kan försöka prata med dem om att erkänna ursprunget från den yoga-inriktningen, eller överväga att stötta ett ställe som är mer grundat i yogans rötter.

4. Du missbrukar heliga föremål

Förhoppningsvis, om du och din yoga-lärare kände till betydelsen av heliga föremål, så skulle du inte medvetet använda dem på ett respektlöst sätt. Många människor inkluderar heliga föremål i sin utövning av yoga utan att förstå betydelsen av vad de använder. Ibland är det ett försök att få en ”autentisk” känsla i en yoga-studio, men att missbruka heliga föremål som om de inte vore annat än dekoration är ett uppenbart tecken på att du inte har en aning om vad autentiskt betyder.

rökelse för att illustrera heliga föremål
CC0 Creative Commons, Pixabay. Photographer: Devanath

Alla som använder ett kulturellt objekt som de inte känner väl till bör ta reda på mer information för att förstå ursprunget, vad det betyder, seder och bruk för interaktion och användning av det samt hur det ska tas om hand. Till exempel, allt som används i helande eller spirituellt utövande så som skrifter, kristaller och Buddha-statyer bör behandlas med respekt. Om du använder dessa föremål för egna syften så respekterar du inte dem eller den kultur de kommer ifrån. Du exotifierar och gör en fetish av andra kulturer utan att verkligen förstå dem.

Som en jämförelse så skulle du förmodligen inte använda sidor ur bibeln som dekoration utan att förstå något om kristendom. Så om du ser ett heligt föremål användas som toalettdekoration i en yoga-studio så bör du kanske ta ett snack med personalen. De behöver inte veta allt om de föremål de använder, men bör anstränga sig lite för att ha någon i närheten som har den kunskapen, eller som lär sig.

5. Du tar inte ansvar när du pratar heliga språk

Många yoga-ställen i väst behandlar helga språk på samma sätt som de behandlar heliga föremål, utan kunskap och respekt för vad de använder. Till exempel, du kanske använder sanskrit eller sjunger utan att veta vad du säger eller varför.

Ljud kan vara helande, och du behöver inte nödvändigtvis lära dig ett helt nytt språk för att få ut något ur sjungandet. Men, precis som med heliga föremål så kan du ha en skadlig inverkan om du använder ett språk utan att förstå dess betydelse. Det kan vara sårande för människor från Sydasien att höra deras traditionella språk missbrukas, och även skrattas åt. I en Sydasiatisk kontext är sanskrit exklusivt för kaster. Det kan finnas människor i rummet som har utsatts för det ojämlika systemet, och att höra dig använda det språket kan innebära motsatsen till helande för dem.

När Nisha leder yoga-träffar och använder sanskrit så berättar hon för deltagarna att de kommer att använda det och vad de kommer att säga. Hon sätter kast och religiösa skiljeliner som sanskrit har och kan skapa i en kontext, samt skiftar suftet med att använda sanskrit till att aktivera energikanalerna i våra fysiska och skarpsinniga kroppar.

Var uppmärksam på hur din yoga-utövning hanterar heliga texter, språk och sånger.

6. En vit person som ignorerar förtryck leder utövandet

Undvika kulturell appropriering handlar inte om att få vita människor att sluta delta i yoga eller att leda yoga-träffar. Men när det enda valet för att studera yoga är från en vit person som struntar i komplexiteten i förtryck så är det ett problem. Det händer i yoga-studios där vita lärare inte erkänner eller tar upp hur vit överhöghet kan komma och marginalisera färgade människor. Till exempel, det finns många möjligheter för människor som passar in i den allmänna bilden av branschen: smal, vit, medelklasskvinna att få investeringar, lokaler och respekt som lärare vilka anses vara experter. Som ett resultat, för sydasiater eller svarta personer som försöker få tillgång till att lära sig yoga från Sydasien eller Afrika krävs det en hel del arbete för att hitta en autentisk koppling till en lärare som bär vidare traditioner och inte bara leder en urvattnad version av dem.

Å andra sidan, människor som arbetar för att skapa mer inkluderande platser, som Nisha, möter hinder när hon söker stöd i den vit-centrerade branschen. Det betyder inte att det är fel av dig att stötta en vit yoga-facilitator. Men du kan erkänna hur branschen marginaliserar de som inte passar in i den allmänna bilden av ”modern” yoga i väst. Alla slags folk blir exkluderade. Inte bara lärare, utan även utövare som är fattiga, färgade människor, personer med funktionsvariationer, transpersoner, icke-binära, tjocka och många andra. För att bli mer inkluderande för personer som inte passar in i den dominerande normen måste vita ledare erkänna varför marginaliserade människor inte känner sig välkomna och förbinda sig att göra något åt det.

