Black Friday SALE - nu har den amerikanska köpfesten kommit till Sverige

Halloween & Black Friday har blivit svenska köpfester

Nu har Black Friday, liksom Alla hjärtans dag och Halloween, blivit etablerat i Sverige. När jag var i tonåren var vi nyfikna på Alla hjärtans dag (Valentines Day). Det sågs fortfarande som en amerikansk högtid som kommit till Sverige för att öka konsumtionen i februari som annars är en rätt usel månad för många handlare.

Halloween

När min dotter var liten slog Halloween igenom, jag minns fortfarande när min väninna ordnade ett Halloween-party för barnen. Jag var bortrest och hade inte funderat så mycket på att det var en stor fest för barnen, så min mamma (som för övrigt var väldigt anti-amerikanska jippon när jag var liten) ordnade med en riktig maskeraddräkt. Inga lånade ärvda kläder som jag brukade ha när jag sprang runt som häxa på påsk, utan en köpt häxdräkt med hatt. Trodde jag aldrig skulle hända, men vad gör man inte för barnbarn?

Halloween, Disney-prinsessor som illustrerar etablering av amerikanska högtider.Själv var jag på min första Halloween-fest förra året. Jag hade jobbat med kommunikationen på Refugees Welcome Stockholm sedan september och fick en inbjudan av till en av volontärernas Halloween-fest. Vi var ett gäng från Refugees Welcome Stockholm som bestämde oss för att klä ut oss till Disney-princessor. Kan det bli mer amerikanskt kommersiellt? Jag kände mig lite kluven,men det var ganska att släppa loss och koppla av efter drygt två tunga månader där vi förtvivlat försökt att hjälpa människor på flykt att få ett värdigt bemötande när de kom till Stockholm.   Isa, var Ursula. Hon är visserligen en häxa men passade in i Disney-temat. Najma var Belle, Lukas var Prinsessan Fiona, jag var Jasmine och Tina var Rödluvan. Jag hade ett par rosa haremsbyxor, så jag sydde ett tunt tyg att ha ovanpå och en paljett-topp med chiffongärmar. Blev ganska nöjd med resultatet 🙂

Black Friday – en köpfest online

Nu är Black Friday här, men det som i USA är en köpfest i affärer har i Sverige blivit en stor köpfest online. Förmodligen för att svenska konsumenter först kom i kontakt med Black Friday via amerikanska sajter. Inom affiliatemarknadsföring är Black Friday megastort. På zanox Group där jag jobbar har vi förberett i flera veckor, vi har kontaktat annonsörer och bett dem vara ute i god tid med sina erbjudanden. Vi har hållit en After Work med annonsörer och publicister, där vi berättade om myter och historia bakom Black Friday, men också delade med oss av statistik från tidigare år och andra marknader.

Det finns nu en uppsjö sajter med tema Black Friday och Cyber Monday (måndagen efter Black Friday går många amerikaner online för att handla julklappar och annat som de inte hittat under Black Friday och helgen). Många sajter har bytt från vit till svart bakgrund. Några publicister har byggt särskilda sidor där erbjudanden uppdateras löpande för att hålla konsumenterna intresserade. Inom zanox Group kommer vi lansera live-uppdateringar kl.00.00 natten mellan tors 24/11 och fre 25/11 så att publicister och annonsörer kan följa vad som händer under Black Friday.

Här kan du följa uppdateringarna live: www.zanoxblackfriday.com

Om du vill veta mer om Black Friday har zanox gett ut ett White Paper (PDF-filer med några sidor information och statistik): Four Reasons Why Affiliates Will Conquer Black Friday  Affiliate Windows & zanox strategi-team har också tagit fram: Five predictions for Black Friday 2016.Black Friday SALE - nu har den amerikanska köpfesten kommit till Sverige

De fem spaningarna för Black Friday i Europa är:

  1. Större marknader som Tyskland, Frankrike och Nederländerna kommer att följa Storbritannien, Norden och Sydeuropa där Black Friday redan fått ett stort genomslag.
  2. E-handlare kommer att sätta igång tidigt.
  3. Handel via mobiltelefoner kommer passera surfplattor och närma sig desktop.
  4. M-handel kommer att toppa under morgontimmarna.
  5. Andra branscher än Retail kommer se en uppgång i försäljning.

Vill du veta mer om strategi-teamets trendspaningar så finns mer att läsa på zanox blogg ”5 predictions for Black Friday”. Där finns också infografik (statistik i form av bilder) från Black Friday 2015.