Så här nätverkar du bäst på Linkedin_bild på Maryem Nasri från Linkedin-profil

Så här nätverkar du bäst på LinkedIn

När jag håller kurser eller ger intervjuer om LinkedIn får jag ofta frågan hur man ska hantera inbjudningar till folks professionella nätverk. Jag kan så klart inte tala för alla. Jag utgår från min egen erfarenhet, men också från samtal med personer som är aktiva på LinkedIn.

Skicka standardinviter är inte att nätverka på LinkedIn

LinkedIn är en digital plattform för nätverkande relaterat till yrkeslivet. Jag ser allt fler som skickar inviter kors och tvärs, utan att förklara varför de vill ha just mig i sitt professionella nätverk. Samma sak gäller för kollegor, vänner och bekanta jag pratar med. Många ställer sig undrande till mängden inviter som rasar in utan förklaring. Frågan jag ställer mig är varför jag ska ha personer i mitt professionella nätverk som jag aldrig har haft kontakt med och som inte presenterar sig eller förklarar varför de vill att vi ska ha kontakt. För mig är det inte nätverkande. Det är samlande på kontakter. Som att ta en gammal telefonkatalog och skriva upp personers namn för att sedan hävda att de är mina kontakter för att de finns i min telefonbok.

Linkedin logo_så här nätverkar du bäst på Linkedin

Förklara varför du vill ha kontakt på LinkedIn

Om du skickar en invit till en person som du aldrig har haft kontakt med, eller som du haft ytlig kontakt med för några år sedan så rekommenderar jag starkt att du ändrar standardformuleringen i inbjudan och lägger till en förklaring om varför du vill lägga till personen i fråga till ditt professionella nätverk. När det gäller personer som jag vill göra affärer med så är jag tydlig med det i inbjudan, oftast använder jag LinkedIns funktion ”InMail” för den typen av inbjudningar. När man skickar ”InMail” så finns ett antal förinställda val som indikerar vilken typ av relation man vill ha. Det finns också fält för att lägga till kontaktuppgifter så att mottagaren har möjlighet att välja andra kontaktalternativ än LinkedIn, som e-post eller telefonsamtal för vidare kontakt. Skickar jag en standardinbjudan för att jag blivit inspirerad av en persons erfarenhet så talar jag om det och kanske också lägger till att jag gärna tar en lunch eller fika för kunskapsutbyte.

LinkedIn är en plattform för att knyta och utveckla relationer

Så här nätverkar du bäst på Linkedin_bild på Maryem Nasri från Linkedin-profilJag ser LinkedIn som ett sätt att fördjupa relationer. Min mormor hade en telefonbok där hon, förutom telefonnummer och adress, hade födelsedagar för släkt och vänner uppskrivna. Hon var noggrann med att skicka födelsedagskort, julkort och andra kort som grattis till studenten, körkortet eller ett kort till barnbarn och barnbarnsbarn med en slant med pengar till skolloven. På samma sätt ser jag LinkedIn som ett sätt att hålla kontakt och fördjupa relationen med mitt professionella nätverk. Via LinkedIn får jag uppdateringar när någon byter jobb, har en årsdag på jobbet, lägger upp en uppdatering om något härligt som hänt på jobbet eller skriver inlägg som jag kan gå in och kommentera. Därför vill jag ha personer jag känner och kan relatera till på LinkedIn. För mig handlar inte LinkedIn om mängden kontakter jag kan samla på mig, utan om att fördjupa relationerna till de som redan finns i mitt nätverk. Självklart tackar jag ja till många inbjudningar och skickar inbjudningar, men då vill jag att det ska finnas ett syfte för oss att hålla kontakten. Kanske kommer vi inte göra affärer idag, men vi kommer kanske ha tillfällen att utbyta erfarenhet och kunskap i framtiden, eller presentera intressanta personer för varandra.

Vårda ditt professionella nätverk på LinkedIn och var tydlig med varför du vill lägga till personer du inte har träffat, då får ni bättre förutsättningar för att nätverka och utveckla en professionell relation i framtiden!

Detta är inlägg 18, dag 18 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2016. Detta är inlägg 18 av 100.