Fötter med sprickor under, för att illustrera fattigdom och exkludering
CC0 Creative Commons, Pixabay: Devanath

Om din lärare är en vit person som gör en fetisch av övningarna utan att erkänna var de kommer ifrån, så är risken stor att de inte heller erkänner sitt privilegium och förminskar dess negativa påverkan i världen. Vissa lärare presenterar sig som experter på sydasiatisk kultur eller yoga, och det finns en problematisk trend med vit överhöghet som kretsar kring att etablera dem som experter istället för att lita på och lyfta upp den kunskap personer som faktiskt kommer från de här kulturerna har.

Som konsument i den här branschen kan du visa stöd för ett respektfullt engagemang med yoga-övningar genom att söka efter facilitatorer som är respektfulla i deras utövande.

7. Du behandlar yoga som en vara

En medkännande healing-lära som yoga måste gå igenom många förändringar för att passa i ett system av kapitalism och vit överhöghet. Så du vet att du får en kulturellt approprierad version av yoga när det bara handlar om pengar. Tänk på yoga-accessoarer och modelinjer som stora företag tjänar på, eller studios som strävar efter att tjäna så mycket pengar som möjligt. Yoga-utövande handlar om att bekräfta oss själv på sätt som inte har något med pengar eller materiella tillgångar att göra. När det förvandlas till något som är säljbart så förlorar det sitt heliga värde.

Tyvärr så är det en vanlig trend i USA att behandla färgade människor, särskilt svarta och ursprungsbefolkning, på det här sättet. Kulturell appropriering tar bort essensen i våra kulturer och reducerar dem till något som den dominerande kulturen kan använda för vinst och underhållning. Undertiden så behandlas allt som inte kan förvandlas till vinst som om det inte vore värt något.

Yoga-mattor för att illustrera konsumtion inom yoga-industrin
CC0 Creative Commons, Pixabay. Photographer: Ben_Kerckx

Yoga-utövande kan hjälpa oss att återknyta med de delar hos oss själva som förtrycket försöker få bort. Så var uppmärksam på ställen som hanterar yoga som en trendig egendom som kan köpas och säljas. De där söta, matchande accessoarerna kanske kallar på dig, men om de kallar på dig för att du ska ge dina pengar till ett företag som inte stöttar ett traditionellt utövande av yoga så kan ditt köp ha en negativ inverkan.

Du kan hjälpa till att bevara traditionellt yoga-utövande genom att ägna dig åt det utanför den kommersialiserade sfären.

8. Du tänker bara på din egen personliga vinning

Vad får du ut av yoga?

Kanske har utövandet haft en positiv inverkan på din mentala hälsa, din kropp eller ditt privatliv. Att ta hand om dig själv är en väldigt viktig del i att älska sig själv, och vi får inte tillräckligt med uppmuntran att visa kärlek till oss själva ofta nog. Så när folk ber dig undvika appropriation kanske du tänker att de säger att du måste ge upp tanken om att överhuvudtaget ta hand om dig själv.

Det är inte vad de säger. Det är fantastiskt att du kan visa kärlek till dig själv via yoga-utövande. Du har också möjlighet att ändra de förtryckande strukturerna som så många av oss har lärt oss att följa, de som uppmuntrar dig att ta det som verkar vara förmånligt för dig på ytan, utan att ta hänsyn till påverkan det har på andra människor. Ett system som värderar dig för ditt bankkonto värderar inte vem du verkligen är. Ett autentiskt utövande av yoga kan hjälpa dig att växa som en hel människa: tanke, kropp och själ. Ett omfamnande av hela dig inkluderar ett erkännande av att du är en del av ett stort, vackert kollektiv av andra varelser. Att tänka på andra ger dig en chans att tänka två gånger innan du känner dig berättigad att ta från dem för din egen personliga vinning. Om du utövar något som inte kommer från din kultur när du tar hand om dig själv, så bör du göra efterforskningar så att du inte anammar den läran på ett sätt som gör illa människor.

Försök att öppna upp dig för den medkännande sidan av yoga-utövande. Inkludera din kärlek till dig själv och hänsynstagande till andra genom att undvika kulturell appropriering, genom att lära dig om yogans rötter och stötta inkluderande ställen.

Det här är en (fri) översättning av en artikel. Jag har försökt att inte lägga egna värderingar men som i all översättning så kan egna tolkningar färga val av ord. Jag tar gärna emot feedback på förslag på bättre översättningar.

Mer om varför appropriering av yoga har betydelse kan du läsa om i originalartikeln  åtta tecken på att din yoga-träning är kulturell appropriering och varför det spelar roll. Skriv gärna vad du tänker om kulturell appropriering i kommentarsfältet!

Källkritikens dag – kollar du upp källor?

Tidningen Metro, Viralgranskaren, har utsett den 13 mars till Källkritikens dag. Dagen syftar till att sprida information om vikten av källkritik, men också hur man kritiskt granskar källor. Under dagen har det hållits seminarier på Kulturhuset i Stockholm på temat källkritik. De som inte kunnat närvara på plats har kunnat se livesändningar. Seminarierna finns också tillgängliga på Metro för den som vill se och lyssna i efterhand.

