seo därför ska du inte hyra länkar symboliserars med en länkkedja

Köpa SEO-länkar av bloggare

Länkar är hett eftertraktade av många som arbetar med sökmotoroptimering (SEO). Eftersom länkar av många ses som en central del av SEO (vid sidan av innehåll) så betalar ofta företag för att få länkar till sina sajter. En del SEO-företag har byggt upp egna nätverk av sajter och bloggar från vilka de hyr ut länkar till sina kunder. Andra SEO-företag söker upp bloggare, och andra som har mycket innehåll på sina sajter, och ber att få köpa länkar.

Vad är viktigt i SEO-arbetet?

Det här är något som jag ofta återkommer till eftersom det finns så många missförstånd när det gäller vad som är viktigt för att ranka på Google och andra sökmotorer.

Sökmotorsoptimering bygger på fyra delar

Maryem Nasri håller föreläsning om SEO för bloggare, bild med fyra pelare inom SEO: teknik, struktur, innehåll och länkar

Teknik

Struktur

Innehåll

Länkar

Många fokuserar på de två sista delarna eftersom de inte kräver teknisk kompetens. Det är lite som att fokusera på hur ett hus väggar ser ut, utan att ha grävt en rejäl grund eller ha byggt en ordentlig stomme. Innehåll och länkar blir bara kosmetika i sökmotorsoptimeringsarbetet om det inte finns en ordentlig grund att stå på i form av teknik och en stomme i form av en genomtänkt struktur.

Teknik

Teknik är viktigt redan vid val av plattform, det vill säga redan innan sajten byggs. Sökmotorer läser koden på sajten för att förstå innehållet, men också för att strukturera vilket innehåll som är viktigast på sajten och vilket innehåll som är mindre viktigt. Tyvärr kan sökmotorer inte läsa alla sorters kod. Jag brukar jämföra det med att vi människor inte talar alla språk. En del kan många språk, men ingen kan alla världens språk.

Struktur

Struktur handlar om att genom kategorier, etiketter (taggar) och internlänkar signalera för sökmotorer vilka ord och sidor som är viktigast på sajten och hur de hänger ihop med andra.

Om teknik och struktur inte är sökmotorvänliga så ger arbete med innehåll och länkar marginell påverkan på rankningen på sökmotorer, om ens någon påverkan alls.

Innehåll

Innehåll är texter och bilder på sajten, men också de texter som visas i sökresultat och på den lilla fliken i webbläsaren som skiljer olika sidor åt. Det finns många kurser om hur man skapar bra innehåll för webben, men inte lika många om hur man skapar en sökmotorvänlig struktur eller en sökmotorvänlig teknisk grund.

Länkar

Länkar är viktiga eftersom de signalerar att andra sajter rekommenderar innehåll på sajten. Under tidigt 2000-tal var det vanligt att bygga ”länkfarmar”, sajter som listade massor av länkar men inte hade så mycket textinnehåll. Centralt för Google är att sajter ska vara relevanta för användare och enkla att använda. Därför utvecklade Google olika sätt att upptäcka länkfarmar och straffade sajter som fick en stor andel av sina länkar från länkfarmar. De togs bort från Googles sökresultat.

Är inte länkar viktiga för SEO?

Länkar är absolut viktiga för SEO, men om det inte finns en stark teknisk grund och en tydlig struktur är det bättre att börja där.

seo därför ska du inte hyra länkar symboliserars med en länkkedja

Jag fick en gång frågan om jag kunde ta en titt på en sajt ur ett SEO-perspektiv. Marknadschefen på företaget frågade om jag kunde göra en utvärdering av om de fick valuta för sina pengar. De hade arbetat med en SEO-byrå i ett år, men kände inte att det gav någon merförsäljning. De fick månadsrapporter som visade att de rankade bättre på sina sökord än de hade gjort tidigare. Jag frågade om de hade fått mer trafik till sin sajt. ”Det vet jag inte” – svarade marknadschefen. Då frågade jag om jag kunde ta en titt på deras Google Analytics, men det visste han inte vad det var. Det visade sig att de inte hade Google Analytics, så de kunde inte utvärdera om SEO-arbetet gav mer trafik till sajten.

Jag tog en närmare titt på sajtens struktur

Min nyfikenhet steg, så jag tog en närmare titt på sajten. Vid en första anblick såg det ut som en vanlig sajt med menyrad, text och bilder. När jag klickade runt i menyn och via länkar kom jag till olika sidor. Allt såg normalt ut. Tills jag tog en titt på URL:en (webbadressen). Alla sidor hade samma URL Det hände inget med URL:en när jag klickade runt, utan jag verkade vara kvar på startsidan.

Varför måste en sajt ha unika URL:ar till sidorna?

Unika sidor hjälper sökmotorerna att strukturera informationen på sidorna, och avgöra vad som är viktigast. Sökmotorer läser sidor på samma sätt som vi läser tidningsartiklar. En tidningsartikel består oftast av en ingress som sammanfattar det viktigaste i artikeln. Därefter kommer en rubrik, som också är viktig för artikeln. Sist kommer det som är minst viktigt. Ibland kan sista stycket tas bort i en papperstidning, eftersom utrymmet kan behövas till en notis om något annat. Läsare som har bråttom skummar igenom ingress och första delen av artikeln för att sedan bläddra eller klicka sig vidare.

