Tre aktivister från Feministiskt initiativ på internationella kvinnodagen i Skarpnäck, Stockholm

Återigen dags att uppmärksamma internationella kvinnodagen

Idag träffade jag några fina killar som undrade om det var okej att gratta kvinnor på internationella kvinnodagen. Några tjejer hade blivit arga när de sa grattis. Jag tycker tanken är fin, de menar väl och vill uppmärksamma kvinnor de träffar. Samtidigt kan jag förstå tjejerna. Internationella kvinnodagen uppmärksammar orättvisor gentemot kvinnor, och det är inte en dag att ”fira” så som vi firar födelsedagar eller olika helgdagar.

Män tjänar 13% mer än kvinnor i Sverige

Det kan tyckas som en liten skillnad, men varför ska män tjäna mer än kvinnor? Visst finns det män som tjänar mindre än kvinnor, men generellt sett tjänar kvinnor mindre än män för samma jobb. Samma sak gäller för arbeten som kräver liknande utbildning och där kvinnor och män har likvärdigt ansvar. Det är dags att se över lönesättningen i Sverige och utjämna skillnaderna.

5% av börsbolagen har en kvinnlig VD

Endast 17 av 306 börbolagens VD:ar är kvinnor, 289 är män. På lägre ledningspositioner finns en hög andel kvinnor, men när det gäller de högre ledningspositionerna drar männen ifrån. Det beror inte bara på att kvinnor är hemma med barn. Studier visar att mäns och kvinnors kompetens bedöms olika. Dessutom finns föreställningar om att män kan förbättra sina svagheter medan förväntningarna på kvinnor är högre att redan från börja vara bra ledare. Därför satsas mer på mäns kompetensutveckling än på kvinnors. Börsbolag med kvinnliga vd:ar har en högre andel kvinnor i ledningsgruppen än bolag som styrs av män. Den nya generationen kvinnor försöker bryta igenom glastaket. En högre andel kvinnor i ledningsgruppen ger en bättre spridning av kompetens. Fler kvinnor i styrelse och ledningsgrupp minskar också diskriminering på alla nivåer i företag och underlättar rekrytering och behållande av medarbetare. En studie av 22000 företag världen över visar att företag som ökar andelen kvinnor i ledningsgruppen till en andel på 30% ökar lönsamheten med 15%.

Representation är viktigt

Kvinnor kan vara förebilder, även om jag som kvinna inte håller med dem i sak. Att se kvinnor på ledande positioner på företag och i generellt i samhället inspirerar. Det ger mig en känsla av att ”kan de kan jag”. Kompetens är viktigt, men vi får inte gömma oss bakom ordet kompetens för att hålla kvinnor utanför. Går det inte att hitta kompetenta kvinnor så kanske det är vad vi laddar ordet kompetens med som behöver förändras? Eller så kanske det finns strukturer som motarbetar kvinnor så att de inte utvecklar den eftersökta kompetensen.

Nyligen blev en bild på en tvååring viral. Hon tittar på ett porträtt av Michelle Obama och vill inte slita blicken från porträttet. Michelle Obama fick höra om det och träffade tvååringen. Här dansar de tillsammans. Den här underbara lilla tvååringen växer upp med vetskapen om att hon kan inta höga positioner i samhället.

Mina förebilder under uppväxten

När jag växte upp var det viktigt för mig att ha kvinnliga förebilder som jag kunde identifiera mig med. Jag är ingen musiker, men det var inom musiken jag såg kvinnor som liknade mig. Kvinnor som Neneh Cherry, Gigi Hamilton och Leila K inspirerade mig. Stora lockiga hår, vilda frisyrer och tuffa personligheter. Camilla Henemark var också en pionjär som startade modellagenturen ZOO – People and models, en modellagentur där inte bara blonda pinnsmala tjejer kunde bli modeller.

Inte så länge sedan

Sverige har kommit långt när det gäller jämställdhet, ibland är det lätt att glömma hur det sett ut. Fram till 1982 ansågs det vara en privat angelägenhet om en man misshandlade sin hustru. På riktigt. Det låg inte under allmänt åtal, så endast om kvinnan själv anmälde misshandeln kunde den gå till åtal. 1982 ändrades lagstiftningen, men fortfarande anser många att det är en privat angelägenhet. Kvinnojourer drivs till största del som ideell verksamhet, med engagerade medlemmar som hjälper till på sin fritid.

Så sent som 1991 kom lagstiftning som förbjöd sexuella trakasserier på arbetsplatser.

#meetoo

Under hösten tog den drygt tioåriga #metoo-rörelsen fart och fick en viral spridning som blottade att ”vanliga män” utsätter kvinnor för trakasserier i världens alla länder. Jag har tidigare skrivit om #metoo som startades av aktivisten Tarana Burke 2016. Syftet var att kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier skulle kunna stötta varandra, utan att behöva berätta i detalj vad som hänt. Genom att skådespelerskan Alyssa Milano använde hashtagen för att uppmärksamma sexuella trakasserier inom filmbranschen spreds den världen över. Den kom då att användas som ett sätt att uppmärksamma sexuella trakasserier på jobbplatser. I Sverige har även hashtagen #bortabrahemmavärst använts för att uppmärksamma alla kvinnor som utsätts för trakasserier, våld och sexuellt våld i hemmet.

Feministiskt initiativ

Även om Sverige har kommit långt när det gäller kvinnors rättigheter så finns det en hel del att göra innan vi har ett jämställt samhälle. Självklart ska vi fira framstegen, men vi kan fortfarande inte luta oss tillbaka och tro att allt är bra. Vi måste se de strukturella hinder som stoppar kvinnor från att må bra i hemmet, utvecklas på arbetsplatsen och inta högre positioner. Sedan ett år tillbaka sitter jag i Feministiskt initiativs styrelse för Stockholms län. 2014 fick Feministiskt initiativ 2,6% i landstingsvalet. För att komma in krävs 3%, så förhoppningsvis kommer Fi in 2018. I Stockholms kommun har Fi varit med i den röd-grön-rosa majoriteten sedan 2014. Fi har varit med och tredubblat stödet till stadens kvinnojourer. Skolpersonal och socialtjänst har fått kunskapsinsatser om hedersrelaterat våld och förtryck. Det finns ett program mot hedersrelaterat våld och förtryck och Origa har permanentats som stadens resurscentrum mot hedersvåld. Runt om i Stockholms förorter finns nu också stadsdelsmammor som arbetar för att hjälpa andra kvinnor som står långt från arbetsmarknaden för att komma in i arbete eller studier. Idag var jag ute med två andra Fi:are och delade ut informationsblad om vad Fi har åstadkommit i Stockholms stad.

Tre aktivister från Feministiskt initiativ på internationella kvinnodagen i Skarpnäck, Stockholm