Vad är källkritik?

Ett kritiskt granskande av källor genom att ställa sig frågor som: ”vem har skrivit texten?”, ”vad har personen eller personerna för kunskap och kompetens?”, ”kan den som skrivit texten ha bakomliggande syften att vinkla texten?”.

Även vana källkritiker kan förhasta sig

För den som skriver en uppsats ingår källkritik som ett naturligt moment. När man är aktiv i sociala medier och skummar igenom sitt flöde är det dock lätt att dela vidare något utan att göra en ordentlig källgranskning. Det är lätt att bara titta på rubriken, och inte läsa hela texten som inlägget länkar till. Eller att läsa texten, men glömma att kontrollera vem som är avsändare. Vem som har författat texten, och i vilket syfte. Jag har flera gånger påpekat för personer i min omgivning att de spridit saker jag med säkerhet vet att de inte skulle ha delat, om de vetat vem avsändaren är.

Vi måste alla ta ansvar att kritiskt granska källor

Många pratar om vikten av att lära barn källkritik, men det är minst lika viktigt att vuxna lär sig det. Barn tar efter vuxna och om föräldrar och andra sprider rykten kommer barn också göra det. Självklart ska barn också lära sig att metodiskt granska källor, både de som används i skolan och för att sprida information i sociala medier. Vuxna måste inte bara lära sig, utan också öva och ändra invanda beteenden. Det räcker inte att vara medveten om vikten av källkritik. Vi måste alla stanna till innan vi delar något, läsa igenom hela texten och ifrågasätta avsändaren innan vi delar vidare.

Källkritik för vuxna

IT-pedagogen Åsa Kronkvist har tagit fram en snabbguide för vuxna som vill bli bättre på att kritiskt granska källor. Den har delats flitigt i sociala medier. Jag har själv skickat den vidare i mitt nätverk och särskilt uppmärksammat personer i min omgivning som ibland delat saker utan att först kontrollera avsändaren.

Guiden för källkritik består av 5 enkla steg

Eftersom det kan vara svårt att läsa texten på bilden nedan har jag skrivit ner de fem punkterna för kritiskt granskande av information i sociala medier så som Åsa Kronkvist skrivit dem. Hon har också en informationsruta om vad som inte får spridas enligt lag, mer om det efter de fem stegen.

 1. SE
  Du ser en kittlande rubrik på Facebook eller Twitter. Nu kliar det i dela-fingret. Andas lugnt och följ dessa enkla steg.
 2. LÄS
  Först och främst: läs alltid hela texten. Vilka fakta framkommer? Hur är texten tänkt att påverka? Vem/vilka står bakom budskapet?
 3. SÖK
  Det finns så gott som ALLTID något googlingsbart. Lägg några minuter på att kolla upp fakta. Ont om tid? Kolla åtminstone Wikipedia!
 4. TÄNK
  Vilken människosyn/samhällssyn/världsbild speglar rubriken och texten? Vill du att dina vänner ska förknippa dig med den?
 5. DELA
  Bra jobbat! Nu har du gjort ett genomtänkt beslut. Du står för det du delar.Vad du INTE bör dela: hets mot folkgrupp, anstiftan till brott, förtal och hot är åtalbart. Ingen ”yttrandefrihet” gör det tillåtet att bryta andra lagar.

Källkritik för vuxna, vi måste alla ta vårt ansvar att kontrollera avsändare

Den korta versionen: Tänk INNAN du delar!

Därför ska du inte dela efterlysningar!

Inför Källkritikens dag har Viralgranskaren tagit fram den här korta informationsfilmen. Den beskriver olika anledningar till att inte dela efterlysningar (om inte avsändaren är Polismyndigheten eller organisationen Missing People). Se den!

Vill du veta mer om källkritik? Seminariedagen finns tillgänglig på Metro.

Internationella kvinnodagen 

Idag är det internationella kvinnodagen, vilket uppmärksammats på olika sätt. Allt fler kommersiella aktörer tar tillfället i akt att öka sin försäljning genom olika jippon. 

Behövs internationella kvinnodagen?

I mitt Facebook-flöde såg jag en diskussion om internationella kvinnodagen är överflödig nu när vi är så mycket mer jämställda än på 1950-talet. Frågan som ställdes var om dagens feminister vill bli jämställda, eller få förmåner på grund av kön. 

Olika priser = diskriminering?

Om ett museum har dyrare inträde för mön än för kvinnor, är det diskriminering? Det beror på hur man ser på det. Idag tjänar kvinnor i genomsnitt ca 80 procent av vad män tjänar. Ur det perspektivet skulle man kunna hävda att allt är dyrare för kvinnor än för män. Nu är det ju inte så att alla män tjänar mer än alla kvinnor. Det finns också andra grupper vars löner är lägre på grund av diskriminering. 