Informationen hamnar huller om buller

Om all information på en sajt finns på en sida kan sökmotorer inte strukturera informationen i vad som är viktigast och vad som är mindre viktig. I det här fallet såldes olika teknikprodukter. För användare var det tydligt vilka produkter som var viktigast, då det fanns en tydlig struktur i form av meny och sidor. Mycket arbete hade lagts ner i att strukturera produkterna så att de var lätta att hitta för kunderna. När Google och andra sökmotorer läste av sajten låg dock alla produkter samlade på samma sida, tillsammans med kontaktuppgifter, företagets historia och mycket annat.

Går inte att länka till produkter

Ett annat problem är att en användare som ville länka till en specifik produkt inte kunde göra det. Alla länkar gick ju till startsidan. Så om någon hittade en intressant produkt att tipsa om gick det inte. En naturlig länktillväxt med länkar till olika sidor på sajten var inte möjlig.

seo skrivet med bokstäver från alphapetSå vad gjorde SEO-byrån?

SEO-byrån skapade själva länkar från olika sajter. Jag hittade några riktigt konstiga länkar när jag tog en titt på inkommande länkar till företaget. I vissa fall så hade SEO-företaget skrivit en hamburgerkedjas namn i länkarna till produktföretaget (länkar består av två delar, själva länken och ett valfritt namn på länken). Samarbetet med SEO-byrån avbröts och idag har företaget en ny sajt där teknik och struktur legat i fokus.

Köpa SEO-länkar av bloggare

Att be bloggare om länkar för att ranka bättre på Google är ingen bra idé. Bloggar är inte länkfarmar med innehåll. Blogginlägg är oftast färskvara, trafiken till ett inlägg är för det mest som högst i samband med att inlägget publiceras (som till alla regler finns det undantag). Länkkraft kommer av att besökare klickar på länkar. Därför måste en länk som ska ge varaktig kraft till en sajt finnas på en sida med kontinuerliga besökare som anser att länken är värd att klicka på.

Köpa länkar för att ranka bättre

Enligt Googles riktlinjer är det inte tillåtet att köpa länkar för att ranka bättre. Länkar är i Googles värld rekommendationer. Återigen kan vi dra en jämförelse med tidningar där vi exempelvis kan hitta rekommendationer för restauranger, bio och teater. Vi skulle inte lita på dessa om journalisten fick betalt av företagen för att skriva bra rekommendationer. En annan liknelse är forskarvärlden där forskaren anger referenser i uppsatser och artiklar, dessa fungerar som en rekommendation till vidare läsning på samma sätt som en länk. På Wikipedia är detta tydligt genom att referenser till Wikipedia-artiklar oftast anges i form av länk till ursprungskällan.

No-follow på länkar

Vid samarbeten med bloggare och annonsering på bloggar ska länkarna märkas upp med ”no-follow” om man ska följa Googles riktlinjer. En del säger att Googles riktlinjer inte är lag, vilket så klart är rätt. Google bestämmer dock vilka som ska ranka högt på den egna sökmotorn och har möjlighet att få sajter att försvinna ur sökresultaten (det har hänt stora företag som Euroflora och BMW). På svenska marknaden har Google ca 97% marknadsandel. Så för den som vill synas i sökresultaten kan det vara bra att följa Googles riktlinjer för hantering av länkar.

Vad säger lagen?

Betalar ett företag för en länk så är det en annons och inte en oberoende rekommendation. Marknadsföringslagen kräver att annonser online märks ut så att användarna ser att det är en annons.

Köp inte SEO-länkar av bloggare

Länkar i blogginlägg tappar ofta snabbt i kraft, eftersom blogginlägg inte alltid är aktuella lika länge som statiska sidor med ”evergreen texter” (texter skrivna för att vara aktuella länge). Att köpa SEO-länkar av bloggare för att ranka bättre på Google strider mot sökmotorns riktlinjer, och kan straffa sig i form av minskad eller ingen synlighet online. Gömda annonslänkar strider dessutom mot marknadsföringslagen, även om risken för påföljd kanske inte är lika stor som när större bloggsamarbeten inte redovisas tydligt.

Bloggare ogillar att behandlas som länkfarmar

Ett annat argument mot att skicka förfrågningar till bloggare om att få köpa SEO-länkar är att det starkt ogillas av de flesta bloggare. Bloggare har, precis som andra yrkesgrupper, olika branschforum där de delar information. Ryktet sprider sig snabbt när företag skickar ut förfrågningar om att få köpa SEO-länkar av bloggare.

Idag är många bloggare egenföretagare och vana vid olika typer av samarbetsförfrågningar. Annonsering på bloggen är en viktig inkomstkälla, men lika viktigt är att varumärket stämmer överens med bloggarens profil och målgrupp. Bloggare är därför noggranna med val av samarbetspartners, men också med hur samarbetet utformas. Att be en bloggare lägga upp texter för att få den egna sajten att ranka högre, visar brist på respekt för bloggyrket.

Företag som vill arbeta långsiktigt och hållbart med SEO, och inte få dåligt rykte i branschen, bör inte köpa SEO-länkar av bloggare. Om du ändå ser länkköp som en viktig del i SEO-strategin så bör du fråga din SEO-byrå hur de arbetar med att generera länkar. Se också till att du får listor som visar länktillväxten, och att få se kommunikationen mellan SEO-byrån och bloggarna. Utvärdera sedan om det är ett sammanhang du vill att ditt varumärke ska synas i.

Detta är inlägg 20, dag 77 i intitiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2016. Detta är inlägg 23 av 100.