Om du väljer fel plattform, Content Mangement System (CMS), för din sajt eller blogg så kommer den inte att ranka i Googles sökresultat. Det finns otroligt många som hävdar att de är SEO-vänliga, utan att vara det. En SEO-vänlig plattform är inte bara ett verktyg där du kan lägga in SEO-taggar (titel, rubrik, beskrivning och sökord). Sökord i så kallade meta-taggar fungerar för övrigt inte längre i Googles algoritm, så de är överflödiga. De kan ha en svag påverkan i Bing/Yahoo-algoritmen, men jag lägger inte ner tid på att välja ut sökord att lägga in på mina blogginlägg då den absolut största delen av trafiken sker via Google.
Vad är det då som påverkar rankningen?
Det finns flera olika faktorer som påverkar rankningen, exempelvis kod, struktur och innehåll. Vid val av CMS är det viktigt att säkerställa att verktyget kan hantera de krav som Google ställer på moderna sajter. Utvecklingen går hela tiden framåt och därför måste utvecklarna av CMS ständigt hålla koll på Googles uppdateringar för att vara i fas med de krav som ställs. Det räcker inte med att ha fält för att lägga in titel, rubrik och beskrivning, ett modernt CMS måste ha många fler funktioner.
Därför påverkar CMS-verktygets kod sajtens rankning
Vilken kod som används har stor påverkan eftersom Google inte kan ”läsa alla kod-språk”. Exempelvis har Google svårare att att tyda Flash än PHP, CSS och Html. Hur mycket kod som skrivs, i vilken ordning koden ligger och om den är uppdelad i separata delar eller inte påverkar också Googles möjlighet att snabbt läsa av vad som finns på sajten. Ju snabbare Google kan läsa av sajtens innehåll, desto bättre kommer sajten att ranka.
Strukturen påverkar också SEO
Menyn är den viktigaste signalen för Google och bör ligga tidigt i koden. Ett bra CMS bör dessutom ge dig möjlighet att påverka vad som ska ligga i menyn. Du ska också kunna ha ett annat namn för sidan i menyn än sidans rubrik (som ofta är för lång för att ligga i en meny). Andra saker som är viktiga för strukturen är möjlighet att komma till en sida via olika vägar, så att du inte behöver lägga upp samma sida på flera olika ställen.
Dubbelt innehåll försämrar rankning på Google
Att ha samma text på mer än en sida uppfattas som kopia av Google. I de sällsynta fall då det av olika anledningar är nödvändigt att ha två sidor med samma innehåll är det viktigt att ditt CMS ger dig möjlighet att signalera till Google vilken sida som är den ursprungliga sidan och vilken som är kopia. Transparens är viktigt och det finns en särskild kod som visar detta för Google och andra sökmotorer. Koden kallas ”canonical” och indikerar för Google att sidan är en kopia av en annan sida och att den ursprungliga sidan bör rankas högst (ibland kan dock en kopia ranka högre om sajten i övrigt är starkare än originalsidans sajt). Det finns mycket att säga om en sajts struktur, men jag har här försökt att sammanfatta några av de saker som är viktiga att tänka på vid val av CMS.
Det finns många saker att tänka på vid val av plattform. Jag har listat några av de problem som kunder haft när de sökt hjälp med SEO och webbutveckling. Mitt råd är alltid att vända sig till en SEO-konsult inför val av plattform, om sajten är viktig för verksamheten.