Index-lön

Visst skulle det vara härligt om man kunde ha index-lön och index-priser. Tjänar du så över index så betalar du mer än genomsnittspriset, tjänar under index betalar du mindre. Tyvärr fungerar det oftast omvänt, den med mest ekonomiska resurser har ofta ett starkt förhandlingsläge och kan pressa priser. 

Pruta i märkesbutik

Efter gymnasiet jobbade jag i en butik som sålde franska märkeskläder. Vissa kunder hade sparat i månader för att kunna köpa en fin klänning inför ett dop, bröllop eller någon annan högtid. Eftersom de bara handlade en gång fick de ingen rabatt. Många av dem skulle heller aldrig drömma om att gå in i en märkesbutiker och fråga om rabatt. ”Det är ju inte som att gå till marknaden, dör man kan pruta” har jag ofta hört. Jo, det är precis vad de som har pengar gör. De prutar och förhandlar: mängdrabatt, stammisrabatt, skrädderitjänster på köpet och allt vad man kan komma på. Rättvist? Nej, inte alls. Tyvärr. 

Internationella kvinnodagen – inget jippo

För mig handlar inte internationella kvinnodagen bara om ojämlika löner. Det handlar om att kvinnor inte har samma förutsättningar som män. Inte bara på jobbet, utan också i vardagen. Ansvaret att inte bli våldtagen läggs fortfarande på kvinnor: undvik att bli för full, visa inte för mycket av benen och ha inte för djup urringning. Tänk på vilka du umgås med, lita inte på att du kan gå hem själv med en eller två killkompisar. Se till att någon går med dig hem, eller prata med någon när du går hem och så vidare och så vidare. Männen kan springa runt barbröstade i shorts, stupfulla om de så vill. De kan hamna i slagsmål, eller bli misshandlade. Går det att jämföra med att bli våldtagen?

Män måste ta ansvar 

Vi måste alla ta ansvar, vi måste alla uppfostra pojkar att respektera flickor. Det är inte okej att knuffas och bråka, oavsett om man är kär, vill ha uppmärksamhet eller är arg. Det är inte okej med ”omklädningsrumssnack i Trump-stil”, oavsett om där finns kvinnor eller inte. Här ligger ett stort ansvar på män att reagera på andra mäns ”skämt”, att ifrågasätta och säga ifrån. 

Lång väg kvar innan vi uppnått lika villkor

Jag kan hålla på i evighet, vi har otroligt långt kvar även om mycket har ändrats. I det här inlägget har jag inte ens nämnt icke-cispersoner. Uppdelningen i män och kvinnor är fortfarande en djupt inrotad norm. De som inte identifierar sig som man eller kvinna osynliggörs, många gånger omedvetet. Vi pratar och skriver som vi är vana att göra. Det tar tid att ändra vanor. Jag har en lång väg kvar, men jag jobbar på det.

Bloggträff med Fredrik från WelcheMusic

Idag träffade jag Fredrik Gustafsson som driver musikbloggen WelcheMusic. Vi satt tilsammans på Haymarket och bloggade, gick igenom Google Analytics samt pratade spridningsstrategier. Till vardags är Fredrik PR-specialist på Ledarna. Han är grym på PR, men också på kommunikation i digitala medier!

Eftermiddagsfika på Haymarket

Det är jättetrevligt på Haymarket, som ligger i det gamla PUB-huset. Den New York-inspirerade 20-talskänslan för tankarna till Greta Garbo som jobbade på varuhuset PUB som ung. I entrén har de en staty av husets kändis Greta Garbo. Vi satt en trappa upp med utsikt över Hötorget. På söndagar är det loppmarknad på torget, och intill stod blomsterhandlarna. Jag gillar att sitta nära fönster när jag bloggar. Att se folkvimmel, rörelse ger mig inspiration.

Jag tog scones och te. Scones var lagom varma, och sådär frasiga men ändå mjuka som jag tycker om. Till dem fick man creme cheese och marmelad. Teet serverades i en stor tekopp, med en liten skål till teklämman. Allt för många kafeer och restauranger glömmer att tedrickare behöver någonstans att göra av teklämman eller tepåsen, så jag uppskattar verkligen en sådan detalj. Däremot verkade den som gjorde i ordning teet inte förstå att vattnet måste vara hett för att tebladen ska ge ifrån sig smak. Fredrik fick sitt kaffe i en plåtkanna, vilket håller värmen bra. Jag hoppas att Haymarket börjar servera hett te i tekannor. Det är bättre att få vänta lite tills teet svalnar, än att få smaklöst ljummet te. Tur att deras scones var så goda!

