Jag blev kontaktad av en forskare för att berätta om hur vi i Refugees Welcome Stockholm (RWS) använde oss av sociala medier under hösten 2015. Massor av minnen kom fram om min tid som ledare för RWS kommunikation. Insikten att vi till stor del projektledare tusentals volontärer via sociala medier slår mig nu när jag fått lite distans. Om mina erfarenheter är intressanta för forskare tänker jag att de också kan vara intressanta för mina läsare, så det kommer komma några inlägg om Refugees Welcome Stockholm. Mitt första inlägg handlade om hur gräsrotsrörelsen Refugees Welcome Stockholm blev en organisation.
Vi som tar emot flyktingar på Stockholms Central
Det började med att Jenny Lind lade upp en grupp på Facebook för att samla ett 20-tal volontärer som kunde ta emot människor på flykt. Det var ungefär så många Jenny trodde skulle bli medlemmar i gruppen ”Vi som tar emot flyktingar på Stockholms Central”. Inom ett par veckor hade gruppen drygt 17 000 medlemmar.
Över 17 000 ville visa sina solidaritet med människor på flykt och hjälpa dem på olika sätt. Det tycker jag är otroligt fint! Jenny kunde inte administrera gruppen själv. Det kom frågor om vad som hände på Centralstationen dygnet runt så hon fick snabbt hjälp av företrädare från olika etablerade organisationer. De hade folk på plats på Centralstationen och kunde ge aktuell information om vad som hände på Centralen.
På Centralstationen växte organisationen Refugees Welcome Stockholm fram, parallellt med befintliga organisationer som Röda Korset, SAC, Vi gör vad vi kan, Ingen människa är illegal och många andra. Alla organisationer hjälpte till på olika sätt. Refugees Welcome Stockholm hade ett tält utanför Centralstationen där mat delades ut till människor på flykt. Dit kom också många som ville hjälpa till på olika sätt. Refugees Welcome Stockholm var ännu ingen organisation. Även om ansvaret fördelades mellan de volontärer som tillbringade mest tid på Centralstationen så fanns det inga officiella företrädare för de o-organiserade frivilliga som gick under parollen ”Refugees Welcome Stockholm”, så det fanns ett visst motstånd från andra organisationer att släppa in någon från RWS som moderator för gruppen.
Vi behövde en kanal dit vi kunde hänvisa alla som kom till volontärerna i mattältet med frågor och som ville lämna bidrag. I samband med bildandet av organisationen Refugees Welcome Stockholm startade vi därför en egen Facebook-grupp, samtidigt som vi fortsatte vara aktiva i ”Vi som tar emot flyktingar på Stockholms Central”.
Fortsättningsvis användes Facebook-gruppen ”Vi som tar emot flyktingar på Stockholms Central” för att koordinera samarbete med andra organisationer samt för att svara på frågor från allmänhet och volontärer som hittat oss via den Facebook-gruppen. RWS fick en tråd för mattältet och en för transitboendet Nobelberget, på samma sätt som övriga organisationer hade trådar för boenden och andra ansvarsområden.
Facebook-grupp för Refugees Welcome Stockholm
Många av volontärerna på Centralstationen som jag pratade med visste inte hur de skulle göra uppdateringar i Facebook-gruppen, eller så hann de helt enkelt inte för att det var så mycket att göra på Centralstationen. Det kom hundratals människor varje dag som behövde hjälp och stöd, så för många av volontärerna på Centralen var prioriteringen självklar. Samtidigt var det viktigt att kommunikationen med omvärlden fungerade och att viljan att hjälpa togs tillvara.
Ett första steg när vi hade vår egen Facebook-grupp var att utse ansvariga för uppdateringar. I samband med registreringen av Refugees Welcome Stockholm utsågs en styrelse och en ledningsgrupp, därigenom kunde också ansvariga för uppdateringar av olika trådar utses. Den ledare som inte själv kunde uppdatera delegerade uppgiften till utvalda volontärer. På så sätt kunde vi säkerställa att informationen som gav i gruppen var korrekt i en grupp med över 6 000 medlemmar.
Så här såg informationen i gruppen ut innan vi hade ordnat ett BankGiro och Swish-nummer, då volontärerna fortfarande samlade in pengar i bössor. För att gruppen inte skulle bli spammad med meddelanden hade vi en strikt policy att endast kommunikationsgruppen fick lägga upp nya meddelanden ”trådar”. All kommunikation skedde via dessa trådar, vilket var viktigt dels för att alla skulle ha en bra översikt över vad som hände och var hjälp behövdes, dels för att den som skrev i en ”tråd” sedan fick push-notiser när den ”tråden” uppdaterades med ny information. Hade vi tillåtit att alla skapade nya ”trådar” så hade det varit omöjligt för de tusentals volontärerna att kunna få aktuell information utan att aktivt gå in i gruppen och skrolla igenom all information. Genom att ”gilla” eller kommentera under en tråd fick volontärerna kontinuerligt information om sina intresse-områden.
