Nu kommer nya betallösningar som kan boosta mobil e-handel. Swish har redan boomat som betallösning privatpersoner emellan. Knappt tre år efter lanseringen använde var tredje svensk Swish (senaste rapporten jag läst var från juni 2015). Utvecklingen går i rasande fart och en del hävdar att vi går mot ett kontantlöst samhälle.
Enligt en intervju med KTH-docenten Niklas Arvidsson i KTH Magazine oktober 2015 så visar forskning på att Sverige har stora möjligheter att bli ett av de första kontantlösa samhällena i världen. Han har i en ny rapport studerat det elektroniska, mobila betalsystemet Swish.
– Kontanter är fortfarande viktiga betalningsmedel på många länders marknader, men det gäller inte längre här i Sverige – vår användning av kontanter är liten, och den minskar snabbt, säger Niklas Arvidsson. Han säger också om Swish att ”om systemet börjar användas i större skala och växa till att inkludera butikstransaktioner och e-handel, då kommer sannolikt hela betalsystemets infrastruktur att behöva göras om”.
Swish, Klarna Direkt, WyWallet Multipay eller faktura?
Vi som arbetar med e-handel glädjas åt ökade möjligheter för konsumenter att handla i mobilen på ett enkelt och smidigt sätt. Nu lanseras också flera betallösningar som fungerar smidigt i mobilen. Swish finns för företag och Klarna har lagt till Swish i Klarna Checkout (KCO) som är en kassalösning för onlinebutiker, samtidigt som Klarna lanserar sin egna lösning Klarna Direkt (en till betallösning som används tillsammans med Mobilt BankID). Sedan ett par år finns också WyWallet Multipay, men den verkar inte ha slagit igenom så stort. Med WyWallet kan mobilanvändare välja att betala via en app eller SMS och få köpesumman på mobilfakturan. Det går också att fylla på appen i förväg eller betala på kredit. Frågan blir om WyWallet kan få ett lyft när konsumenter blir mer vana att handla via mobilen, eller om Swish, Klarna eller någon annan mobil betallösning kommer att konkurrera ut WyWallet. Flera onlinebutiker har också infört fakturabetalning verifierad med Mobilt BankID. Fakturabetalning är kunderna vana vid och allt fler använder Mobilt BankID för att logga in på banken men också för att logga in på myndigheters sajter som Försäkringskassan och Skatteverket. Steget till att betala fakturor med Mobilt BankID är därför inte så långt för användarna.
Allan Junge-Jensen, finanschef på Boozt.com säger i en intervju på e-handel.se att:
− Det handlar om att erbjuda rätt typ av betallösningar vid rätt tillfälle. Mobila lösningar gör att kunden lättare kan agera på köpimpulsen. Fakturaköp och delbetalningar kan vara lojalitetsskapande eftersom man som handlare får en mer långsiktig relation med kunden. Vissa kunder handlar av oss just eftersom de kan handla mot faktura. Jag tror att fakturabetalning kommer öka ytterligare om processen blir ännu lite smidigare.
Frågan är dock om det är möjligt att helt frångå kontanter då det finns grupper som har svårt att få access till digitala lösningar så som äldre personer, turister från länder där betalkort inte är vanliga och hemlösa och papperslösa flyktingar. Stora grupper stängs utanför när allt fler affärer slutar ta emot kontantbetalningar och allt större andel av försäljningen går online. Det är problem som politiker, banker och handel måste ta itu med.