Scones och te på Haymarket i Stockholm, bloggträff med Fredrik från WelcheMusic

Erfarenhetsnätverk och seminariegrupper

Fredrik och jag lärde känna varandra redan 2007 via ett erfarenhetsnätverk med fokus på PR hos Marknadsföreningen i Stockholm. Erfarenhetsnätverk är grupper där medlemmar som jobbar med samma sak träffas och delar erfarenheter med varandra. Jag har varit med i många erfarenhetsnätverk, men de flesta har mer fungerat som seminariegrupper än som erfarenhetsnätverk.  För mig är skillnaden att erfarenhetsnätverket inte behöver externa föreläsare för att medlemmarna ska komma. Det är lika intressant att ha en gemensam frågeställning att diskutera kring, som att höra någon extern föreläsare prata. Dessutom brukar det inte finnas så mycket tid att föreläsa i ett erfarenhetsnätverk, istället tar man in externa föreläsare för att få lite ny inspiration och något nytt att prata om. På träffarna är det viktigt att alla är aktivt deltagande och bidrar med olika infallsvinklar. För att det ska fungera krävs också att gruppen är relativt stabil, att deltagarna är med på alla (eller nästintill alla) träffar så att det skapas kontinuitet. Då kan gruppen fördjupa diskussionen under en rad träffar, vilket är skillnad mot seminariegrupper där ett nytt tema införs vid varje träff.

Bloggträff för att byta erfarenheter

Det härliga med Fredrik är att vi alltid har så mycket att prata om när vi ses. Vi fokuserar på att byta erfarenheter, och lär oss massor. Idag har vi gjort en djupdykning och jämfört våra Google Analytics-konton. Vi har gett varandra tips om rapporter och sätt att analysera. Fredrik hade inte fått lika mycket spam som jag fick i Google Analytics, men jag tipsade ändå om att sätta upp tre olika vyer i Google Analytics. Det är bra att ha ett konto utan filter och så ett konto som rensar bort spam. Det tredje kontot är för att kunna analysera den egna trafiken, till exempel när man genomför olika tester på sajten.

Fredrik har berättat om hur han jobbar med att få bättre spridning via olika Facebook-grupper. Det finns otroligt många olika fan-sidor och grupper inom musik. Många av dem vill ha mer innehåll och tips om vart de kan läsa om sina favoritmusiker och grupper. Fredrik är också otroligt aktiv på Twitter, där han delar regelbunder och deltar i diskussioner. Jag önskar att jag hann med lika mycket som honom!

Lunch med ”Vi som tar emot flyktingar på Stockholms Central”

Idag träffade jag för första gången Jenny, som satte igång Facebook-gruppen ”Vi som tar emot flyktingar på Stockholms Central”. Så konstig känsla, att känna någon så väl utan att man har träffats. Det är drygt ett år sedan vi pratades vid för första gången. Då hade vi haft kontakt via Facebook några veckor, men så kom det ett problem som inte kunde lösas med textmeddelanden. Vi behövde prata, lära känna varandra, för att kunna lösa vissa knutar. Så är det ibland och jag är så glad att jag tog kontakt med Jenny, hon har varit en riktig klippa för mig.

Vi som tar emot flyktingar på Stockholms Central

Med på lunchen idag var också Maja, Ouassila och Ellinor som också deltog i mottagandet av människor på flykt. Fantastiska kvinnor! <3 <3 <3 Maya hjälpte till där hjälp behövdes, prestigelöst engagerade hon sig via flera olika organisationer och tog på sig vitt skilda uppgifter. Ena dagen hjälpte hon till på ett boende, nästa dag var hon chaufför för att en tredje dag laga mat. Ouissila var också en alltiallo som tillslut landade i att styra upp matlagning på transitboenden. Hon hjälpte till både i moskéer och kyrkor, vilken religion man tillhör spelar ingen roll särskilt inte när människor är i nöd. Ouissila som själv är muslim berättade hur fantastiskt samarbetet med S:t Clara Kyrka och Katarinakyrkan varit och att de fortsätter samarbetet med moskéen. Det är människor som Ouissila som sätter grunden för integration, för erfarenhetsutbyte på lika villkor där människor möts. Ellinor började, liksom jag, med samordning via Facebook-gruppen. Hon identifierade ett behov av ett fristående klädlager som kunde samla in kläder och dela ut till boenden och organisationer. Därför startade hon, tillsammans med Jenny och några andra volontärer, Magasin Stockholm. Det nybildade initiativet lyckades få ett sex-månaderskontrakt på en lokal där de kunde bygga upp ett centrallager. När lagret stängde skänktes kläder till olika organisationer i Sverige och utomlands. ”Vi som tar emot flyktingar på Stockholms Central” är ingen organisation, utan ett initiativ i form av en Facebook-grupp med över 16 000 medlemmar. Alla bor inte i Stockholm och alla har inte varit aktiva i att ta emot människor på flykt på Stockholms Central, men alla har varit med och spridit information så att mottagandet på Stockholms Central har fungerat. Tusentals människor har bidragit genom att dela information med nära och kära så att mat och förnödenheter, transporter, boenden, tolkar och annat har kunnat ordnas till alla människor som flytt krig och terror. Vi fem var en liten del, men som kuggar i hjulet jobbade vi på att hitta smörjmedel för att få hela maskineriet att fungera. Jag tror att det var därför Jenny valde ut oss när Stockholms Stadshus skickade en inbjudan för att diskutera hur Civilsamhället och staden kan arbeta mot samma mål.