Första ”tråden” i Facebook-gruppen
OM DU LÄGGER UPP EN POST SYNS DEN INTE I GRUPPEN.
Den här gruppen är endast för samordning och information som gäller vår verksamhet. Kontakta våra administratörer för Facebook-sidan om du har viktig information att sprida.
LÄS DETTA INNAN DU SCROLLAR NER:
VAR VI FINNS
Stockholms centralstation, utgången Vasagatan vid fontänen. Våra volontärer har rosa västar.
Våra volontärer finns också på större boenden runtom i Stockholm. För information om vad som händer på boenden, följ respektive boendetråd.
DONERA PENGAR TILL VÅR VERKSAMHET
Vi kommer inom kort att meddela kanaler för donationer. Tillsvidare går det bra att lämna kontanter i bössor på plats!
<<<< VI TAR INTE EMOT SAKER GENERELLT >>>>
Kolla först om det finns behov för det du vill bidra med!
TRÅDAR PÅ SIDAN:
>> UPPDATERINGAR — Senaste nytt från oss om behov som uppkommer eller upphört. Endast till för detta ändamål! Kommentarer och följdfrågor kommer att raderas för att hålla tråden överskådlig.
goo.gl/Y0jXO0
>> TOLKAR — Vi som kan olika språk
goo.gl/pctpzt
>> TRANSPORT — Vi som har körkort och/eller tillgång till bil
goo.gl/SnC4WJ
>> VOLONTÄRER — Vi som kan allt utom köra bil och olika språk
goo.gl/BlrhR5
>> MAT — Vi som delar ut mat på Centralen
https://goo.gl/WOFXWO
>> DONATIONER & SPONSRING — Privatpersoner och företag
https://goo.gl/JBxS77
>> FRÅGOR — Ställ din fråga här om du inte hittat svaret i övriga trådar.
goo.gl/CNlc8j
>> JAG VILL HJÄLPA TILL — Skriv upp dig så kontaktar vi dig
https://goo.gl/PU8opo
>> FÖLJ OSS — www.facebook.com/refugeeswelcomestockholm
Facebook-sida för Refugees Welcome Stockholm
Som framgår av ”tråden” ovan så separerade vi Facebook-gruppen från Facebook-sidan. Gruppen användes till att koordinera olika aktiviteter, men främst för att hålla engagerade volontärer uppdaterade om vad som hände på Centralstationen och vilka aktuella behov som fanns. Facebook-sidan användes för att uppdatera allmänheten och för att sprida information. Här lade vi upp artiklar som skrivits om organisationen och spred dem vidare till Facebooksidans följare. Ibland pushade jag lite extra genom att köpa Facebook-annonsering (för egna pengar) så att vi kunde nå ut med informationen till ännu fler potentiella volontärer och bidragsgivare. På Facebook-sidan lade vi också upp bilder från verksamheten: volontärer som delade ut mat, skolklasser som hjälpte till, barn som ritade teckningar, människor på flykt som återförenades med sina familjer och mycket annat som hände på Centralstationen.
Refugees Welcome Stocholms chattgrupper på Facebook
En stor del av koordineringen skedde via chattgrupper. Det började med en chattgrupp för volontärer, redan innan vi hade en egen Facebook-grupp och sida. Så småningom blev det för rörigt att ha en chattgrupp som skulle täcka in allt, så utöver den stora öppna chattgruppen skapade vi en chattgrupp för varje ledningsgruppsområde: mattältet, transport, boende, kommunikation, volontärer (så småningom en egen grupp för schemaläggarna), RWS Ung och en chattgrupp för Ledningen. Vi de olika chattgrupperna kunde vi leda den innersta kärnan av volontärer, de som ansvarade för att verksamheten fungerade dygnet runt. Ja, det fanns volontärer på plats på Centralstationen och Nobelberget 24 timmar om dygnet. Nobelberget stängde efter två veckor, men på Centralen fortsatte arbetet i flera månader. Via chattgrupperna kunde de ansvariga kalla in fler volontärer när vi fick besked från SJ om att tåg var på väg med många människor på flykt. Samarbetet med SJ och Polis sköttes via verkställarna Tina Morad och Najma Mohamed, som hade kontinuerliga möten för att få lägesrapporter som sedan förmedlades vidare till volontärerna. Chattgrupperna användes för att få tag i volontärer som kunde tolka på olika språk, antingen genom att komma till Centralen eller via telefon. Chaufförerna skapade en egen Facebook-grupp där de kommunicerade, men så småningom kom även de över till den övriga organisationens struktur då det var svårt för nya chaufförer att få information. Kommunikationsgruppen var med i samtliga grupper för att kunna moderera samtalen men främst för att säkerställa att information delades mellan de olika grupperna så att alla fick relevant information för att kunna uträtta sina uppgifter.