Vi som tar emot flyktingar på Stockholms Central

Volontären som entreprenör

Gemensamt för alla var förmågan att se behov och hitta lösningar. Att vi alla agerade självständigt, oavsett om vi var en del av en organisation eller om vi rörde oss mellan olika organisationer. För som volontär i en kris kan man inte förlita sig på att andra ska visa en vad som behövs göras. Man måste hugga i och våga fatta snabba beslut. Blir det fel får man stå för det, lära sig och göra rätt nästa gång. Försöka förmedla sina erfarenheter till de som är runtomkring, och bygga upp rutiner och strukturer allteftersom. Många av de rutiner och strukturer som byggdes upp under den här tiden, inom olika initiativ och organisationer, kom sig av misstag eller problem som uppstod. Det gick inte att förutse allt som skulle hända, det var för mycket på samma gång. För många människor som ville hjälpa och för många människor som behövde hjälp för att det skulle finnas tid att sätta en långsiktig planering. I moskén sov över 150 personer varje natt i flera månader, Nobelberget hade 400 bäddar i två veckor. Därutöver öppnades transitboenden hos studieförbund, fackliga organisationer, kulturhus och många andra lokaler. Jag tror över 5000 volontärer hjälpte till, kanske ännu fler. För enbart inom Refugees Welcome Stockholm hade vi 2000 – 3000 volontärer de första tre månaderna, och det var otroligt många fler som engagerade sig via andra initiativ och organisationer.

Tyvärr glömde jag ta en bild av oss på lunchen idag, men förhoppningsvis kan jag få en gruppbild imorgon när vi träffas igen på Stockholms Stadshus. Det ska bli spännande och jag ser fram emot fler träffar med Jenny, Maya, Ouissila och Ellinor!

Fejkprofiler på Facebook, Instagram och Linkedin

Fejkprofilerna blir allt vanligare i sociala medier. Allt fler stöter på falska profiler på FacebookInstagramLinkedinGoogle+ och andra sociala nätverk. 2013 när jag drev egen konsultfirma skrev jag det här blogginlägget om falska profiler i sociala medier till följd av en händelse där unga tjejer hängdes ut på ett falskt Instagram-konto, vilket skapade upplopp i Göteborg. Ämnet är fortfarande högst aktuellt så jag återpublicerar blogginlägget här.

Branschtidningen Resumé berättade ungefär samtidigt om ett troll som förföljde Nina Jansdotter på Facebook. Nina Jansdotter som bland annat är beteendevetare och coach har skrivit böcker om Facebook.

Resumé skriver att:

”Hon har blivit hårt trakasserad med alltifrån fejkade bilder till grova påhopp via hennes wall hela hösten efter att hon pratat om boken Framgångsfobi i samband med Bokmässan i Göteborg.”

Fejkprofilerna en omöjlighet för Facebook

Facebooks talesperson i Norden, Jan Fredriksson, säger i artikeln i Resumé att:

”Jag vill understryka att Facebook ser allvarligt på det hela, men vi kan bara stänga av någon så långt tekniken medger.”

Enligt honom arbetar Facebook med att ta fram avancerade metoder för fingeravtrycks- eller irisavläsning. Samtidigt säger han att Facebook endast lämnar information till polisen om brott som genererar fängelse på straffskalan.

Internettroll och falska profiler i sociala medier

Jag vet inte om Facebook har ändrat policy nyligen, men för drygt ett år sedan hjälpte jag en kund med internettroll som förtalade min kund via falska Facebook-profiler. Då fick polisen personnummer och IP-adress till den som låg bakom och de kunde konstatera att personnumret och namnet inte stämde med någon person i Sverige. Den falska Facebook-profilen hade fem vänner som alla visade sig vara falska, med falska profilbilder och falska namn.

Det var tydligt vilka som låg bakom kontot. Förutom den falska Facebook-profilen hade personerna ifråga lagt upp kommentarer på olika rekommendationssajter, där de rekommenderade sin egen verksamhet samtidigt som de kritiserade min kunds verksamhet. De låtsades vara en tidigare kund och hade en hel del information min kunds verksamhet som de blandade med sina lögner. Anledningen att de hade så mycket information var att de tidigare hade hyrt lokaler hos min kund och därför hade god insyn i hur verksamheten fungerade och vilka som var i lokalerna. Information som de använde när de utgav sig för att vara missnöjda kunder. De gick så långt att de offentligt erbjöd rabatter hos dem till bloggare som skrev att de köpte min kunds tjänster. Ingen av dem är längre kvar i verksamheten de startade, den ena hängs nu själv ut på nätet efter att ha blivit anklagad för ett annat brott.

Falska profiler på Linkedin

De falska profilerna på Linkedin kan vara ett långt allvarligare problem än vad de verkar vid första anblick. Liksom i exemplet med min kund och den falska Facebook-profilen så kan de som skapar fejkade profiler vara ute efter att sprida desinformation till personer i ditt nätverk. Falska profiler kan också vara ett sätt att samla information om dig och ditt företag. Industrispionage där information samlas in om vilka som finns i ditt nätverk, vilka grupper du är med i och hur ni interagerar med varandra. Många börjar nya affärsrelationer med att lägga till varandra på Linkedin. Ibland lägger man till varandra långt innan kontrakt är skrivet, många säljare skickar kontaktförfrågningar efter ett kort telefonsamtal. En falsk profil kan i ett nätverk med säljare som lägger till alla under prospekteringsfasen kan samla oerhört mycket information om vilka företag säljarna håller på att bearbeta.

Men risken för ännu större industrispionage är överhängande. Washington Post skrev en artikel om säkerhetskonsulten Thomas Ryan som gjorde ett experiment med en falsk Linkedin-profil för att exponera svagheter i USA’s försvar- och säkerhetsgrupper. Den falska profilen kallades Robin Sage och en bild på en ung kvinna användes som profilbild. Robin Sage byggde upp sitt nätverk och fick inbjudningar om att hålla tal på en säkerhetskonferens för privat sektor i Miami och att korrekturläsa en viktig teknisk rapport som en forskare på NASA hade skrivit.

”If I can ever be of assistance with job opportunities here at Lockheed Martin, don’t hesitate to contact me, as I’m at your service,” one executive at the company told her.”

Räcker riktlinjer mot falska konton?

Nej, det är uppenbart att varken företagens riktlinjer eller dagens lagar räcker för att stoppa dessa fejkade profiler som dyker upp som troll på olika sociala nätverk. Den skada de tillfogar människor och verksamheter genom trakasserier och grova påhopp, lögner för att hindra kunder att välja ett visst företags tjänster eller produkter och spionage på verksamheter är förödande. Det är dags att de som driver sociala nätverk tar problemen på allvar och börjar stänga ner de falska kontona och för lagstiftarna att se över vad som kan göras för att hindra att fler råkar illa ut för internettrollen. Men det är också dags för användarna att reflektera över hur de använder sociala medier och vilka som står bakom olika profiler på nätet.

Hallå Posten!

Den senaste tiden har jag följt rapporteringen om PostNords missnöjda kunder. Brev hamnar hos fel personer, brev hittas vid soptunnor och brev försvinner spårlöst. Det känns som en aldrig sinande ström av berättelser om viktiga brev, och även paket som inte kommit tillrätta.

En tecknad katt i brevbäraruniform symboliserar brevbärare i bloggpost om PostNordTidningarna skriver spaltmeter om kunder som rasar mot PostNord. Kunder berättar om samtal med brevbärare som sagt att de vet om att posten lagts i fel brevlåda. Det tycks som om brevbärarna inte bryr sig, utan rycker på axlarna. Jag har själv ringt till Kundtjänst när jag fått grannens post, och har då fått till svar att det kan ha varit en annan postleverantör som gjort fel. Det känns inte som om kundtjänst tar klagomålen på allvar.

Jag deltog för några månader sedan på ett event dit ”goodie-bags” hade beställts till deltagarna, men presentpåsarna kom på villovägar ett par veckor. Trots god framförhållning och flera samtal till PostNord kom paketen inte tillrätta förrän långt efter eventet och fick då skickas till deltagarna. Det var otroligt ledsamt för alla som hade jobbat med att få fram fina presenter till deltagarna, och så förtog det en del av upplevelsen på eventet att presentpåsarna inte fanns på plats när deltagarna kom dit.

PostNords VD svarar Aftonbladet att en lång bit över 99% av breven har levererats inom tre dagar. Jag undrar hur de kan mäta försvunnen post, då mottagaren inte alltid vet att ett brev är på väg. Den som väntar på post kanske inte heller vänder sig till PostNord, utan till avsändaren för att be dem skicka på nytt. Att 95% av alla brev under 250 gr ska komma fram inom två dagar tycker PostNords ledning är för mycket begärt.

PostNord drog in handdukarna, ni svettas inte

Parallellt med rapporteringen om missnöjda kunder kommer allt fler rapporter om missnöjda medarbetare. Smålandsposten skriver om hur PostNord drog in tillgången till rena badlakan, som brevbärarna tidigare hade haft. Trots att arbetsmiljöverket föreskriver att handdukar ska finnas tillgängliga för anställda med fysiska jobb så meddelade PostNord att de får ta med sig egna handdukar enligt Smålandsposten.

”Är ett jobb smutsande och svettdrivande så ska det enligt arbetsmiljöverkets föreskrifter finnas både rengöringsmedel, tvätt- och duschplatser och handdukar eller torkanordningar.

Men hittills har PostNord vägrat lägga fram rena badlakan.

Vill de anställda duscha på jobbet får de ”ombesörja att ta med egen duschhanduk” som företaget skriver i sitt svar.”

Brevbärare sparkas efter 40 år

Sveriges Radio och flertalet tidningar skrev om brevbäraren Tommy som blivit avskedad för att han inte har körkort.

”Facket och kollegor protesterade. Han har epilepsi och kan inte ta körkort, men han kan utföra sina arbetsuppgifter.”

Det har han, enligt uppgifter i media, gjort i 40 år. Hur kan ledningen behandla medarbetare så empatilöst och sedan förvänta sig lojalitet och hög servicenivå från de som är kvar? Att han nu har fått jobbet tillbaka, efter mediers rapportering om den orättvisa behandlingen, kommer knappast få övriga medarbetare att känna sig trygga i sina tjänster. Alla kan ju inte få medias uppmärksamhet vid orättvisor. Det måste komma inifrån, uppifrån, att vilja behandla medarbetare med respekt.

Hur många har varit på en och samma arbetsplats i 40 år?

När den som av kollegor upplevs som kompetent, lojal och en juste medarbetare måste lämna så känner sig de som får stanna osäkra och mår dåligt på jobbet. Många ser sig om efter ett nytt jobb, medan andra känner sig paralyserade och tappar lusten både till jobbet och till att söka nytt. Idag har ”Employer branding” blivit ett modeord. För mig handlar employer branding om att skapa en arbetsplats som är så attraktiv att medarbetarna talar väl om sin arbetsplats, att de som lämnat kan tänka sig att komma tillbaka efter att ha fått nya erfarenheter någon annanstans och att såväl medarbetare som f.d. medarbetare rekommenderar andra att söka sig till arbetsplatsen. Det är så otroligt viktigt att jobba inifrån ut. Engagerade medarbetare ger nöjda kunder!

Har PostNords ledning ingen förståelse för att även de medarbetare som är kvar påverkas?

Parallellt med mina studier jobbade jag som bemanningskonsult på Adecco. Via Adecco hoppade runt mellan olika arbetsplatser, vilket jag trivdes bra med men jag fick också uppleva många omstruktureringar och nedskärningar. För mig som bemanningskonsult var det inte så tungt, jag var sällan kvar på en arbetsplats längre än några veckor så jag hann inte få så djupa relationer till mina kollegor, men jag minns hur det var för de som var kvar efter nedskärningar. En gång var jag på ett stort bensinbolag där en stor andel av personalstyrkan hade fått lämna företaget några månader tidigare. Jag var där några veckor under sommaren. Solen sken och flera medarbetare var på semester. Men på fikarasterna var det inte semesterplaner eller semesterupplevelser som diskuterades. Istället handlade det ofta om vilka som ännu inte hade fått jobb efter sex månader hemma, hur få det var som hade hittat ett nytt jobb de trivdes med och så fanns en djup oro hos de som var kvar att senaste nedskärningen av personal inte var den sista. Många frågade sig vilka andra jobb som skulle passa, om de hade rätt utbildning och rätt erfarenhet. Vissa hade jobbat upp sig inom organisationen och var rädda att inte kunna få något liknande på ett annat företag då de saknade de formella kraven på högskolestudier. Andra frågor kretsade kring hur ett nytt jobb skulle passa in med familj, barn eller andra levnadsförhållanden som den nuvarande arbetsgivaren hade kunnat anpassa sig till. Det är många pusselbitar som ska på plats. Självförtroendet hade för flera av mina kollegor sjunkit till botten. Många hade jobbat på samma företag sedan de tog studenten, och rädslan för det okända var stor hos dem. De hade självklart svårt att förstå hur jag kunde hoppa från en arbetsplats till en annan, men för mig fanns det en trygghet i att jag varit anställd först hos Olsten Personalkraft och sedan följt med till Adecco när Olsten köptes upp. Jag hade olika arbetsplatser, men samma arbetsgivare.

Medarbetare som inte känner sig uppskattade söker nytt jobb, tappar lusten för sina arbetsuppgifter, protesterar genom att inte göra sitt jobb eller till och med sabotera. Det här hör den som pratar med människor som jobbat i organisationer där det har skurits ner på personal om och om igen. Lojaliteten mot företaget försvinner till slut. Om PostNord bryr sig om att uppfylla regeringens mål och få nöjdare kunder så måste PostNord börja ta hand om sina medarbetare.

Brev med hjärta